Baked Alaska

L-am vazut pe Heston cand a facut-o. Am citit cu atentie ce a scris tot Heston ca sa o fac si eu… si nu prea am avut curaj pana acum.

Dar, cand Elena a aruncat mingea la fileu, am zis “asta e, trebuie sa incerc…ce poate sa iasa”. Si trebuie sa recunosc ca nu e cea mai complicata prajitura, necesita numai putin organizare.

Partea inghetata din Alaska este evident o inghetata, care poate fi home made daca ai inclinarea, aparatu si rabdarea sau poate sa fie foarte bine si cumparata. Recunosc ca si eu am facut-o cu inghetata din comert, ca nu era sa ma risc sa stric un kg de inghetata homemade prin taramuri necunoscute si necercetate inca.

Asa ca am luat 2 cutii cu inghetata, le-am lasat sa se inmoaie binisor, timp in care am tapetat un bol metalic (sa tina mai rece) cu folie alimentara. In acest iglu dragutz am turnat inghetata si am batatorit-o bine sa fie uniforma deasupra. Si am bagat-o din nou la congelator sa se intareasca in forma care trebuie.

Am trecut la baza, un sponge simplu. Am ales o forma rotunda spring care sa aiba circumferinta mai mare cam cu 2 cm decat baza castronului in care am format inghetata, pe fundul careia am pus hartie de copt.

Am bagat in robot asa: 6 galbenushe, 100 gr unt, 100 gr zahar, 100 gr faina, 25 gr amidon, 1 linguritza praf de copt, o linguritza extras de vanilie, coaja rasa de la o lamaie. Blitz, blitz de cateva ori pana se face un aluat smooth. Se intinde pe fundul formei si se da la cuptorul incins la 200 gr pentru 12-15 minute. Se lasa la racit un pic in forma si apoi se scoate pe un gratar pana se raceste de tot.

Cand se apropie momentul de servit, eschivati-va in bucatarie ca urmeaza ultima parte, care nu se poate face in avans, sorry. Mai intai se incinge cuptorul la maximul lui posibil . Se bat 6 albushe (cele care au ramas de la sponge), se adauga un vf de sare si 1 linguritza de cream of tartar pana se fac spuma. Apoi se adauga treptat 200 gr de zahar, ca la o bezea. La sfarsit se adauga si un pic de extract de vanilie.

Motajul: pe o tava se aseaza blatul racit, se rastoarna pe el iglu de inghetata (care iese usor din bol datorita foliei alimentare), ar trebui sa raman o margine de jur imprejur de min 1 cm, si se imbraca totul cu bezea. Trebuie acoperita foarte bine inghetata, sa nu se vada deloc.

Se pune tava in cuptor, pe cel mai jos nivel, cam 5 minute dar stati cu ochii pe ea tot timpul. Bezeaua trebuie sa prinda o culoare caramel, si nu mai mult, si apoi se scoate imediat.

Daca pare complicat si v-ati speriat, sper ca pozele sa va convinga sa incercati asa ceva acasa. Cand va faceti curaj chemati multi prieteni sa o manance toata, nu se poate pastra pentru mai tarziu (desi eu recunosc am mai lasat-o la frigider si am vizitat-o pana la miezul noptii-Nigella style, asa topita cum era).

 

 

 

 

0

6 thoughts on “Baked Alaska

  1. Monica Post author

    Pai ai vazut ca nu deloc complicat, asa ca nu iti trebuie mult curaj 🙂 spor

  2. Anisia

    Buna!
    am si eu 2 intrebari :
    – se poate si fara … cream of tartar ? ( nu gasesc )
    – cum de nu se topeste inghetata ( sta 5 min in cuptorul bine incins )?

  3. Pingback: Baked Alaska (omletă norvegiană) cu înghețată de matcha. Bonus: sorbet de matcha din 2 ingrediente. - KissTheCook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *