Saptamana trecuta a avut loc finala pe zona (Europa de Est) a competitiei San Pellegrino Young Chef 2015. San Pellegrino face de ani buni Top 50 al celor mai bune restaurante din lume, stiti voi, topul ala in care El Bulli a fost ani la rand numarul 1, si in care acum Noma este in frunte.
De anul acesta SanPe s-au gandit sa organizeze acest concurs pentru tinere talente (chefi cu minim 1 an experienta in bucatarie si de maxim 30 de ani), care s-au inscris pe baza unei fotografii cu signature dish si o scrisoare in care povestesc despre ei si despre dish-ul respectiv. Lumea gastronomica a fost impartita in 20 de zone: Africa – Orientul Mijlociu, Benelux, Canada, Asia NE – Centrala, China, Franta, Germania-Austria, Italia, Japonia, America Latina – Caraibe, Mediterana, Pacific, Rusia – Tarile Baltice- CSI, Scandinavia, Asia SE, Spania – Portugalia, Elvetia, Marea Britanie si SUA. In finala zonala au ajuns cate 10 finalisti selectionati pe baza de dosar. In zona noastra au fost 2 chefi din Romania, 1 din Moldova, 1 din Cehia, 2 din Serbia, 2 din Polonia, 2 din Ungaria.
Finala zonala a avut loc in Romania, la centrul gastronomic Metro si cei 10 au trebuit sa gateasca 4 portii din signature dish cu care s-au inscris, avand timp de lucru 3 ore jumatate. Au fost jurizati de Florin Dumitrescu (Romania), Jerzy Pasikowski (Polonia) si Jiri Stift (Cehia) fiind urmarite urmatoarele aspecte: ingrediente, competente, geniu, aspect, mesaj.
Castigatorul finalei a fost Stefan Barca din Serbia cu farfuria Who killed the Bambi, dupa o finala foarte stransa dupa cum au spus chiar juratii.
Stefan va merge in finala de la Milano din cadru expozitiei mondiale Expo Milano 2015, unde va fi jurizat alaturi de ceilalti 19 finalisti de unii din ce mai mari chefi din lume, printre care Massimo Bottura (ce am mancat la Osteria Francescana vedeti aici), Eric Ripert (ce am mancat la Le Bernadin vedeti aici) si Joan Roca (ajungem si la El Celler de can Roca intr-o zi, e pe lista).
Sa nu fim tristi totusi, Romania va avea un reprezentant la Milano, si anume pe Andra Constantinescu ale carei retete au fost selectionate pentru Expo World Receipes, cartea oficiala a Expo Milano 2015. Way to go dear!!!
Nu am reusit sa ajung dimineata la competitia efectiva dar va pot povesti numai de la Gala care a avut loc la Le Club, unde s-au anuntat si castigatorii, unde am fost cu Oana si Mazi. Ne-am dus ca zanele ca scria pe invite black tie, dar asta nu a impiedicat niste baieti sa apara in blugi si cu glezna goala. Note to self: I must drink smtg sau macar sa ma tin si eu de un pahar next time.
Desi finala a fost in Romania si am avut si 2 reprezentanti, meniul Galei a fost un fusion de Peru (ceviche), Japonia (miso) si Turcia (gullac). Ar fi fost frumos sa fie si un fel romanesc, fie si reinterpretat. Sau macar din Europa de Est.
Primul fel, ceviche de peste a fost cam acid (mi s-au strepezit dintii ceva de numa’), mirosea puternic a ceapa, iar cartoful dulce era aproape crud.
Al doilea fel a fost un peste in miso cu spanac si susan. Gatit corect (desi am auzit ca in alte farfurii a fost overcooked) si echilibrat. Nu am inteles, dar de loc nu am inteles, ce a cautat acolo lamaia aia cat pestele. Sau poate asta a fost influenta locala, traditionala lamaie la peste 🙂 ce daca e in miso si nu era prajit, daca e peste trebuie si lamaie.
La desert am fugit ca Cenusareasa la miezul noptii pentru ca aveam a doua zi devreme un avion de prins si niste bagaje de terminat (in care evident tot am uitat sa pun cate ceva). Dar dupa cum au fost primele doua feluri, pun pariu ca gullac nu ar fi fost la fel de bun ca al lui Florin, so no regrets there.
On the bright side, am stat de vorba toata seara cu Mihai Toader (finalist la Masterchef in sezonul 2), unul din concurentii nostrii. M-am asezat fraudulos langa el dupa ce am fugit de la masa cu polonezi unde eram arondata 🙂 Mi-a placut mult cum a abordat concursul, mi-a povestit de meniul pe care il face la Villa Restaurant & Garden din Sibiu unde gateste si de problemele pe care le are in educarea publicului local. Cu prima ocazie in care ajung la Sibiu ii fac o vizita la restaurant si voi ar trebui sa faceti la fel 😉
De al doilea concurent al nostru, Emanuel Mocanu, pot sa va zic ca e foarte tanar (numai 18 ani), ca a castigat deja un concurs in Franta (Chefs en Or, locul 1 la juniori), gateste la Black Tulip in Dej si e mentorat de Chef Cezar Muntean.
Dar hai sa vedem ce au gatit si ceilalti concurenti.
1. Aleksander Kotarba din Polonia cu farfuria “Cod, Leek, Cauliflower, Apple”
2. Antal Adam Kovacs din Ungaria cu farfuria “In Bloom – Steamed Turbot with Pickled Fennel, Carp’s Milt, Celeriac”
3. Danilo Bucan din Serbia cu farfuria “The Forest Gnocchi”
4. Emanuel Mocan din Romania cu farfuria “Beef Fillet with Aromatic Herbs and Mashed of Sweet Peas and Carrots”
5. Ian Masliucov din Moldova cu farfuria “Moldavian Garden”
6. Janos Mizsei din Ungaria cu farfuria “Mangalica Pork with Beetroot Textures”
7. Lukasz Wacirz din Polonia cu farfuria “Birk Timber Marinated Saddle of a Rabbit with Parsnip Puree” si castigatorul locul 3.
8. Mihai Toader din Romania cu farfuria “Saint Jaques with Creamy Mashed Cauliflower Infused with Mint”
9. Patrick Becvar din Cehia cu farfuria “Veal Tenderloin in Dust of Black Olives, Purée of Celery and Parsley, Carrot´s Croquette” si castigatorul locului 2.
Voua care va place cel mai mult?
as gusta-o pe a polonezului 😉
Poza farfuriei lui Mihai Toader doesn’t really do him justice, zic, deci e greu de comparat cu celelalte.
Polonezul mi-a placut si mie, dar si gnocchi lui Danilo mi se pare ca arata foarte fain.
Grazie mille dear! 😉
Arata asa de bine inca tin sa cred ca e genu’ de mancare ce doreste pur simplu sa fie impartita lumii nu daor la cateva persoane, ma intreb cu ce ne poti incanta pentru cei ce vor sa gateasca pentru iubita lor.
awww! :)))