Fantezie cu parmezan la “Sanatatea in bucate”

Pentru ca se pare ca emisunile TV cu si despre mancare ma urmaresc, m-am hotarat in sfarsit sa le mentionez si aici pe blog, impreuna cu retetele lor.

Nu am mai scris de foarte mult timp pentru ca well…life happens…Sunt perioade in care am timp liber cu duiumu si altele in care fara planificarea si obsesia listelor care ma guverneaza nu am fi supravietuit. Unde supravietuit = totul nu ar fi iesit perfect asa cum imi place mie 🙂 Obsesie cum ziceam.

Desi am gatit every single day, nu am avut timp pentru fotografiat (cu styling, post procesare si tot tacamu). Dar in ritmul asta nu o sa mai scriu in curand asa ca m-am hotarat sa fac poze cu telefonu, ‘cos there’s an app for that si gata. Eu zic ca vor iesi decent si mai bine sa le pun pe alea decat sa nu scriu cu lunile.

Si cam atat cu explicatile, sper ca de acum sa ne vedem mai des.

Revenind la TV, sa incep cu prima emisune la care am fost invitata de Marius, mai precis la “Sanatatea in bucate”. Tema a fost sa gatesc ce imi place mie si m-am hotarat sa fac toate cele trei feluri cu parmezan: vinete cu parmezan si ciocolata, rulouri de peste in prosciutto si parmezan si inghetata de parmezan. Parmezanul este de nelipsit la noi in frigider si il folosesc aproape in fiecare zi.

Despre inghetata am scris aici, asa ca acum va povestesc despre celelalte doua feluri.

Vinetele cu parmezan si ciocolata sunt o variatiune pe cunoscutul fel italian “Melanzane alla parmigiana” si desi dureaza destul de mult prepararea lui merita fiecare minutel. Desi pare ciudata adaugarea de ciocolata va asigur ca nu se va simti decat un gust deosebit si deloc ciocolatos.

Avem nevoie de aproximativ 4 vinete (depinde de marime), sos de rosii, 3 linguri de ciocolata neagra rasa, 2 bucati de mozzarella taiate si ele felii subtiri, 150 gr de ricotta, si 150 gr de parmezan.

Feliile de vinete se prajesc in ulei bine incins, pe rand fara sa aglomeram prea mult tigaia, pana se fac aurii. Se scot pe un platou acoperit cu hartie de bucatarie. Eu am incercat reteta si cu feliile de vinete la gratar pentru a mai reduce grasimile si iese foarte bun si asa.

Intr-o tava unsa cu unt se aseaza un rand de vinete, apoi sos de rosii, ciocolata rasa, mozzarella, ricotta si parmezan si se repeta de 2-3 ori (depinde cate vinete ati prajit si cat de mare e tava). Ultimul rand trebuie sa fie cel de branza, peste care mai punem niste ciocolata rasa. Se coace in cuptor 40 de minte, timp in care vinetele isi pot lasa apa, se scurge cu grija lichidul cu o lingura, altfel va iesi prea zemoasa. Se serveste dupa ce s-a racit un pic.

Rulouri de peste cu prosciutto sunt un fel de blueprint pe care il aplic mai multor feluri, nu numai la peste, merge la fel de bine si cu pui sau legume si implica trei pasi: rulat prin parmeza, invelit in prosciutto si stropit cu vin sau alt lichid.

In cazul pestelui nostru am folosit 4 bucati de file de peste (ex. cod) pe care le-am rulat prin 2 linguri de parmezan ras in care am amestecat si niste salvie tocata si piper, apoi le-am invelit in felii de prosciutto crudo. Le-am asezat in tava si le-am stropit cu ulei de masline. Pestele se face destul de repede asa ca in 15 minute sunt gata. Prosciutto se poate inlocui si cu somon afumat.

Enjoy si ii multumesc inca o data lui Marius pentru invitatie.

 

PS: puteti vedea intreaga emisiune aici

 

1

2 thoughts on “Fantezie cu parmezan la “Sanatatea in bucate”

  1. Cristi

    Eu fac poze la mancarea de pe Foodblog.ro numai cu HTC-ul, de vreun an de zile deja. Fiindca: 1) nu am DSLR; 2) HTC face chiar poze foarte bune, mai mult decat bune, chiar, si mult mai bune decat ale multor oameni care au DSLR dar nu stiu/n-au inspiratie cum sa-l foloseasca.
    Deci off you go, n-ai temeri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *