The Fat Duck

Restaurantul The Fat Duck nu cred ca mai are nevoie de introducere. A fost cativa ani la rand in varful topului 50 Best Restaurant in the World, avea 3 stele Michelin si o lista de asteptare lunga cat china. Am avut la un moment dat rezervare dar nu am mai ajuns la Londra si a trebuit sa anulam. Apoi chef Heston Blumenthal a inchis locatia 10 luni pentru renovari si a plecat in Australia si noi ne-am luat cu alte restaurante si calatorii foodie.

Am “dat peste” Heston Blumenthal din nou in timp ce ne uitam la Masterchef Australia unde juriza finala. Finalistii au trebuit sa replice un desert de la Fat Duck, ceva monumental. Castigatoarea, Billy McKay , asa mult l-a impresionat pe Heston ca acesta i-a oferit ocazia sa vina sa gateasca la Fat Duck. Asa a reaparut pe harta intereselor noastre foodie acest loc. Redeschis de curand, si-a recastigat cele 3 stele aproape instant. Am reusit sa prindem o rezervare la inceputul lui decembrie si ne-am organizat impreuna cu Andra of Menta si Rozmarin si Cornel of Wandering Oltean pentru un weekend la Londra de pomina.

Noul concept este intitulat “The Journey” si ca pentru orice calatorie cand iti cumperi “bilet” il platesti in avans. Asa a fost si la rezervare, a fost prima si singura data cand ni s-a cerut plata in full in avans la rezervare. Yep, am platit 255 GBP de calator cu trei luni inainte. Nu stiu sa mai existe un restaurant in lume care sa faca asta.

Cu o saptamana inainte de “Calatorie” ni s-a trimis un formular, sa zicem de check-in. Numele complete ale participantilor, cateva cuvinte despre fiecare (am scris food bloggers fara spun ce blog), daca sarbatorim ceva special (duh, Food Bloggers Night Out), daca ne place inghetata (evident) si de care, ce vacante ne-au placut (Italia) si ce amintiri legate de inghetata in vacanta avem. Eram tare curiosi cum se va transcrie asta in mancare. Cu 2 zile inainte ne-au sunat sa ne mai descoasa de una alta, unde suntem cazati, cum ajungem in Bray, unde in Italia ne place mai exact si ce dorinte speciale avem. Le-am zis ca vrem meniuri semnate de Heston si o tura de bucatarie.

A venit si ziua z si am ajuns in Bray. La intrare doar semnul atarna sus pe casa, iar pe usa crezul lui Heston, “Question everything”. In rest un cottage simplu alb micutz.

thefatduckfoodiefamily5

thefatduckfoodiefamily33

Un domn amabil la intarare s-a oferit sa ne faca poze, ne-a pozat si ne-a poftit inauntru ceremonios.

thefatduckfoodiefamily8

Am intrat intr-o casuta, un cottage, si am dat de un hol micut imbracat in sticla. Am predat hainele si am primit o harta/meniu pentru calatoria noastra. Usa s-a dat silentios intr-o parte si am intrat in sala de mese, micuta, maxim 40 de persoane estimez. Decor minimalist. Ne-am asezat la masa si a aparut The Story Teller (ospatarul). Un baiat foarte amabil si dragut care ne-a povestit toata seara despre fiecare dish si povestea lui.

Toata experienta este o calatorie, inspirata de amintirile preferate din copilarie ale lui Heston. Este o calatorie nostalgica plina de curiozitate, descoperiri si aventuri si dureaza o zi intreaga.

Meniul este impartit in 7 sectiuni:

  1. The day before we go: Are we there yet?
  2. Morning: Rise and shine. It’s breakfast time.
  3. Mid-morning. First one to see the sea..
  4. Afternoon. If we go down to the woods today
  5. Evening. Are we ready for dinner?
  6. Bedtime. Off to the land of Nod
  7. And then to dream…

Sunteti gata de calatorie?

  1. The day before we go. Are we there yet?

A welcome drink, who will be the dragon?

Am avut de ales un cocktail din lista: Paloma, Pina Colada, Campari Soda, Vodka lime sour. Alegerea fiecaruia era pregatita pe loc in fata noastra cu azot lichid si formata ca o bezea pe care trebuia sa o mancam dintr-una (era foarte fragila) si sa suflam pe nas aburii de la gheata uscata, de unde si dragonul 🙂 Am mai vazut si incercat asta si la Tokio la Tapas Molecular Bar asa ca am pufait ca niste experti.

Change of air. Aerated beetroot macaroon.

thefatduckfoodiefamily9

Just the tonic we need. Smoked cumin Royale, Jerusalem artichoke ice-cream.

thefatduckfoodiefamily10

2. Morning. Rise and shine. It’s breakfast time.

Excuse me, my tea seems to be cold…and hot.

In “dimineata” calatoriei am primit un ceai, sau cel putin arata ca un ceai. Numai ca, o jumatate din lichid era rece si jumatate calda, asa ca in functie de cum tineai paharul beai ceai cald sau rece. Si nu era ceai ci supa.

thefatduckfoodiefamily11

Why do I have to chose between a variety pack and a cooked breakfast? Truffled egg mousse, jellied tomato consome, bacon and toasted bread cream, cereals

Nu am avut de ales intre cereale si mic dejun gatit, le-am primit doi in unu. Mai intai au ajuns pe masa aceste cutii de “cereale” din care fiecare a ales una.

thefatduckfoodiefamily12

thefatduckfoodiefamily13

Inauntru, pe langa o punguta cu cereale erau niste bucatele de lemn care formau un puzzle. Ni s-a spus ca cine face primul puzzle primeste un premiu. Dar nu asta a fost marea surpriza, ci….pe puzzle terminat fiecare a gasit logo blogului!!!! How crazy is this? Nu le spusesem numele blogului, si desi nu e greu sa google nume si blogger sa gasesti blogul…tot a fost o super surpriza 🙂 Premiul a fost o moneda pe care am pastrat-o bine.

thefatduckfoodiefamily14

Cerealele din punguta cu gust de Full English si “laptele” un custard cu ou cu gust de omleta…question everything indeed.

thefatduckfoodiefamily16

thefatduckfoodiefamily17

3. Mid-morning. First one to see the sea

Sound of the sea. 

De acest dish auzisem, si este pe meniu din 2010. Este servit pe o cutie din geam, cu nisip in mijloc, si primesti o scoica mare cu un Ipod nano la care asculti valurile in timp ce mananci “la malul marii”.

thefatduckfoodiefamily18

thefatduckfoodiefamily19

thefatduckfoodiefamily20

Can I have some money for an ice-cream? Waldorf salad “rocket”; salmon, avocado and horseradish “twister”; crab and passionfruit 99

Cum eram la malul marii, evident ca am primit inghetata. Pe care, dupa ce am terminat-o am gasit un alt mesaj secret surpriza 🙂

thefatduckfoodiefamily21

thefatduckfoodiefamily22

thefatduckfoodiefamily23

Then we went rockpooling. Cornish crab, smoked caviar and golden trout roe, veloute of white chocolate and sea vegetables.

Crabul din ciocolata s-a topit cand au turnat supa deasupra 🙂 spectacol la fiecare fel.

thefatduckfoodiefamily24

4. Afternoon. If we go down to the woods today…

Damping through the boroughgroves. Mushroom, beet and blackberry, scented with fig leaf, meadowsweet, melilot, oakmoss and black truffle.

A venit dupamiaza si o plimbare in padure. A aparut pe masa un cilindru cu un bonsai mic si am fost inconjurati de miros de muschi si de “ceata” in padure.

thefatduckfoodiefamily25

Mi-a placut in mod deosebit la acest fel soil de ciuperci. Si pentru ca citisem ca Billie Mckay si-a terminat anul la Fat Duck cu acest fel (dupa ce trecuse de prep, prep, prep si lolipops). Soil de ciocolata este deja mainstream, dar de ciuperci? Un alt nivel. Si cu aroma de muschi si de trufe…ABSOLUT MINUNAT!

thefatduckfoodiefamily26

Si pentru ca eram la trufe (Italia) a venit “posta” cu o carte postala din Italia, locul nostru de vacanta preferat 🙂

thefatduckfoodiefamily27

thefatduckfoodiefamily28

We discovered the mock turtle picninc. Mock turtle soup and egg, toast sandwich.

A urmat un picninc inspirat de Alice in Tara Minunilor. In “ceai” a fost dizolvat ceasul de aur al Iepurelui.

thefatduckfoodiefamily29

Si in “oul” de testoasa crescusera niste ciuperci minuscule…mai minuni ca in Tara Minunilor nici ca se putea.

thefatduckfoodiefamily30

thefatduckfoodiefamily31

Si ca la orice picninc am primit si mini sandwiches.

thefatduckfoodiefamily32

5. Evening. Are you ready for dinner?

A venit seara si Story Teller a aparut din nou, ne-a urat bun venit la Fat Duck si ne-a intrebat daca suntem gata de cina. Doamne, glumesti? Suntem deja full.

Am primit paine si unt, sourdough deloc acru si un unt sarat divin. Am cerut supliment, la naiba cu full, era prea buna painea aia.

Starter. Scallop Anna

thefatduckfoodiefamily34

Main Course. Alows of beef

thefatduckfoodiefamily36

Dessert. Botrytis Cinerea.

Aaaaa, iata dishul care mi-a (re)trezit interesul pentru Fat Duck. Numele (botrytis cinerea) este al unei ciuperci care ataca vita de vie. Este desertul pe care l-a replicat Billie in finala Masterchef Australia in 2015, si a avut la dispozitie 5 ore pentru cei 66 de pasi, si in care a reusit sa sufle bila de zahar aurie (lucru care in bucatarie le ia 2 luni sa invete). Wow.

Desertul este o interpretare de “cheese and wine” si are forma de ciorchine. Fiecare “boaba de strugure” are alta textura si alt gust, toate cu arome de vin (Semillon, Sauvignon blanc, Muscadelle, Sauternes). Ramuri de biscuit si carcei de zahar caramelizat, frunze de zahar si jeleu de vin, soil de branza…un vis in farfurie. Reteta este aici daca va ganditi vreodata sa o replicati. Sau daca aveti 20 de minute libere sa o cititi.

thefatduckfoodiefamily37

Digestif (serious enough for the kids, fun enough for the adults).

Dupa desert a venit digestivul, jeleuri cu gust de whisky, aranjate pe o harta si numerotate. Le-am mancat in ordine, si aroma era din ce in ce mai intensa. Nu ma pricep deloc la whisky dar am simtit clar diferenta dintre ele si mi-a placut mult cel cu Laphroaig.

thefatduckfoodiefamily38

6. Bedtime. Off to the land of Nod

Counting sheep. Malt, orange blossom, tonka, milk, menringue, crystalised white chocolate, pistachio.

A venit seara si lumina de peste masa s-a facut de culcare. Pe o perna ce se invartea in aer am primit 4 bezele.

thefatduckfoodiefamily40

Apoi primit inghetata (din nou, de asta intreaba probabil in chestionar daca iti place inghetata, apare des in meniu) si o lingurita imbracata in blana alba pufoasa si mirosind a pudra de talc de bebe. Sweet dreams indeed 🙂

thefatduckfoodiefamily41

7. And then to dream

Like a kid in a sweetshop. Oxchoc, caramel in edible wrapper, Queen of Hearts jam tart, mandarin scented aerated chocolate

Va mai amintiti de moneda castigata la puzzle? Cu ea am activat aceasta casuta de jucarie, care a cantat si a deschis toata sertarele ca pana la urma sa lase deschis doar unul in care am gasit ultimele deserturi.

thefatduckfoodiefamily42

thefatduckfoodiefamily43

Am mai primit la final un meniu de bauturi calde, unele cu pret 0, inlcuse in meniu (ceai, cafea), altele cu extra cost (cafea de nustiuunde, ciocolata calda sarata, etc).

Si la final o carte in care am marcat extra expenses. Cu aceasta carte s-a terminat si povestea si calatoria. Extra a fost wine paring si service charges. Noi l-am avut pe cel mai ieftin wine paring de 155 GBP,  dar erau mai multe variante, pana la 700 de lire. Dupa posibilitati 🙂

thefatduckfoodiefamily45

Wow. Just wow. A fost cu adevarat o experienta unica. Accentul pe extrasenzorial este mai pronuntat decat oriunde am fost. De la luminile care se reglau in functie de momentul zilei din meniu, ipod cu valuri, miros de muschi, totul este regizat perfect, ca o piesa de teatru. Iti doresti sa nu se mai termine si astepti ca un copil in seara de Craciun sa vezi ce se mai intampla, ce o sa fie la felul urmator. Plus personalizarea…Experienta la restaurant a depasit sfera gastronomica. Nu mai iesi in oras pentru dinner and a show, acum dinner IS a show.

Si in restul restaurantului gasesti surprize, un ceas imens pe hol (care arata timpul in UK si Australia), toaleta japoneza Toto…question everything, all the time 🙂

thefatduckfoodiefamily39

Am vazut tot sezonul de Heston’s Feast, in care invitati alesi pe spranceana se delectau cu felurile ametitoare si in care nimic nu era ce parea. Si visam ca intr-o zi sa traiesc si eu asa ceva, si uite ca s-a intamplat. O experienta fantastica, de trait o data in viata.

Eatertainement pur!

2

One thought on “The Fat Duck

  1. Pingback: Foodie Family Awards 2016 | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *