Meal planning [giveaway]

De cand a inceput scoala, intrebarea “ce mancam diseara” mi se pare mai grea. Peste vara aruncam o salata de rosii pe masa, niste branza proaspata, un pepene galben si niste prosciutto crudo de la Francesca si treaba era rezolvata.

Acum nu mai e asa simplu. Baietii sunt mai infometati dupa 8 ore la scoala si inca una de inot sau muzica, si doar o salata nu mai rezolva problema. In plus trebuie sa tin cont si de ce mananca la scoala la pranz pentru ca am primit de cateva ori aaa, ai facut peste, peste am avut si la pranz…damn, se pare ca si cei de la catering tot marti si joi au peste cand vine marfa la Metro. M-am invatat si consult din timp meniul care e afisat pe site scolii. Iar a treia mare problema este, recunosc ca e numai din vina mea, ca nu mananca acelasi lucru intr-o luna, vor mereu altceva. Doamne fereste sa fac chiftele la o saptamana distanta…dar am mancat chiftele si joia trecuta. Mda, my bad.

Asa ca singurul lucru care ma scoate acum din incurcatura este meal planning si un dinner diary. Dinner Diary este un carnet rosu care sta mereu pe masa din bucatarie si in care notez ce mancam in fiecare zi, ca sa nu cumva sa repet ceva. Iar in meal planner imi scriu din weekend meniul pe saptamana viitoare, impreuna cu shopping list si cu expeditii planificate mai ceva ca o debarcare in Normandia, pe zile (marti peste la Metro, vineri painea din Obor si tot asa). Ar trebui sa mentionez ca imi place sa planific meniuri si liste de cumparaturi si imi place sa merg la piata si la cumparat mancare. I’m crazy like that 🙂

Dar chiar daca nu sunteti crazy ca mine, iata cateva idei sa va incurajeze sa planificati si cumparati din timp.

1. Faceti o lista cu felurile preferate de mancare ale membrilor familiei, de la spaghete la sushi. Toata lumea trebuie sa isi poate spune punctul de vedere si sa fie macar din cand in cand multumita. Meniul pe o saptamana il arat si copiilor si ajungem la un acord. Ma pricep bine la negociat asa ca de multe ori se aproba fara modificari 🙂 Asa dispar si comentariile “dar mie nu imi place” pentru ca a fost deja de acord cu meniul. Si il asez undeva la vedere in bucatarie, daca e scris acolo, asa ramane.

dinnerdiary

2. Strangeti intr-un dosar sau plic retetele preferate si verificate. Nu de putine ori am cautat in disperare “reteta aia de chili con carne care ne-ai facut atunci”.

recipesfile

3. Luati in calcul activitatile din saptamana respectiva. Baietii sunt mai infometati dupa inot decat in alte zile, daca participam la un eveniment si va fi cu mancare sau iesim impreuna la masa, in ziua respectiva am day off.

4.  Luati in calcul cat timp aveti la dispozitie. In unele seri abia gasesc 30 de minute sa arunc repede ceva pe gratar (dar am planificat din timp si s-a marinat carnea de ieri). In alte dupamieze stiu ca vin acasa la 5 si am timp sa fac ceva mai complicat sau sousvide care dureaza vreo 2 ore cel putin. La fel pentru micul dejun, sunt dimineti mai grabite si sunt si unele mai relaxate.

5. Si daca tot vorbeam despre scris, un meal planner este foarte folositor asa ca sa va ajut la inceput de planificator cu unul frumos, adica cel din poza de mai jos.

meal planner

Are 50 de pagini, partea de jos cu lista se desprinde usor, are si magnet pe spate ca sa il puteti aseza la vedere pe frigider.

Tot ce trebuie sa faceti este sa imi scrieti intr-un comentariu daca si cum faceti voi meal planning pana miercuri 30 septembrie si joi aleg un fericit castigator, cel care sa merite si sa aiba nevoie cel mai mult de acest planner.

Spor la planning!

Later edit: Alina, ai primit un planner, un meal planner 🙂 Te astept cu un mail ca sa iti pot expedia premiul.

2

14 thoughts on “Meal planning [giveaway]

  1. Oana R

    Meal planning clar! Sunt ceva ani de cand mi-am dat seama ca altfel nu se poate. Ajungeam sa arunc ingrediente pe care le luam aiurea si nu le foloseam la timp si ma trezeam ca mananc nu ce as fi vrut, ci ce era prin casa. Si cum sunt o mica obsedata de organizare :)) (nu, nu e o mandrie neaparat), am ajuns rapid la meniurile saptamanale. E destul de simplu acum: meircuri seara frunzaresc cartile de bucate, linkurile salvate de pe bloguri, retelele salvate pe goodfood.ro si decid ce as vrea sa gatesc in urmatoarea saptamana. De regula imi trebuie 3 idei de fel principal (in unele zile e cu salata 😉 ), 1 de supa, 1 (sau hai, 2 :)) de desert, 2 idei de mic dejun mai fandosit, de weekend (ca uneori ma trezesc asa cu o mare pofta de gatit ceva deosebit). Cand le aleg, tin cont si de ce am prin casa…adica daca stiu ca am parmezan pe care nu vreau sa il las sa expire, sau daca am fost f tentata de 2-3 legaturi de busuioc de la piata care trebuie folosite, daca am un anumit tip de carne in congelator… Apoi fac lista cu restul care e necesar. Incerc sa iau fix cat imi trebuie. La supermarket merg joi seara si vineri seara la piata (sau sambata dimineata) si gata! All set pana miercurea viitoare :))

  2. Andreea

    Hmmm, ce bine ca deocamdata nu am variabila “ce mananca la scoala”, este tot decizia mea;). Si eu planific mesele de vreun an si ceva, deja ajunsesem sa comand mult prea des cu un copil mic si unul ceva mai mare. Surprinzator, petrec mult mai putin timp si gatind si facand cumparaturile. Iar retetele eu le am salvate in google doc (sursa, pagina, necesar ingrediente).

  3. Diana

    Eu fac sambata unul sau doua feluri de mancare care sa ne tina pana miercuri. Miercuri “evaluez” situatia si joi si vineri incerc sa pregatesc ceva din ce a mai ramas prin frigider si camara astfel incat sa folosesc la maxim tot si sa nu arunc nimic. Duminica e in general o zi de rasfat in care fac ceva dulce sau o placinta. Pt felul principal ceva de “aruncat” in cuptor cu timp mic de preparare a ingredientelor. Sunt weekenduri insa cand imi iau liber si atunci e cam haos toata saptamana. :))
    Pana acum am fost doi. In curand vine si al treilea si sper din tot sufletul sa ma organizez mai bine de atat ca altfel mi-e ca raman pe mana sotului care nu stie sa faca decat cartofi prajiti si mazare. :))

  4. Iulia

    Daaa si eu planific mesele si imi place sa ii implic si pe copii in activitatea asta. Eu fac acasa educatie nutritionala cu ei si ma diatreaza ca merg la scoala si dau informatiile mai departe.

  5. ilinca

    Buna!
    Nu sunt absolut deloc buna la meal planning! Dar de cand am un bb tot incerc sa ma adun si sa evit aruncarea mancarii sau legumelor si neutilizarea lor. Asa ca ar fi super util un astfel de planner.

  6. Alina

    Ah, mealplanning… the final frontier!
    Noi suntem doar doi, un el si o ea, deocamdata, asa ca nu ar trebui sa fie foarte complicat, nu? Amandoi gurmanzi si pasionati de gatit, ceea ce inseamna ca nu ne lipseste mancarea buna din casa niciodata!
    Planningul il fac doar eu, pe vreo 3 carnetele, unul acasa, unul mereu la mine, altul ratacit prin masina …
    Ne dorim sa ne luam o tabla pentru peretele din bucatarie, unde sa scriem cu creta liste de cumparaturi si meniul zilnic… cam de cateva luni tot planificam drumul pana la Ikea sa o cumparam, insa nu am reusit inca sa ajungem.
    Cel mai adesea ni se intampla sa ne apuce pofta de gatit in mijlocul saptamanii, el sa vrea sa ma surprinda pe mine cu ceva bun, eu sa vreau sa-l surprind pe el cu o iesire la restaurant fix in aceeasi zi, asa ca listele si listutele raman uitate deoparte si mancarea in plus din frigider ajunge sa se strice 🙁
    Asa ajung sa mananc ciorba dimineata doar pentru ca mai era o portie ratacita prin frigider de care mi-era mila …
    Ce sa mai zic, m-ar ajuta sa fiu un pic mai organizata, insa viata e prea frumoasa si mancarea prea multa ca sa ma pot abtine 🙂 Sper sa primesc meal plannerul, cu siguranta e super util 🙂

  7. coman carmen

    am descoperit blogul tau azi, sunt fascinata de ce scrii
    nu am facut pana acum mealplanning dar cred ca tare bine trebuie sa fie sa nu iti obosesti creerii in fiecare moment al zilei cu intrebarea <>.
    cred ca am nevoie de asa ceva si cu siguranta o sa te urmaresc in continuare.

  8. Madi

    Meal planningul este esential pentru mine pentru ca in 5 zile din 7 produc cam asa:
    1.gustare de fructe; masa pranz cu supa si felul doi; gustare dupa amiaza – pentru fetita cea mare care merge la scoala
    2.gustare fructe si gustare dupa amiaza pentru cea mica care merge la gradinita
    3.gustare fructe, masa pranz, ceva dulce pentru sot
    4. gustare fructe, masa pranz pentru mine.
    Fac acest lucru de peste un an, cu placere si multa imaginatie sper. Fetele participa cu incantare la prepararea unor retete si in felul acesta au ajuns sa manance variat si sanatos. M-am inspirat de multe ori de la tine, inclusiv in discutarea planului cu fetele pentru saptamana care urmeaza.

  9. Rayana

    Adevarul e ca de cateva luni planific si eu mesele de peste zi, de cand piciul meu a inceput sa manance cam ce mancam si noi (are 1a9l). Cand era mai mic imi notam legumele, fructele si lactatele pe care le manca sa ma asigur ca manca din toate cate putin. De obicei gatesc doar cina pentru toti trei. Acum procedez cam asa: sambata cumpar alimentele necesare pentru ce imi propun sa gatesc in saptamana urmatoare si pe parcursul saptamanii mai adaug ceva daca felul de mancare gatit nu e tocmai pe placul baietilor mei :)).

  10. Dana

    Chestia aia e tare de tot si mi-ar fi de folos.
    Recunosc , nu-mi fac o planificare scrisa, deci e timpul de-o schimbare :).

    De regula gatesc in fiecare zi . Doi baieti flamanzi de la scoala , plus unul de la serviciu inseamna ca trebuie sa gatesc destul de mult si diversificat.

    Cand fac aprovizionarea cumpar mai multe legume, fructe, cateva tipuri de branza, vreo 2 tipuri de carne si peste. De aici incep combinatiile de legume cu orez, paste, tocanite, supe crema, mancaruri la cuptor. De vreo 2-3 ori pe saptamana le fac si ceva desert, eventul de luat la pachetel : gen cornuri cu magiun, poale-n brau, placinta cu mere .
    Duminica e zi de mese mai sofisticate :).
    Sincer, mi-e cel mai greu iarna, acum avem legume proaspete la discretie .

  11. Daniela

    Sâmbăta e zi de cumpărături, de toate soiurile. pe la 9, așa, ca să nu dea praf în ochi, și pe la 12 începe prelucrarea achizițiilor. Ceea ce aduce liniște alimentară până marți-miercuri, când mai vine o serie de trăncăneli prin oale, cratițe, tigăi etc. …

  12. Emi

    Eu inca nu am facut meal planning si arunc prea multe ingrediente nefolosite.
    Mi-ar prinde bine ceva meal planning tool care sa stea pe usa frigiderului la vedere…

  13. Andreea

    Desi sunt destul de atenta la ce mananc, nu prea mai bag de seama.. adica fie ca sunt diverse mezeluri, fructe sau legume sau nu stiu.. orice alta mancare, tin cont de gust mai mult. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *