Flour Power [giveaway]

M-am apucat de facut paine in casa cu maia anul trecut cand foodie man se ruga de mine “te rog, te rog vreau si eu paine din asta”. Eu nu si nu ca trebuie sa cresc si intretin maia care e…. sti…ca un pet asa, trebuie ingrijit zilnic si….sti ca numai de asta nu am timp si chef.  Dar pe principiul ala cu soarta rade de tine, acum am nu numai o maia pe care o hranesc dar si un catel. Mhwhaa cineva rade de mine nu gluma.

Dar sa revenim la paine. Dupa ce m-a convins sa fac paine din asta (prietenii stiu ca daca i-a intrat lui o idee in cap nu mai scap) am inceput sa citesc si sa ma documentez. Mai precis am citit tot blogul Codrutei intr-o noapte. Mai ramanea o singura problema, de unde iau eu niste maia ca de la 0 nu aveam timp sa incep, omul vroia paine si o vroia acum. Asa de hotarat era ca m-am trezit in 2 zile si cu un cuptor nou “pentru ca asta are aburi si iti trebuie la paine”.

Enter the stage Andie care a fost dragutza si mi-a dat din maiaua ei si mi-a si aratat cat de cat cu un prosop despre strech and fold si tabelele ei de pe frigider. Si desi am facut Vianu si am si o diploma de MBA pe perete, m-am uitat ca blonda la calcule si pret de 1 zi nu am inteles nimic din mama lor de procente de brutar. Dar nu ne dam batuti. Am pus burta pe cartea lui Hammelman si cu caietul, creionul si calculatorul am dat de capul algoritmului. Hurray!

Sa facem paine deci. Prima de care m-am apucat a fost una din ultimele retete postate de Codruta pe blog, cea cu seminte de in. Citesc eu reteta si imi propun sa o incep intr-o seara dupa ce venim din oras. Venim noi la 1 noaptea si zic stai sa fac prefermentul. Facut. Si soaker…ups ca nu aveam semintele de in, desi puteam sa jur ca le vazusesm in sertarul meu cu seminte. Nevermind, ma duc frumos in toiul noptii la nonstopul din colt, minidress, high heels and all, sa iau semintele lui peste. Si uite cum stateam eu la coada cu o punguta de seminte de 100 g dupa niste baieti veseli care se aprovizionau cu bere…Nu a inceput deloc bine aventura mea de brutar 🙂 Sau a inceput in forta?

@Catalina Zaharescu

@Catalina Zaharescu

Painea a iesit grozav, si de atunci fac paine in fiecare saptamana, telefonul are programat alarma sa nu uit de maia sa o hranesc, alarma pe care au invatat-o si foodie kids care ma striga prin casa “mami iti suna maiaua” 🙂

painefoodiefamily

Deci ce am invatat noi de aici: luam maia de la un prieten, citim niste carti si ne tinem de un ritual. Despre cat de usor iti poti face un astfel de ritual a scris foarte frumos Andie aici iar cu niste carti va ajut eu acum. Nu puteam sa las luna fara un giveaway, nu? Avem deci la giveaway doua carti de referinta ale lui Peter Reinhart: “The Bread Baker’s Apprentice” si “Whole Grain Breads”.

giveawayfoodiefamily

Tot ce trebuie sa faceti e sa imi scrieti intr-un comentariu daca faceti deja paine cu maia (si de care), sau vreti sa incepeti acum, pana marti 30 iunie, iar miercuri pe 1 iulie vom afla cine a castigat (cu ajutorul prietenului Random) cartile de colectie si cine va face paini bune si frumoase ca asta.

painemaiafoodiefamily

Later edit:  Si avem o castigatoare! Felicitari Oana Igretiu! Astept de la tine un mail cu detaliile postale ca sa iti pot expedia premiul.

4

27 thoughts on “Flour Power [giveaway]

  1. Larisa

    Nu am facut niciodata paine, mi-e prea frica :))) dar cea mai buna o facea bunica mea, cu lapte 🙂

  2. Rookie

    Eu m-am apucat de făcut pâine la fel ca tine, adicătelea împinsă de la spate de-al meu fookie man care s-a și oferit să frământe cause i hate that din toți rărunchii. Din păcate am rămas la stadiul drojdie proaspătă sau bicarbonat pentru că nu am acumulat suficiente cunoștințe despre maia. But i feel this is the moment! So bring it on !!!!!

  3. Narcisa

    Și eu fac pâine cu maia naturala, cam o dată pe săptămână, și pentru că locuiesc în Timișoara am mers și la câteva ateliere de ale Codruței, ateliere care m-au ajutat foarte mult 🙂 Mi-ar prinde bine una din cărțile alea, eu mai am un Reinhart pe lângă Hamelman, dar e mai mult pentru începători.

  4. Raluca B

    Paine cu maia nu am facut pana acum, inca nu am prins curaj sa imi fac propria maia de la 0(nu am norocul sa cunosc pe cineva care face paine cu maia). In rest, am facut paine cu drojdie (simpla sau cu diverse seminte).

  5. Oana Igretiu

    Am invata si eu recent sa fac paine cu maia si sunt indragostita iremediabil de ea! Pozele le-am postat pe Fb (nu am apucat sa scriu si retetele). Codruta mi-a fost si mie “guiding star” si ii sunt recunoscatoare pentru tutorialele detaliate pe care ni le ofera. Btw, Monica, painile tale arata senzational! Va pup pe toti! Oana

  6. mihaela b

    Paine cu maia am facut o singura data acum 2 ierni dupa o intalnire cu vivina de la de a brutaria dar apoi de Craciun plecand de acasa am uitat de maia si am pierdut o. Intre timp n am mai facut rost de maia si nici paine nu am mai facut 🙁

  7. Mariana

    De doi ani fac paine cu maia si nici acum nu inceteaza sa ma uimeasca si sa ma fascineze felul in care se face o astfel de paine si chiar avand o reteta si aplicand aceeasi metoda, de fiecare data iese o alta paine. Tot procesul, de la hranirea maielei, la preferment, aluat, toate etapele si apoi miracolul din cuptor … emotia cu care astept mereu rezultatul final … nu cred ca voi scapa vreodata de fascinatia data de painea noastra cea de toate zilele. 🙂

  8. Adina (cartederetete.ro)

    Acum cativa ani, am “crescut” si eu o maia, ca de un bebelus am avut grija. Codruta (toata lumea care face paine cu maia o stie pe Codruta) m-a ajutat si chiar am facut cea mai buna paine, pizza si chiar si pancakes. Un timp n-am mai facut si am pus-o la congelator, apoi am facut curatenie si am aruncat borcanul, ca nu mai stiam ce e in el. Apoi n-am mai avut rabdare sa o iau de la capat.

  9. Lulu

    Am facut paine cu maia de mai multe feluri: cu faina alba sau integrala, cu seminte de in, cu seminte de floarea soarelui. Primele incercari au fost absolut jalnice, nu ma pricepeam deloc, “transpira” aluatul de bine ce il infofoleam si iesea o paine care nu putea fi taiata, daramite mancata. 🙂 Intre timp m-am lasat pentru ca am fost un ucigas cu gande rece si am omorat maiaua. Ma gandesc totusi ca ar fi frumos sa reiau procesul, diminetile de iarna in care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor, pe care pui putin unt si miere, nu se compara cu nimic.

  10. Aqua Time

    Eu mi-am luat o „mașină” de făcut pâine. Cred că a fost cea mai bună investiție a mea din ultimii 5 ani! A fost, totodată, și o investiție în sănătate…

  11. Ioana

    fac paine cu maia simpla-simpla – drojdie+apa calduta+zahar, se face maiaua frumoasa, o amestec cu faina si all things good, in doua ore e gata painea. dar tare as vrea sa imi creez si eu un ritual din asta frumos 🙂

  12. Aurelia Dumitru

    Buna, nu am facut cu maia niciodata, doar la masina de paine cu drojdie. As putea sa ma documentez mai bine si sa incep 🙂

  13. Anca

    Imi doresc sa fac paine cu maia; pana acum am folosit doar drojdie proaspata sau la plic, dar gustul de paine cu maia este incomparabil mai bun.

  14. Carmen Dinescu

    Fac deja paine cu maia serios de vreo 6 luni (odata, de doua ori pe saptamana). Am invatat procesul acum vreo 2 ani. Imi place si invat de fiecare data lucruri noi :).

  15. Lavinia

    Eu am incercat de doua ori sa pornesc o maia de la zero. Grea treaba:)))) Admir bunatatile facute de altii si imi tot spun ca o sa fac si eu.Cred ca ar fi un bun imbold cartea.

  16. Cristina Mehedinteanu

    M-ai prins la momentul potrivit! 🙂 Am fost recent la un atelier de paine cu maia si am facut deja 3 paini acasa. Pana acum au fost din cele simple, cu seminte de floarea soarelui. Nu m-am abatut de la reteta de baza primita la atelier. Am facut insa si cu paine de secara, care e mai grea si tare ca sa zic, dar a iesit bine. Am inceput cu un procent mic. Imi place foarte mult! Abia astept sa mai fac. Toata lumea care o gusta spune ca e delicioasa si asta ma imi da curaj.

  17. Alina

    N-am “crescut” niciodata maia de la zero. Mi-ar placea sa invat (desi sunt sigura ca va deveni addictive si voi coace paine in fiecare zi). Cred ca e ceva foarte frumos in ritualul asta de a face paine acasa….

  18. Georgiana C

    Buna,
    Nu am facut paine cu maia pana acum, este urmatorul pas pe lista mea cu lucruri de facut. Locuiesc intr-un loc unde nu gasesc paine care imi place, fac acasa paine cu drojdie dar nu este la fel de buna ca cea cu maia, am mancat de la o prietena si este excelenta, sper ca voi reusi sa-mi fac propria maia.

  19. Andreea Balici

    Imi place sa fac paine si am incercat diverse retete de paine si chifle, dar nu am incercat niciodata sa fac paine cu maia si mi-ar olacea sa incerc.

  20. Ion

    Am facut o singular data Paine cu maia, rezultatul nu a fost incurajator si am trecut la paine cu 1-4 grame drojdie. Favorita ramane painea fara framantare.

  21. Delia Mitar

    Chiar ma gandeam de cand fac paine cu maia, iaca-s mai bine de 3 ani deja :). Bucuria mare e ca fac constant de cateva luni incoace. Si tot descopar lucruri noi. Cartile mi-ar prinde tare bine :).

  22. Monica Post author

    Felicitari Oana! Sper sa iti foloseasca cartile si sa faci paini frumoase si bune 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *