Foodie cu aparat dentar

Sa imi pun (din nou) aparat dentar nu era pe lista mea “thing to do at 40″…adica aveam tot felul de chestii pe lista asta dar nici una nu implica vizite la ortodont mai dese ca la mama si un meniu pasat gen baby food. Aspectul din urma a fost chiar un argument greu, daca sa o fac sau nu. Cum sa mai fiu eu foodie pe baza de piure de morcovi? Dar pana la urma tot mancarea si mancatul au fost cele care m-au impins sa dau banii pe sarmulitze, altfel mi s-a prezis o varsta a treia clar numai cu piure…ori eu am de gand sa mananc friptura pana in ultima zi.

De ce am ajuns totusi aici…se face ca pe la 17 ani mi-am indreptat niste dinti, foarte strambi dealtfel, asa cum stia medicina acum 20 ani. Fast forward cativa ani buni si cabinetele ortodontice s-au umplut de pacienti cu probleme. Pentru ca nu se facea bine atunci …uite asa se dezvolta cateodata medicina, trial and error. Drept care de vreo 10 ani traiesc cu o frumoasa luxatie de mandibula.

Pentru ca sunt cea mai norocoasa fata din lume, luxatia asta nu ma doare deloc. Fata de alti pacienti din acelasi segment statistic care traiesc cu nurofen si alte calmante, eu nu simt nimic. Doar ca iese cand vrea ea din articulatie si eu o pun la loc, gen Chuck Norris cu umarul in usa. Cred ca am ceva articulatii foarte mobile ca patesc la fel si cu altele. Rotula de exemplu mi-am dizlocat-o cand am dat cu genunchiul intr-un stalp in timp ce eram pe un cal la galop (e drept ca si eu a dat calul cat mai aproape de gard sa imi iasa schema)…dar am pus-o la loc imediat, no pain. Fara sa ma dau jos de pe cal :))) Am plecat acasa ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Creepy, freaky dar asta e. Cand am patit si amuzanta (pentru altii) faza sa mi se blocheze gura inchisa, dupa ce am iesit de la o scufundare, si nu am mai putut sa scot dententorul (breather) din gura, am zis ca e cazul sa ma tratez.

Am mers pe la toti doctorii, dentistii, ortodontii, ocluzologii si care si mai care, ani de zile. In afara unor operatii dubioase pe la Viena (la care am zis clar nu) nu am gasit o solutie si am trait asa. Pana intr-o zi la Crystal Dental Clinic, unde medicul ce il trateaza pe foodie teen (care a mostenit si dintii strambi ai parintilor pe langa ochii albastri, parul blond si talentul) mi-a propus un consult la un medic nou. Nu am stat pe ganduri.

Am fost si am trait o gramada de sentimente. Sentimentul ala minunat cand dai peste un doctor care stie (in sfarsit) ce ai si cum sa te faca bine. Sentimentul ala ciudat cand doctorul e (mult) mai tanar ca tine si iti zice “saru’mana”. Sentimentul ala de lamentare ca va trebui sa il port vreo 2 ani (give or take).

Sentimentul ala nostalgic ca foodie man ma asteapta pe scarile cabinetului de ortodontie si la 40 ani cum facea si in liceu. De fapt acum sta in masina, dar intelegeti sentimentul 🙂

Eh si dupa toata telenovela asta cu sentimente si articulatii de circ, sa vedem totusi cum e treaba cu mancarea.

Sa scapam mai intai de cele interzise ca sa stim o treaba.

  • Guma de mestecat.
  • Nuci
  • Popcorn
  • Bagheta, covrigi, paine cu maia (si coaja ei) si orice aluat mai elastic/tare
  • Caramele
  • Porumb pe stiulete
  • Mere si orice alt fruct din care iti vine sa musti

Cu guma nu imi pare rau, oricum nu mai mancam demult (luxatie…duh). Cu popcorn e cam nasol, ca imi placea tare. Baghetele si covrigii o sa imi fie tare dragi si o sa mor de pofta cand o sa trec pe langa o patiserie. Nu ca mancam multi si inainte dar aia cu fructul interzis exista si se manifesta grav. Porumbul pe stiulete e chiar foarte trist…noroc ca e sezonul scurt ca oricum nu mancam din ala fiert si intziplat de la supermarket. Merele si perele si alte fructe le tai felii si sunt ok. Caramel stiu sa imi fac si singura, thank you very much, asa ca il fac la o consistenta perfecta sa pot manca o oala (da, stiu, zaharul face carii dar sa le luam pe rand, shall we?). Hai ca nu e chiar asa de rau.

In rest, well, anything goes. Primele zile sunt mai grele (si cele dupa fiecare activare) pentru ca te dor toti dinti de nu poti musca dintr-o banana. Dar le putem lua gen zile de detox cu smooties cat incape, sucuri si supe. Sau putem sa o luam mai gourmet cu piure de cartofi cu trufe sau risotto  (mai indulgent cu al dente). Iaurt, branza de vaci, orice fel cu carne tocata, guacamole, humus, fasole batuta, oua, porridge, gris cu lapte, mamaliga cu smantana…Si sa nu uitam, inghetata este intotdeauna o solutie.

O alta parte buna ca se pot pierde cateva kg pe drum. Nu ca ai manca mai putin (inghetata, remember?) dar trebuie sa te speli pe dinti consecvent dupa fiecare masa. Asa ca te tii de cele 3 mese, fara sa mai dai vizite pe la dulap/frigider pentru un snack. Cu exceptia inghetatei 🙂 Also, pui in aplicare bunele maniere si nu mai musti cu pofta dintr-o felie mare cu salata de vinete, nu, rupi cate o bucatica de paine, pui un pic de salata si hop. Very lady like.

Am deja doua saptamani de cand il port si deja m-am obisnuit. Ba mai mult, simt deja o imbunatatire si nu mai imi e frica sa casc de somn fara sa imi tin fata cu mana. Imi mai amintesc cand dau in geanta peste cutia cu scobitori si periuta intradentara care acum ma insotesc peste tot. Astept sa treaca si porumbul din piata si apoi chiar nu mai e nici o problema. Intre timp daca vedeti cam multe supe si mancare taiata in bucati mici micute pe instagram…stiti de ce 🙂

Si trece timpul, uite in 2 ani se pregateste si foodie kid de liceu si deja mi se pare ca mai e putin.

4

2 thoughts on “Foodie cu aparat dentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *