Eat the foodie year – noiembrie

Desi suntem mai ocupati cum nu am mai fost de mult, mai sunt numai 2 luni din an si e frumos sa terminam ce am inceput. Noi le-am sarbatorit intern desi nu am mentionat nimic de ele pe instagram sau FB. Asa ca majoritatea fotografiilor vor fi in prima vizionare.

Withour further ado, sa ne bucuram de sarbatorile din luna noiembrie.

2 noiembrie – Devilled Egg Day

Ouale umplute sunt unul din cele mai populare aperitive, il mancam si de pasti si de craciun, si de zile onomastice si de revelion. Sunt prezente pe meniurile de sarbatori inca din timpul Romei Antice. Unplutura este facuta traditional din galbenus cu maioneza si/sau mustar, dar exista zeci de variante. Aici am produs avem o varianta posh cu o garnitura de caviar (german, de la Lidl Deluxe).

3 noiembrie – Sandwich day

Cele mai multe surse il crediteaza pe John Montagu (al patrulea Earl of Sandwich) pentru aparitia acestui fel omniprezent azi. Era mare jucator de carti si ca sa nu intrerupa jocul pentru a manca a cerut ca pranzul sa ii foe servit intre doua felii de paine sa poata manca cu o mana si juca cu cealalta. Aici avem un frumos sandwich cu porchetta mancat la un targ in Milano.

4 noiembrie – Candy Day

Ziua asta vine la fix dupa recolta de halloween, foodie kids mereu aduna cate o sacosa si ramanem cu un stoc impresionant. Caramele, jeleuri, ciocolata, guma….felurile de bomboane sunt nesfarsite. Azi te poti bucura de preferatele tale fara scuze, ca trebuie sa tinem zilele de sarbatoare 🙂

6 noiembrie – Nachos Day

Legenda spune ca nachos au fost creati de Ignacio “Nachos” Anaya in Piedra Negras, Mexic, 1943. Sotiile soldatilor americani de la un fort din apropiere au mers sa manance la Victory Club dupa ce se inchisese, asa ca Ignacio a incropit repede un fel cu tortilia de porumb prajita, branza cheddar topita si ardei jalapeno si l-a numit “Nachos Especiales”. Asa populare au fost ca Igancio si-a deschis apoi un restaurant numai cu nachos.

10 noiembrie – Vanilla Cupcake Day

Prajiturile intr-un “cup” se mai numeau si “1234” pentru ca se fac cu 1 cup de unt, 2 de zahar, 3 de faina si 4 oua. Usor de amintit 🙂 Desigur azi le facem in formele de hartie speciale. Cupcakes au mereu ceva glazura deasupra (muffins nu se decoreaza intotdeauna). Aici am facut niste cupcakes simple de vanilie cu o glazura de cafea.

14 noiembrie  – Pickled Food Day

Muraturile sunt nelipsite in bucataria romaneasca, generatia mea a crescut cu butoiul de varza de balcon 🙂 Acum sunt foarte la moda si jumate de meniul de la Noma a fost cu ceva murat. Initial o metoda de conservare a legumelor si cuvantul “pickle” vine din olandeza, “Pekel” – saramura. Azi facem muraturi si cu sare si cu otet si preferata mea este conopida murata.

16 noiembrie – Fast Food Day

Termenul de “Fast Food” a fost introdus in dictionarul Webster in 1951 dupa explozia de locuri care serveau burgeri si cartofi prajiti in SUA.  Dar desigur conceptul este mult mai vechi, in Roma Antica erau standuri pe strada care vindeau paine, masline si vin, o situatie fast mult mai foodie 🙂 Si merita mentionat ca fast food nu inseamna numai lanturi cu mancare supraprocesata si plina de chestii nepronuntabila, ci mancare preparata rapid si servita in rapid. Cum sunt our very own Za German dogs 😉

17 noiembrie – Baklava Day

Zeci de straturi subtiri de foietaj, umplutura de nuci si fistic, sirop de miere si scortisoara…baklava candideaza cu succes la titlul de “porn food”. Pentru aceasta creatie minunata sunt creditati si asirienii, si mongolii (dap) si grecii sau turcii. Important e cat e de buna. Pe astea nu le-am facut eu (sunt de la Semiramis) dar eu le-am pozat si mancat 🙂

21 noiembrie –  Gingerbread Day

Parca mergea mai bine in decembrie, dar un early encounter cu turta dulce nu se poate refuza. Acestea asa dragutze si frumoase sunt de la Turta dulce de Arcus.

22 noiembrie – Cashew Day

Alunele caju sunt preferatele mele dintre toate. Poate pentru ca sunt mai moi si le pot mesteca usor cu dintii mei insurmuiti. Caju este din aceeasi familia ca si fisticul, mango si iedera…ciudata familie, nu?

24 noiembrie – Sardines Day

Las aici un citat din Feran Adria: “Retineti ca o sardina foarte buna este mereu preferabila unui lobster nu prea grozav”. Foodie man colectioneaza conserve cu sardine din Portugalia…sa spunem ca daca se inchid toate supermarketurile o luna avem ce manca.

26 noiembrie – Cake Day

Torturile au existat dintotdeauna. Bine, nu chiar din totdeauna (dinozaurii precis nu mancau tort) dar de cand exista paine exista si variantele dulci, care acum exista in atatea variante cata imaginatie ai. Pentru aceasta zi asa cuprinzatoare am facut un tort cu ciocolata si mandarine la care m-am jucat putin si cu decorul.

27 noiembrie – Bavarian Day Pie

Multe deserturi luna asta…noroc cu sezonul ce permite purtatul de pulovere largutze. Bavarian cream pie se face traditional cu crema bavareza (bavarois), o crema cu gelatina si frisca. Are de obicei doua straturi de blat si bavareza la mijloc. Se orneaza cu frisca sau alta glazura, eu aici am facut una de ciocolata clasica si fistic on top.

28 noiembrie – French Toast Day

French toast (la fel ca si french fries si french kiss) nu s-a nascut in Franta. Unde de altfel se numeste “pain perdu” – paine pierduta. Si ea tot din Roma antica se pare ca exista. Dar nu conteaza prea mult originile acum, sa ne vedem de treaba. Paine (brioche de preferinta), lapte, oua, unt si poti avea un mic dejun demn de un rege. Varianta de mai jos e de la cafeneaua mea preferata pentru mic dejun in Paris dar pe la noi, french toast mai bun ca la Simbio nu am gasit.

29 noiembrie – Lemon Cream Pie

Iar desert, iar pulover largutz. Ne bazam ca e frig afara si asta consuma extra calorii, nu? Lemon Cream Pie ajuta in plus si la imunitate ca are lamai si deci vitamina C. Eu zic sa mai luati o felie, sa nu raciti. Varianta de mai jos are lemon curd sub frisca asta frumos posata (I haz skilllz and I know it)

30 noiembrie – Mousse Day

Mousse vine din franceza si insemna spuma. Tot in Franta se face in bucatarii cam de prin secolul XVIII. Daca va inspira ceva usor si lejer, de multe ori are muuuulte calorii. Cand ne gandim la mousse, cel de ciocolata e cel mai evident, dar se face mousse si din fructe si din fructe de mare. Textura spumoasa se obtine ori cu frisca ori cu albus de ou batut, si de cele mai multe ori are si gelatina. Treaba de mai jos am pozat-o la un restaurant din Malta prin vara.

There you have it, sarbatorile foodie din noiembrie. Ne vedem luna viitoare (si ultima), pana atunci

Eat the foodie year!

4

One thought on “Eat the foodie year – noiembrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *