Fix acum o luna, pe 9 august, zi ce va ramane in istoria noastra foodie, am fost la Noma impreuna cu Madalin, Florin si Cornel (vezi si impresiile lui Cornel aici) Am avut norocul sa ne strangem cativa bloggeri cu ocazia asta istorica, sa ne bucuram impreuna de experienta extraordinara si sa iasa o seara epica. O seara la cel mai bun restaurant din lume (al patrulea an, dupa ce am mai fost pe locul 1 in 2010, 2011 si 2012) alaturi de prieteni bloggeri a fost cel mai foodie lucru care ni se putea intampla.
Samanta ideii acestei seri a plantat-o Mazi, care dupa ce se anuntase topul pe anul in curs tot incerca sa faca rezervare si se plange pe FB ca e imposibil, si singura optiune pare a fi un shared table. Samanta a germinat, incoltit si dezvoltat imediat in mintea lui foodie man, care a zis ce idee minunata. A dat imediat mail la Noma si a intrebat daca este disponibila “private dinning room” intr-un weekend, si am primit raspuns ca este, chiar in mai multe. Deja era too good to be true. Asa de tare s-a bucurat ca a si rezervat locul, pe ideea “precis mai gasim pe cineva sa mearga cu noi”. Lucru care evident s-a intamplat, Madalin si Florin au confirmat imediat, Cornel se afla oricum in vacanta in Europa deci prea se potrivea si nu a putut rata ocazia. Si Mazi era pe lista dar din pacate ghinionul secolului (zbor anulat) au facut-o sa rateze masa.
Si uite asa am ajuns noi intr-o frumoasa seara de august la Noma, in sala de la etaj, cu vedere la port si decorata cu mobilier nordic.
Dar ce am mancat? Nordic food am mancat, doar de la asta vine si numele restaurantului NOrdic MAd (mad=mancare in daneza). Aici primeaza ingredientele locale, culese dimineata pe racoare de pe malul marii sau din padure, reinterpretate sau abordate de-a dreptul nebunesc si cu o atentie la detaliu fantastica.
Am ales sa nu primim meniul, sa fie o surpriza tot ce va urma (sau cat va urma…au fost multeee farfurii). O parte au ales meniul cu wine pairing, dar personal am ales pe cel cu juice pairing, nu mai vazusem asa ceva si ma cam saturasem sa beau numai apa. Da, stiu, sunt o dezamagire pentru foodie man ca nu sunt into wines, ce sa fac, nimeni nu e perfect. Asa ca suc pentru mine 🙂
Si acum iata si meniul. Cateva lamuriri. Denumirea in engleza/italics este cea din meniul printat primit la sfarsit. Urmeaza mici explicatii, din cele notate de mine in timpul mesei, nu se potrivesc intotdeauna lucrurile (de ex in meniu scria radish dar la servirea ni s-a spus ca e rubarba, ori s-au incurcat ei, ori s-a schimbat…nu stiu). Pe farfurie/castron apar mai multe servinguri la aperitive, veneau pe mijlocul mesei si fiecare a avut cate una (gulie, ousor, floricica etc). Felurile principale au venit servite individual.
Red currant and gooseberry. O cireasa marinata acra, desi avea fata de cireasa dulce de cocktail si o capsuna verde la fel de acra, pe scobitori din crengute rupte din padure. De deschis pofta de mancare nu alta…
Kohlrabi and Spanish Chervil. O supica raw/suc din gulia scobita, de baut printr-un pai cu gust de anason pe care trebuia sa il rontaim in timp ce bem…
Moss and cep. Lichean prajit bine, cu textura de chips, langa niste creme fraiche. Devenea din ce in ce mai interesant…
Flower tart. Tarta cu blat din alge, umplut cu floricele comestibile
White cabbage and samphire. Frunzele de varza au fost fierte sousvide si apoi deshidradate, foarte crocante, intre ele o salata de samphire si watercress
Peas and radishes. Mazare daneza cruda cu ridichi, iaurt cu musetel.
Pickled and smoked quails egg. Oua de prepelita marinate in otet de mere si afumate cu fan, au venit la masa cu capac si de acolo a iesit un miros pronuntat de fan
Flatbread and wild roses. Un flatbread (paine subtire neagra specific nordica), cu brown butter si petale de trandafiri la grill…dap, cineva a stat si a intors petale pe grill…
Cucumber and scallop. Castraveti cu flori de fenicul si furnici cu dip de caramel din scoici St Jaques. Am mancat furnici, precizez ca erau moarte si desinfectate prin criogenare 🙂 Aveau un gust acrisor si cica au gustat multe specii de furnici pana le-au gasit pe astea acre…
Pike head. Un cap de stiuca la gratar, cu sos din alge maturate si ierburi de plaja. Ni s-a recomandat sa mancam mai ales carnita din obraji…
Burnt onion and walnut. O ceapa arsa pe gratar cu miezul taiat si aromat cu oregano, capere si ulei de nuci.
Pickles. Niste mini muraturi (procedeu foarte iubit in bucataria nordica) pe o bucata de squash, murata si ea.
Pana acum au fost numai aperitivele 🙂 care au venit foarte repede una dupa alta, si la care am primit 2 feluri de suc, unul de castraveti cu zer si unul de mere cu pin.
Also pentru ca lumina nu a mai fost cea mai buna, am renuntat la pozatul cu telefonul, si pozele ce urmeaza sunt facute de Cornel.
Pana sa inceapa si felurile principale am primit si paine calda, cu maia, din graul macinat de ei alaturi de niste unt spuma la care s-au facut multiple refills.
Shrimp and goosefoot, radish and yeast. Raviol din frunze culese de pe plaja cu shrimp marinat in supa de rubarba cu drojdie.
Sour blackberries, turbot roe, seaweed. Mure si cirese acre cu icre de turbot uscate ( ca un fel de botarga) in supa de alge rosii si ulei de kelp.
Beef tartar and ants. Tartar de vita daneza, nu tocat ci in fasii, cu furnici, ulei de telina si sare, fel iconic al Noma. Aceleasi furnci acre.
Salad root. Radacina de salata romaine cu frunze si sos de patrunjel si ulei de verbena
Cured egg yolk, potato si elderflower. Cartof si galbenus fiert 2 ore la 60 de grade, pasta de vita fermentata 3 ore si ceara de albina, praf de trandafiri.
Turbot and nasturtium, cream and wood sorrel. File de turbot cu unt si ierburi in crema de hrean (foarte delicata aroma de hrean). Cel mai consistent fel al serii.
La felurile principale am primit suc de telina cu alge.
Inainte de desert am fost invitati la un tur al bucatariei, unde o armata de oameni tineri si foarte tineri sortau frunze si floricele, curatau lichenii de paie (cate 5 ore pe zi…asta meserie grea), o parte lucrau la gratarul de afara (tot ce a fost la gratar era in aer liber cu lemne adevarate), si in general faceau o munca incredibil de migaloasa. Sunt 60 de oameni in bucatarie in fiecare seara pentru cei 40 de oameni care mananca…
Am vazut si sala de research, cu plante in ghiveci tinute la lumina mov, rafturi intregi cu orice ingredient iti poti inchipui, biblioteca plina cu carti de profil si muzica tare rock 🙂
Inapoi in sala pentru deserturi.
Rhubarb, creme fraiche and sorrel. Rubarba fiarta in suc de sfecla rosie aranjata ca un trandafir cu creme fraiche verde.
Raspberries, double cream and rye. Zmeura daneza cu ierburi, sos din paine de secara fermentata, liqorice si galbenus de ou. O reinterpretare a unui fel specific danez (paine de secara inmuiata in bere si fiarta a doua zi ca un porridge).
Caramel din maia, sare cu soc, iaurt islandic si gem de catina
Danish cu spread de orz fermentat (arata ca o ciocolata dar nu este…)
Sorici de porc deepfried, dulce. Textura spongioasa ca un chips vietnamez…
Asta a fost Noma. A fost cea mai buna masa din viata noastra? Nu. A fost cea mai frumoasa si incredibila experienta culinara de pana acum? Un mare DA. Este absolut incredibil ce se poate face din cateva frunzulite alge si floricele…Si a fost cu atat mai frumos pentru ca am putut sa traim aceasta experienta alaturi de prieteni.
Superb! foarte frumoase fotografiile, e o experienta ce ramane in suflet pentru toata viata. Paiul ala din gulie cu gust de anason arata ca tija de la planta de fenicul, care are gust similar cu anasonul 🙂
uf, sa-mi f** una, this was awesome. i hate SAS Airlines
The place, the people, the food, the company – a delightful adventure in the food world!
Oh dear, never ever in my whole life n-am mai stat o zi intreaga cu telefonul in mana deschis pe fb si cu refresh din minut in minut, asa cum am stat atunci cand ati fost la Noma :))))
Acum am terminat de citit si povestea lui Cornel. Cred ca “mind-blowing” s-ar apropia cat de cat de adevar. Ce spectacol! Si vizita in bucatarie, uau! 60 de oameni sa lucreze pentru 40 de covers e de-a dreptul impresionant. Ce sa mai, a foodie dream come true! 🙂
Pingback: Tarta de catina | The Foodie Family
Pingback: Hadar Chalet | The Foodie Family
Pingback: Za German Wurst Wagen | The Foodie Family