Foodist Fast Food

Tot in deplasare stau. Si cum afara a fost o vreme ce indeamna la o mancare care sa se faca in cuptor, care sa umple casa cu arome imbietoare, nu am mai rabdat si m-am incumetat sa gatesc in destul de suspectul cuptor din bucataria lu frate-miu.

OK, pe langa ca e model cam antic pe care trebuie sa il aprinzi cu chibritul si sa ti apasat un buton (cand am incercat asta i-am multumimt in gand lui Geo de la yoga pt mobilitate) nu sta aprins. Dupa 3 incercari si 5 chibrituri arse a stat. Dupa 3 minute a inceput sa trancane si sa miroasa suspect…a cuptor nefolosit vreodata. Si iar s-a stins. La naiba.

Deci, fara tocanita de pui la cuptor, dar multumita cratitei Le Creuset am reusit sa o gatesc pe anemicul ochi de pe aragaz care a stat aprins. Dupa care nici nu am mai incercat.

Totusi ceva trebuie sa mancam si nu suntem familia care sa se multumeasca cu sandwichuri seara, a trebuit sa gasesc o solutie cumva.

Salvarea a venit intr-o seara in care ma eternizam in trafic pe Pipera (prietenii stiu cum e), cand intr-o vitrina noua (asta nu era o mare surpriza ca mereu se schimba vitrinele pe strada asta) am vazut un afis ….Mozarella di bufala DOP…nu e de mirare ca mi-am parasit locul greu castigat in coada de masini si am parcat pe un morman de zapada langa afisul cu trei bulgari albi.

Si asa am descoperit minunatul loc numit Salsamenteria, unde gasesti aceasta bucurie numita mozarella di bufala (cine a gustat mozarella adevarata nu mai cumpara cauciucata Zott…), parmezan si toate felurile de mezeluri italienesti, conserve cu fasole borloti (fasole de care mai gasisem doar la Mega Image o data ca pe urma a disparut), paste fara conservanti si coloranti, o multime de borcanele cu rosii uscate, pesto si alte bunatati.

Dar piesa de rezistenta sunt mancarurile gatite, pentru acasa, si care cu mana pe inima, sunt mai bune decat la orice restaurant italian din Bucuresti (OK, OK, La Casolare sunt mai bune). Intr-o luna le-am incercat pe toate: lasagna, cannelloni, legume la gratar, vitel cu ciuperci, pui, supe, si cel mai gustos peste cu rosii cherry pe care l-am mancat vreodata. La comanda fac si orice paste vrei. Bucatarul este italian (daca exista vreo indoiala) si de multe ori vine in fata sa vorbeasca cu clientii, sa le recomande, sa le povesteasca. M-am indragostit de Salsamenteria si o sa mai trec pe aici chiar si dupa ce ma intorc acasa la mine in bucatarie.

Dupa acest succes, am incercat si alte locuri noi rasarite pe strada. Intr-o casa din lemn a aparut Casa Natural unde gasesti toate bunatatile traditional romanesti, pastrame si alte carnuri, paine de casa (da e cu cartofi si eu nu ma omor), gemuri de casa (cel de gutui a fost un vis), siropuri, si cea mai buna fasole batuta pe care am mancat-o in viata mea. Intr-o sambata dimineata am cumparat un sfert dintr-o imensa placinta cu branza care era inca calda, si care trona pe o masa langa alte prajituri de casa. Cineva comandase si il astepta cuminte pe o tava o  rata pe varza langa care Andrei a zabovit ceva vreme cu jind.

Cu Salsamenteria si Casa Natural o sa trec fara prea multe regrete culinare peste exilul din bucatarie.

Postedit: Intre timp Salsamenteria s-a mutat, tot pe Pipera la nr.55, vis a vis de biserica.

0

13 thoughts on “Foodist Fast Food

  1. jollyca

    Ok, Pipera Pipera dar UNDE in Pipera ? 🙂
    (si eu caut niste ingrediente mai de soi asa si, in afara de Mega Image unde se gasesc extrem de rar, cam subtire oferta)

  2. Monica Post author

    Adresa exacta este Bd. Pipera nr.64, aproape de intersectia cu Iancu Nicolae. Ce ingrediente de soi cauti si nu gasesti? poate stiu eu 🙂

  3. Dan

    salsamenteria rulz indeed. daca mai mergi incearca si burata, e o branza de stil nou, similara oarecum cu mozzarela si care face valuri intre foodies in state, e mare chestie ca o poti gasi si la noi.
    Painea cu cartofi de la casa natural e bestiala, si eu am zis ca nu-mi place painea cu cartofi, insa dupa ce am incercat-o am devenit addicted, trebuie sa o am tot timpul in casa.
    daca nu te superi, casolare e cumva ala de pe soseaua bucuresti-targoviste, unde daca patronul nu te cunoaste nu esti primit (asa zicea cineva intr-un review)? si unde dai 100EUR/persoana pe un pranz? e mai bun decit capriciosa?

  4. Monica Post author

    Burata….am incercat deja, evident. Este senzationala. Am vazut si in piata Floreasca la vanzatorii de branza de acolo, ei zic ca o fac dupa reteta italiana cu lapte de la noi, dar nu am incercat.
    Casolare e intradevar pe Bucuresti- Targoviste, dar eu nu-l cunosc pe patron, am facut rezervare simplu la telefon. Scorul este intradevar piperat, nu poti sa mergi in fiecare weekend ca la Capriciosa, dar merita. Este cu 1 clasa peste Capriciosa…

  5. Dan

    evident ca incercasei burata, nu stiu ce-a fost in capul meu de nu mi-am dat seama 😉 Piata aia din floreasca ma intriga deja, au mai pomenit-o si altii.

    1 clasa peste Capriciosa suna bine; insa chiar ajungi la 100EUR/persoana, cum ziceau unii? ca de banii aia ma duc in sicilia dus-intors cu un low cost… si cred ca-mi ramane si de ceva street-food.

  6. Monica Post author

    evident 🙂

    Clar Casolare nu e locul sa mergi in fiecare saptamana, ci asa, ca o experienta. Daca ne referim strict la pret noi am platit 900 RON pentru 3 adulti si 2 copii, inclusiv vin, deci nu-i chiar 100 euro de persoana. Eu zic sa “risti” macar o data ca e pacat.

  7. Mihaela

    Magazinul Casa Natural este pe Sos. Pipera-Tunari, langa Mega Image-ul vechi, e o casa imbracata in lemn, retrasa si plina de flori. Trebuie sa-ncercati neaparat smantana de Coltesti, am facut cel mai bun tiramisu din ea. Tot aici gasesti si burduf in besica care nu este iute, se vede clar ca nu e facut din resturi ca cele de prin targuri sau de pe marginea drumului. Mezelurile sunt de prin Maramures, carnati taiati la barda, pastrame de tot felul, eu am luat pentru copil de curcan, delicioasa

  8. Alex

    Vorbeati de branzeturi….la Casa Natural au branzeturi maturate, vechile sortimente romanesti Trapist, si Tilsit. Mie cel mai mult mi-a placut Tekeroy, o specialitate secuiasca de prin Gheorghieni, mult peste tot ce am luat de la Salsamenteria. Iar parizerul de la Casa Natural, facut prin Ocna Sugatag nu se poate compara cu mortadela de la italieni, veche si plina de conservanti, de fapt ca toate produsele italienesti.De Paste mi-am achizitionat un jambon de porc, prosciuto autohton din care savurez in fiecare duminica cate o felie taiata subtire cu un vin sec de la Dl Isarescu, tot de acolo l-am achizitionat.

  9. luca

    salsamenteria? sa ne mai gandim odata. ieri era asa: mortadella veche( era maro la extremitati, si la prima si ultima felie) burata moale si acruta deja, prosciuto cotto( desi putea sa aduca alte marci) era varianta ieftina de 6,5 euro/ kg plin de nitrati de potasiu, vandut binenteles la 8 lei/ 100g, iar colac peste pupaza am dat pentru 2 portii de canelloni cu ricotta 100 ron, care nu aveau nimic special decat poate ca aveau coaja de lamaie in umplutura. in rest absolut normali, as putea chiar sa zic, ca nicidecum asa gustosi cum ar putea sa fie. pentru mine take way-ul de la salsamenteria a fost o dezamagire.

  10. Monica Post author

    hmmm ce sa zic…. eu am scris articolul in februarie anul trecut, cand erau in alta locatie si nu aveau restaurant; atunci toata mancarea era pt acasa, si era foarte foarte buna. Plus ca era si alt bucatar. Daca acum nu mai e la fel de bun….pacat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *