Eat the foodie year – Mai

Luna mai e preferata mea, evident pentru ca in luna asta pica ziua mea 🙂 Si pentru ca apar ciresele, capsunile si incepe vara. Din pacate a fost si luna in care am lucrat mai putin acasa si a trebuit sa ma urc in masina si sa imi mut laptopul in priza la birou (yup, I haz one) ceea ce a insemnat mai putin gatit si mai multi covrigi care dau cu mac peste dosare. Oh, well, se poate si mai rau de atat, asa ca de ce sa ne plangem.

Ce am serbat in luna mai (pe langa ziua mea, duh).

2 mai – Truffle Day

As any foodie knows trufele (ciuperci) nu sunt in sezon in mai asa ca mi-am indreptat atentia spre niste trufe de ciocolata. Astea din urma sunt mult mai usor de gasit si chiar de facut. Unele am facut si eu, cu fructul pasiunii.

 

3 mai – Raspberry Tart Day

Primele tarte dateaza din Evul Mediu si erau umplute cu carne, cele dulci cu fructe au aparut mult mai tarziu. Desi e cam devreme pentru zmeura am gasit la supermarket unele numai bune pentru tarta pentru ca imi trebuiau unele mai mari (deci de cultura) ca sa le umplu migalos cu ganache de ciocolata.

4 mai – Orange Juice Day

Sucul de portocale te duce cu gandul la sanatate curata, asa cum vrei sa mananci o supa de pui cand esti racit. Suc de portocale gasesti peste tot si in tot felul de varietati, cu si fara pulpa, cu si fara zahar, fresh sau nu, simplu sau in combinatii cu alte fructe. Si se zice ca 85% din productia mondiala de portocale ajunge suc.

5 mai – Oyster Day

Ca eu personal nu mananc din bietele stridii am povestit cum si de ce aici, dar foodie man se da in vant dupa ele asa ca fiind un blog familist le mentionam in frumoasa lista. Cele mai mari le-a mancat in Japonia dar ultimele si zice unele din cele mai bune au fost in Australia.

Cinco de Mayo

Asta e o sarbatoare americana cu mancare mexicana. Zau, in Mexic abia daca trece observata dar in America e mare deranj, mai ales culinar si bahic. Ziua de Independenta a Mexicului e pe 16 Septembrie daca vreti sa va incarcati memeoria cu asta, nicidecum pe 5 mai cum s-ar crede. Daca am prin casa niste avocado decent il facem guacamole si nu ratam ocazia sa bem o Margarita. Ar fi pacat, zau asa. In plus anul asta am facut si niste churros.

6 mai – Crepe Suzette Day

Un desert francez clasic, clatitele simple sunt acoperite cu un sos din unt, zahar, suc de portocale si Grand Marnier. Necesita putina munca in plus pentru supreme de portocale dar merita.

8 mai –  Have a Coke Day

Beau Coca-Cola. There, am recunoscut. Ma gandesc ca din lunga lista de vicii macar unu am si eu voie, nu? In plus sunt mofturoasa si nu imi place oricare, si in multe tari nu ma ating de ea ca nu are gustul care trebuie. Ahh, terroir de Ploiesti…comme Je t’aime 🙂 Dar asta de Australia a fost surprinzator de aproape de adevar.

10 mai – Shrimp Day

Exista creveti in fel si chip….adica doar daca il intrebam pe Forrest Gump umplem ceva spatiu. Imi plac cel mai mult cei cu chorizo (render the fat de la feliile de chorizo, scos carnat, aruncat creveti in tigaie, sotat, alaturat carnatii la loc). Dar ultimii care m-au impresionat au fost astia mici si prajiti bine la un mic restaurant de peste din Sydney.

13 mai – Fruit Cocktail Day

Orice salata de fructe poate fi numita mai pompos Fruit Cocktail. M-am jucat cu niste fructe si eu de ziua asta.

15 mai – Chocolate Chip Day

Exista inghetata cu chocolate chip, si biscuiti si clatite si briose…azi am ales chocolate chip cookies. Astia au aparut din greseala (ca mai toate descoperirile grozave din bucatarie) in 1930 cand Ruth Wakefield de la Toll House Inn a adaugat bucati de ciocolata in aluat incercand sa faca biscuiti de ciocolata.

17 mai –  Cherry Cobbler si World Baking Day

Fata de crumbles, cobbler este acoperit cu aluat de biscuiti. Il prefer cred pe crumble, e mai comforting si homey, dar trebuie sa recunosc ca acest cobbler arata foarte bine.

20 mai – Pick Strawberries Day

Chiar la cules de capsuni nu am ajuns dar se pune si daca le iau din piata, nu?

21 mai – Strawberries and Cream Day

Combinatia asta este clasica, mai ales in Anglia. La Wimbledon este traditionala inca din 1800. Eu am adus din pod masina de inghetata si am facut prima inghetata pe anul asta, de capsuni cu smantana adevarata din piata. Apoi am bagat o tava de bicuiti la cuptor ca sa facem icecream sandwhiches 🙂

26 mai – Cherry Desert Day and MY BIRTHDAY

Intamplarea face ca la restaurantul unde am ajuns de ziua mea sa aiba in meniul (fix de altfel) desert cu cirese. How cool is that? Avem aici Cherry consome with Amsterdam rooftop honey and elderflower iced foam.

28 mai – Hamburger Day

Numele de Hamburger vine de la orasul Hamburg dupa cum am povestit aici. In 2003 PETA a oferit orasului Hamburg (cel din statul New York) 15.000 USD sa isi schimbe numele in Veggieburg…orasul a refuzat. Ultimii burgeri buni pe care i-am mancat tau fost la food trucks festival din Herastrau.

 

30 mai – Mint Julep

Este bautura traditionala de la Kentucky Derby inca din 1939 si se serveste in pahare speciale. Se spune ca un Mint Julep pregatit bine te face sa auzi ingerii cantand…cred si eu la cat Whiskey are in el. Eu am baut unul homemade in paharul meu propriu si personal primit la un foodie thing de la Marriott.

31 mai –  Macaroon Day

A nu se confunda cu Macaron (the french Laduree kind), macaroons sunt facuti din fulgi de cocos, albus de ou si zahar. Sunt deliciosi cand sunt bine facuti. Am gasit la Amsterdam unul perfect.

Pana luna viitoare, eat the year!

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *