Restaurant La Tana

Si cum m-am apucat eu sa scriu ultimul post al anului, ala cu best of, cand am ajuns la cel mai bun restaurant si le-am luat pe toate la rand (nu, Noma nu a iesit din prima) mi-am dat seama ca am uitat sa scriu de unul, si inca unul care mi-a placut foarte mult. Asa ca indrept acuma repejor problema.

Este vorba de La Tana, un restaurant din Asiago, Italia. Probabil ca cel mai multi din voi (aia care va credeti foodies:) ) au auzit de branza asigao. Ei bine branza asta vine din Asiago, un mic orasel din zona Vicenta, unde am ajuns prin februarie pentru ca avut foodie man niste treaba prin zona si m-a luat ca de obicei cu el. Asiago mai este faimos si pentru echipa de hockey locala si pentru o gama de gemuri indulcite cu zahar din mere cu fructe din culturi bio, Rigoni di Asiago, care se gaseste si pe la noi.

rigoni

Treaba mea cat am stat aici a fost sa citesc si sa caut carciumi in care sa mancam seara. Cautand eu asa am dat peste La Tana, premiat cu premiul de mai jos, si care tocmai a intrat pe lista Gambero Rosso 2015 – Cele mai bune restaurante din Italia. Primul in top este evident Osteria Francescana cu 3 furculite, iar La Tana este pe lista “3 furculite de maine”, asta ca sa va faceti o idee pe unde se situeaza.

Latanafoodiefamily

Februarie nu e sezon pentru Asiago, unde vine lumea vara sa umble pe munti, asa ca in seara de februarie cu pricina am fost singuri singurei 🙂 Ma rog noi doi si 3 chelneri, dar care au fost foarte dragutzi si nu ne-au stat pe cap, eficienti si apoi se retrageau dupa un bar.

Meniul de La Tana este si a la carte dar se poate comanda si meniu de degustare cu 6 feluri, si se imparte in Materie (produse locale reinterpretate), Progetti (feluri elaborate si inventive)  si Territorio (bucatarie traditionala). Noi am ales cateva feluri din Materie si Progetti, si toate au fost la inaltime.

Setup modern, minimalist.

Latanafoodiefamily3

Latanafoodiefamily8

Cosul de paine, evident si cu foccacia si o paine cu sos de rosii.

Latanafoodiefamily5

Brodo di cipolla e lichene islandico, ostriche, merluzzo mantecato e uova di aringa. 

O supa de ceapa cu stridii si merluciu frecat, asezonat cu ceva licheni si icre, foarte gustoasa si buna intr-o seara de primavara timpurie.

Latanafoodiefamily6

Calamaretii spillo alla piastra, burrata, piselli e sorbetto salato al limone amaro.

Sorbeto sarat de lamaie amara a fost deosebit, sarat suficient cat sa inghete (daca puneau prea mult nu mai era sorbeto), pe un pat de baby calamari si spuma de burrata cu lastari de mazare.

Latanafoodiefamily7

Un orzotto ai margini del bosco (orzo, latte, formaggio Asiago stravecchio, burro di malga, aghi gemme e resina di pino mugo, funghi porcini, carbone, carnesecca e pane.

Risotto asta de orz a fost preferatul meu, al dente cum trebuie cu branza asiago. Ma temeam sa nu fie ceva orez cu lapte, dar nu am simtit laptele. In schimb se simteau placut ciupercile porcini. Si carbunele ala aruncat artisic faca farfuria foarte interesanta.

Latanafoodiefamily9

Sella di capriolo alla resina di ginepro con stufato di licheni e cavolo rosso.

Caprioara foarte frageda (proabil sousvide), cu un stufat de varza rosie si iar lichenii. Si aroma de ienupar.

Latanafoodiefamily10

Cinqu&Cioc, 5 cioccolati in 5 lavorazioni e 5 consistenze.

Aaaaa, desertul asta a fost deosebit, ciocolata in 5 prelucrari si consistente: inghetata, mousse, pralina, brownie, crocant.

Latanafoodiefamily11

Sorbetti al cucchiaio, realizzati con il solo utilizzo di frutta da agricoltura biologica Rigoni di Asiago, senza l’utilizzo di zuccheri aggiunti

Sorbet fresh cu fructele de cultura biologica de care va spuneam ca sunt specifice in Asiago.

Latanafoodiefamily12

Asortiment mini la cafea.

Latanafoodiefamily13

Daca ajungeti prin Vicenta merita sa treceti prin Asiago, restaurantul asta e din cele pentru care merita sa abati de la drum, poate sa si stai o noapte.

In mod clar una din revelatiile anului.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *