La Degustation Praga

Daca tot nu am gatit nimik saptamana trecuta (centrala bum, inundatie, reparatii…) sa va povestesc intre timp despre ce am degustat la resturantul La Degustation din Praga.

Dupa cum povesteste Bourdain in episodul praghez, nu prea mai exista mancare autentica ceha, traditiile traditionale fiind distruse de comunisti. Dar iata ca a aparut acest chef, Oldrich Sahajdak (and isn’t that a name to remember 🙂 ), care a readus la viata bucataria ceha traditionala, bazat pe o carte de gatit din secolu 19 (unde a gasit-o nu zice). Resturantul este localizat in centrul vechi, dar mai la margine si se poate ajunge si cu masina (sau cu taxiul in cazul nostru).

La Degustation gasesti numai 2 meniuri de degustare (din ala cu 10 feluri minuscule), unul bazat pe traditia ceha (Degustation Boheme Bourgeoise) si unul international (Degustation du Chef). Ca sa prindem si capra si varza am luat fiecare cate unul. Ambele meniuri au avut 7 amouse bouche identice si 7 feluri diferite de la un meniu la altu. Meniurile se schimba in fiecare zi si sunt afisate pe site, se repeta la saptamana ca la allinclusiv turcesc, si  probabil se schimba in fct de sezon.

Iata mai intai amuzurile:

– praline cu alune (dap, ciocolata)

– o terina juma pateu de somon, juma crema de praz si caviar

– vitel cu smochine si un chips de cartof dulce (amuzu asta a fost deosebit, o aroma minunata putin afumata, pacat ca a fost doar o linguritza)

– beef tartar intre 2 biscuiti de ovaz homemade

– salata de caracatita cu o spuma de lamaie (mi-a placut borcanashul)

– tomato salad sub forma de spuma (desi cam vrede palida la culoare avea un gust de rosii incredibil de aromat)

– spuma de mango cu papaia si dragon fruit

Acum sa povestim cele 2 meniuri. Primul la rand Degustation du Chef cu ingrediente din lumea larga.

1. Entree: Foie gras. Fois gras cappuccino, pear chutney, chocolate (absolut divin, si combinatia cu ciocolata desi neasteptata a fost foarte potrivita)

2. Soupe. Celeriac soup, orange jelly, red bell pepper, parsley oil (nu stiu in ce blender industrial au pasat ei supa asta da era asa cremoasa…)

3. Poche. Canadian lobster, spinach bechamel, walnuts, hokkaido pumpkin, white truffle

4. Fume. Freshly smoked beef tongue, shiitake air, peeled barley, perigourdine sauce, marjoram ( pilaful de hamei foarte interesant ca textura)

5. Wagyu. Wagyu kobe style beef entrecote, ginger oil, tapioca pearls, salsify, garden cress, cuttlefish (kobe, need I say more?)

6. Fromage. Parmigiano reggiano, sicilian artichoke, aceto balsamico

7. Sucre. Valrhona andoa lactee 39% chocolate namelaka, chestnuts, organic yogurt icecream (mmm, not so sure, cam multe arome, texturi…s-a cam pierdut)

Meniul 2 (de inspiratie ceha, Boheme Bourgeoise).

1. Entree. Fried eggbread with prague ham, aspic, pickled vegetables (omleta cu sunca…boring)

2. Soupe. Vodnany duck soup, quail egg, poultry dumpling, noodles (supica asta deosebita. Farfuria a venit la masa cu perisoara si oul, si un nene a turnat cam zgarcit un consome de rata incredibil…esenta de rata mai degraba)

3. Poche. Organic beef oyster blade, braised potato, creamy sauce with fresh dill

4. Fume. Freshly smoked beef tongue, pickled shallot, white bean and apple puree

5. Braise. Lamb confit, rosemary sauce with tomatoes, eggplantpuree, butter garlic, brussels sprouts (preferatul meu din tot meniul)

6. Fromage. Olomoucke tvaruzky cheese, caraway (o spuma de branzica loco cu un nume loco, buna dupa masa dar cam atat)

7. Sucre. Zloutkove rezy, pears, walnut icecream (desert local cu ceva foietaj, crema cu mascarpone cred si compot de pere…interesant)

La cafea am primit si niste petit fours: pistachio brownie, spuma de quark, un banutz de cioco alba cu coaja de portocala.

Soooo, ne-a placut in mod deosebit, vitelu cu smochine ca amuz, supa de foie gras, mielu si supa de rata.

Tip daca ajungeti la Degustation. O parte din bucatarie este cu vedere la sala, ca un open kitchen asa, de pe barul careia ospatarii iau felurile si le servesc. Ei, la barul asta sunt si 2 locuri de mancat, unde stia si te uiti cum pregatesc vreo 6 bucatarshi toate felurile mici maruntzele. Tare mi-ar fi placut sa stau acolo.

2

4 thoughts on “La Degustation Praga

  1. Florin

    nais! hai, zi-ne si amenda, ca sa fie treaba treabă. ah, si lingurite din alea cu coada indoita am vazut acum cateva zile la Bamboo (ala din galeria de la Feeria, nu clubul de cocalari :)) one more thing: ati avut si wine pairing la meniuri?

  2. Monica Post author

    @Florin: ba avea si cu wine paring dar erau cam multe loco si nu ne-am riscat sa le amestecam. A ales foodie man o sticla de rosu (dupa ce a butonat pe IPhone 10 minute aplicatia de vinuri:) ca evident e si pentru asta un app) si atat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *