Femeia la gratar

Cine ma cunoaste stie ca sunt o feminista. Asa ca asta poate parea un soc, mai ales pentru ca ma dau si foodie: nu stiu sa fac gratar. Mai mult decat atat mi-e frica de chestia numita weber care traieste la noi un curte. Numai ideea de a da drumu la butelie imi da fiori. Si asta in conditiile in care ilustra mea cariera profesionala so far a fost (si) in gaze naturale. Strange but true.

Si nu cred ca sunt singura, in general barbatii fac gratar si noi fetele suntem in conul de umbra al salatelor si  garniturilor. In plus am mereu impresia ca pierd ceva in timp ce eu spal frunze in bucatarie si foodie man intoarce hamburgeri afara, arbitreaza un meci intre foodie kids, si este eroul care produce masa perfecta de weekend in timp ce salata mea oricat de grozava ar fi (si este grozava) nu primeste nici un ohhh sau ahhh.

Cum vara asta foodie man a fost mai mult plecat in weekenduri la concursurile lui de offroad, traditonalele noastre gratare de la sfarsit de saptamana au disparut. Dar intr-o zi i-am auzit pe foodie kids vorbind intre ei ca nu facem gratar azi ca tati nu e acasa si mami nu stie. Say what?  Mami stie de toate si nu puteam sa pierd puncte in fata kinderilor asa ca mi-am facut curaj si am luat butelia de robinet si am aprins focul. Prima data a fost mai greu si cu emotii dar acum pot sa spun ca weber si cu mine suntem buni prieteni, desi mai avem de invatat unul despre altul.

Si am inceput sa gatesc la gratar….hamburgeri (na, ca si mami stie), frigarui de tot felul, ardei pentru salata, vreo 20 de kile de vinete pt zacusca de la toamna, ce mai, sunt pe val. Daca tot vorbim de hamburgeri, here are my tips and tricks pentru cel mai grozav hamburger (mai bun ca ala de la McDo, care, trust me, de la un kinder este complimentul suprem).

In primul rand carnea e preferabil sa fie tocata in casa ca stii ce e in ea, si sa aiba ceva grasime ca altfel iese o chiftea uscata, un procent bun ar fi 80 la suta carne, 20 la suta grasime. In ultimul timp am facut hamburgeri de curcan (o idee mai sanatos decat ala de vita) din pulpe de curcan dezosate. Pieptul nu e suficient de gras si pulpele cu os sunt un cosmar de dezosat. La carne pun doar sare si piper, atat si nimic mai mult. Fara sosuri, verdeturi, ceapa, oua, nimic. Amestec carnea usor, cu cat mai putin cu atat mai bine, nu e aluat de placinta asa ca nu se framanta. Din cateva miscari fac chifteaua (mai gros decat mai subtire) si o apas un pic pe mijloc pentru ca la gratar burgerul se contracta, mijlocul se ridica ca o cupola si nu mai intra in chifla. Pe gratar se intorc numai o data si nu ii apas cu spatula ca iese toata zeama si nu mai sunt juicy.

Foodie kids ii mananca intr-o chifla (homemade daca am am avut timp, daca nu din aia squishy de la punga) cu “sosul special” adica ketchup, mustar si maioneza, cu 2 cercuri de ceapa puse pe chifla sub hamburger pentru ca se inmoaie un pic de la carne si cateva feliutze de castravete murat. Mai cedez si punem deasupra si o felie de branza topita speciala de cheeseburger.

Eu ii mananc cu garnitura de legume, iar ultima realizare este salata asta minunata de legume la gratar.

Tai vinete, dovlecei si ardei in felii, le dau cu ulei si sare si le pun pe gratar. Langa ele si 2 stiuleti de porumb si ei unsi cu ulei de masline. Cand sunt gata, tai de pe stiulete boabele cu un cutit subtire (ala de filetat peste merge brici). Amestec toate legumele cu o vinegreta de inspiratie asian din usturoi pisat, sos de peste, suc de lime, ulei de susan. Deasupra verdeata de toate felurile: patrunjel, marar, menta, busuioc, tarhon. Dreamy.

Daca aveti si voi o idee de garnitura pentru gratar cu curcan puteti sa participati aici la un concurs organizat de Penes si Good Food.

Girls can grill!!! Se pare ca si Weber e de aceeasi parere cu mine, in alte tari au avut chiar si o campanie chitita pe fete 🙂

 

2

2 thoughts on “Femeia la gratar

  1. The Wandering Oltean

    HA ha … funny!
    Arata adevarati 🙂 Eu cind ii fac ( nu prea des ca nu ma omor dupa ei ) am grije sa fie medium rare
    Nu am incercat McDonald’s in Romania, dar aici McDo face printre cei mai insipizi hamburgeri… ever. Subtiri, uscati… bleah

    BTW.. te-am auzit vorbind la televizor despre cursul de cutite de la CIA in NY… si joi seara fix la ala ma duc 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *