Restaurant Funky Gourmet, Atena

Anul asta foodie man m-a dus de ziua mea la Funky Gourmet, restaurant cu doua stelute din Atena.

Ca de obicei, a fost minunat. Ne si asteptam sa fie asa din moment ce am auzisem numai de bine, inclusiv ca ar fi chiar mai bun ca la Noma…vedem noi in august cand ajungem si acolo, dar pentru moment putem spune ca da, este minunat.

Funky Gourmet este cam micut si greu de rezervat (dar nu imposibil). Este destul de greu de gasit, nu scrie nimic pe usa/casa, intr-un cartier in care toate casele arata la fel (si deloc frumos). Noi am mers pe jos si am trecut pe niste strazi nu tocmai placute. Mai bine luati un taxi. La intrare un bodyguard te intreaba ce cauti, daca spui parola “funky gourmet” esti frumos poftit inauntru.

Funky Gourmet este proiectul a doi chefi nascuti in Grecia, cu diplome luate in NY si experienta culinara prin toata lumea (inlcusiv pe la El Bulli), care au revenit in Grecia si au deschis in 2009 acest restaurant molecular care a primit doua stele Michelin pentru “immeasurable thought, creativity and above all the taste which matches the playfulness”, a doua stea primita chiar anul acesta.

Sa vedem deci cu ce ne-au incantat.

1. Greek bottarga with white chocolate. Nu mai mancasem pana acum peste afumat cu ciocolata, fie ea si alba, dar a fost foarte intersanta combinatia.

funky gourmet foodiefamily

2. Salsify in the soil. Aaa, prietena mea salsify, care nu m-a incantat cu nimic cand am gatit-o eu acasa. Nici acum nu m-a cucerit, mai mult decat orice alt chip de leguma deep fried, dar in schimb ne-au placut mult icrele (ca o spuma) si lopatica in loc de lingurita 🙂 Dig in!

funky gourmet foodiefamily2

3. Pastitsio. O reinterpretare a clasicul grecesc (un fel cu paste, carne tocata si sos bechamel),  cel primit de noi avea in plus gem de rosii si beurre noisette. Delicios.

funky gourmet foodiefamily3

4. Picnic. De departe cel mai haios mod de prezentare pe care l-am vazut vreodata. Au pus pe masa pietre si servetele cadrilate ca sa fim ca la munte 🙂 Miniaturi de cosulet cu paine, o chifteluta, sos aioli pt minibagheta, un ou fiert moale de prepelita (cum l-or fi curatat asa perfect nu stiu) impreuna cu spray de otet, un mini BLT, si 2 alune caju intr-o tipla de plastic comestibila…fun, fun si delicios.

funky gourmet foodiefamily4

5. Coulouri bread and cretan buttermilk. Covrigei calzi cu susan specifici mai ales in Salonic (dar care erau si in Atena la orice colt de strada) impreuna cu cel mai light unt pe care l-am gustat. Pe o piatra se vad in spate cativa fulgi de sare de mare.

funky gourmet foodiefamily5

6. Fish soup shabu. Au venit separat o supica fierbinte aromata de peste si peste crud pe care sa il servim gen foundue (bagat putin in supa inainte de a fi savurat).

funky gourmet foodiefamily6

7. Langoustine from Chalkida. Daca asa bune sunt langustinele de acolo, atunci eu vreau sa ma mut in Chalkida…Asa dulce si buna nu am mai mancat vreodata. Interesanta si maioneza cu cerneala de sepie asezata pe o scoica.

funky gourmet foodiefamily7

8. Snails. Adica carevasazica melci, amestecati intr-un fel de risotto delicios de linte, orz si mazare peste care au fost rase extrem de generos niste trufe direct la masa cu microplane. Data viitoare cand mai prind o trufa tot pe microplane o sa o rad, a avut o aroma fantastica.

funky gourmet foodiefamily8

9. Spring wreath. O frumoasa coronita de primavara, cu sfecla in 3 feluri, cubulete de foie gras, niste anghila afumata si menta. Ca o simfonie de primavara. Dupa care am cerut o pauza sa ne mai revenim ca deja se adunase prea multa mancare.

funky gourmet foodiefamily9

10. Choriatiki salad. Adica salata greceasca…in forma de granita 🙂 Nu stiu zau cum au facut dar jur ca fiecare cristal de granita avea tot gustul de salata greceasca cu rosii, castraveti, ardei, masline, feta…Ceva incredibil. De fapt stiu cum au facut, gasiti reteta aici daca vreti sa incercati.

funky gourmet foodiefamily10

11. Scallop in the sea. O noua prezentare frumoasa care a recreat o plaja: nisip din panko cu palmieri din samphire, spuma de ghimbir si un piure de tapioca cu trufe. Si evident un scallop.

funky gourmet foodiefamily11

12. Lamb chop. Cotelt de miel dar nu oricum, ci sousvide vreo 3 ore la fix 56 de grade si apoi pus pe gratar sa fie auriu. L-am admirat din farfurie caci nu am mai putut sub nici o forma sa mai mananc, lucru de care foodie man a profitat la maxim pentru ca a fost extrem de incantat de acest cotlet si m-a facut sa ii promit ca mai scot si eu sousvide din dulap sa mai gatesc ceva cu el…Niste cotlete de miel de exemplu.

funky gourmet foodiefamily12

13. Truffled foie gras. Foie gras tras in cacao, o minute ce s-a topit prea repede.

funky gourmet foodiefamily13

14. Smoked ice cream sandwich. Un sandwich de inghetata cat un oreo, afumat. Incredibil ce aroma minunata avea, nu am mai simtit asa pregnant in fiecare molecula aroma de fum de cand mancasem la Osteria Francescana.

funky gourmet foodiefamily14

15. Coco-choco. Inghetata de ciocolata si fulgii de cocos au umplut o jumate de nuca de cocos intr-o combinatie tropicala racoroasa numai buna la sfarsit de ostilitati culinare.

funky gourmet foodiefamily16

16. Orange explosion. Deja aveam o idee despre ce se v-a intampla de cand vazusem norii de abur de la gheata carbonica ce veneau de la celelalte mese. Dar nimic nu ne pregatise pentru explozia bilelor de ciocolata alba umplute cu suc (cred) de portocale care ne-au explodat (ma scuzati) in gura.

funky gourmet foodiefamily17

In concluzie ne-a placut foarte tare, foarte inovativ dar si amuzant, feluri locale reinterpretate si ingrediente locale puse in valoare, servirea foarte amabila, rabdare la intrebarile noastre despre “ce fel de frunzulite sunt astea?”, rabdare cand am cerut o pauza sa ne mai revenim.

A fost o aninversare de neuitat 🙂

funky gourmet foodiefamily15

2

3 thoughts on “Restaurant Funky Gourmet, Atena

  1. Pingback: The Foodie Family Awards 2014 | The Foodie Family

  2. Pingback: Restaurant de L'Hotel de Ville Crissier | The Foodie Family

  3. Pingback: Foodie man eats in Atena | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *