Cheesecake con dulce de leche

Dupa briose si chestii cu bezele, cheesecake fac cel mai des. Am facut vreo 20 de feluri cu tot felu de branza: de vaci romaneasca traditionala, crema Philadelphia – EsquisaΒ  – La Dorna, smantana, ricotta,Β you name it I made it.Β 

Cum de curand sunt fericita posesoare a unui stoc frumushel de lapte condensat (traiasca macelaria Kasap), am incercat saptamana trecuta o reteta noua de cheesecake, si anume cu dulce de leche.

Ce e dulce de leche si cum se face a povestit f frumos Florin, dar iata inca o data si pe scurt ce si cum. Se toarna o conserva de lapte condensat intr-un vas termorezistent, se amesteca putin extract de vanilie (pleeeeese try and use the real stuff si nu esenta din aia de plastic…makes all the difference in ze world), se acopera cu o folie de aluminiu si se pune la cuptoru incins zdravan la 220 grade intr-o tava cu apa ce ajunge cam la jumatatea vasului impricinat. Si sta acolo 1 ora si iese asa ceva.

Se lasa la racit in afara zonei de acoperire a doi copii foodie si se prepara cheesecake.

Se faramitzeaza bine 2 pachete de biscuiti digestivi Digesta (are la orice supermarket), in total 180g si se amseteca cu 50 g de unt topit. Rezultatul este un fel de nisip ud care se preseaza bine pe fundul unei springform cu o lingura/spatula.

Se pune forma in frigider pana se face compozitia. Compozitia consta in 3 pachete de branza de vaci traditionala, in total 750 g cu 150 gr de zahar si 4 oua. Se incorporeaza si o treime din dulce de leche obtinut anterior.

Se inconge cuptorul la 190 grade. Peste forma racita in frigider se toarna compozitia destul de licida si se da la cuptor pentru 40 de minute, timp in care se umfla frumos si se rumeneste aratos. Se lasa la racit in cuptor cu usa intredeschisa. Cand s-a racit de tot (timp in care se lasa si se desprinde singurica de pe margini) se pune in frigider, overnight e cel mai bine.

Dupa 2 ore in frigider se demonteaza (a bit tricky). Se desprinde cercul. Se aseaza pe o farfurie cu fundul in sus, se desprinde usurel fundul tavii (cateodata mai tb ajutat cu un cutit sau spatula) si apoi se readuce cu picioarele pe pamant, pardon pe un platou de servit. Este destul de rezistenta, nu se turteste la operatiunea upsidedown.

Aflata la finish, se intinde restul de dulce de leche deasupra (daca a mai scapat ceva de copiii foodie).

E basta!

1

13 thoughts on “Cheesecake con dulce de leche

  1. Florin

    very nice! hai ca trebuie sa incerc si eu candva un cheescake, ca vad ca e pe val lately :)) btw, nu te tenteaza sa-ti faci singura si branzica de vaci? πŸ™‚

  2. Monica Post author

    @Florin: sincer nu prea, nu. Am facut tone de branza de vaci cand erau copiii mici ca imi ajunge si azi.

  3. Monica Post author

    La cererea Stefaniei pe FB, variatiune lemon cheescake. Blatul de biscuiti se face la fel. Apoi se amesteca branza cu 250 grame zahar, se adauga ouale unu cate unu, apoi sucul si coaja de o lamaie mare (sau 2 mai mici). Se coace la fel. Deasupra poti sa pui daca vrei (nu stiu cum era cea din Praga) lemon curd. Ori il faci in casa ori il cumperi (se gaseste la Biscuit pe Magheru).

  4. Diana

    Buna, am aflat de site-ul tau prin fb :p si ma tenteaza sa fac aceasta praji, dar am cateva nelamuriri:
    1. de unde iau vanilie?
    2. Aluatul se face ca la tarta? Nu se umfla? Merge sa pun foaie de copt ca sa nu se lipeasca?
    3. Si presupun ca la branza te-ai referit la din acea proaspata, branza dulce.
    Si lapte condensat eu nu am vazut decat din acela micut pentru cafea …
    Astept feedback-ul tau.
    Mersi

  5. Monica Post author

    @Diana:
    1. Extract de vanilie gasesti la Petit Heritage sau Delicateria, si este destul de scump. Mai comod poti folosi o pastaie de vanilie, o tai in 2 si folosesti semintele. Pasataia goala o poti pune intr-un borcan cu zahar si faci astfel zahar vanilat πŸ™‚
    2. Nu este de fapt un aluat, ci o baza din biscuiti pisati si unt. Nu se umfla, nu face nimic…nu e nevoie de hartie de copt, untul este suficient pentru a se desprinde usor.
    3. Branza de vaci dulce obisnuita, da.
    4. Lapte condensat indulcit eu nu am gasit decat la macelaria Kasap (Str. Jiului nr. 139). Cel de cafea nu este bun pt reteta asta.

  6. Ada

    Monica, din toate experientele tale cu variatiunile acestei prajituri, care ti-a placut cel mai mult? Si preferi branza de vaci celei Philadelphia? Eu pana acum am folosit-o doar pe cea din urma.. dar nu ma dau in laturi de la noutati! πŸ™‚

  7. Monica Post author

    @Ada: cel mai mult mi-a placut varianta cu piure de castane, incorporata atat in blatu de biscuti cat si in compozitie; eu prefer cu branza gen Philadelphia, dar Andrei cu branza de vaci…facem cu randu πŸ™‚

  8. Ada

    Da, eu nu sunt un fan al deserturilor cu branza de vaci, asa ca eram curioasa. Very nice idea, n-am incercat pana acum piure de castane, suna foarte interesant… I think I will, I think I will πŸ™‚

  9. irinau ca

    m-au innebunit pozele asa ca am incercat si eu. mai putin dulce de leche pentru ca n-am apucat sa iau lapte condensat. Am zis sa incep cu cheesecake varianta de baza. a iesit ok, dar am facut cu branz philadelphia si am adaugat si 2 linguri de faina in umplutura. la gust a iesit buna, dar am avut 2 probleme: unu – “blatul” nu a stat ferm, si s-a spart in bucatele…ai vreo sugestie cum sa-l fac sa stea? doi – mi-a crapat si nu arata atat de bine ca cea din poza ta….ai vreo sugestie cum sa fac sa nu mai crape?. si am mai descoperit si ca ii trebuie un topping…fie mai acrisor fie mai dulce…si ca imi trebuie un spring form, pentru ca in vasul termorezistent nu se manipuleaza prea bine… dar, macar am incercat si data viitoare va iesi mai bine, cred πŸ™‚

  10. Monica Post author

    @irina: cu blatul – depinde ce unt ai pus cred, cel romanesc are cam multa apa, de cate ori gatesc cu el se strica ceva; cel mai bine daca vezi ca se tot inampla asta e sa pui o folie de aluminiu pe fundul formei; dar nu am inteles ceva: tu ai facut dulce de leche sau cheesecake in vasul de sticla?
    daca se crapa a intervenit unul din factorii: cuptorul s-a incins prea tare sau ai batut prea mult compozitia sau ai bagat-o prea repede in frigider (trebuie sa se raceasca treptat).

  11. Florin

    am facut-o aseara si am fost socat sa vad cat de simplu e de preparat. in seara asta o scot din frigider, o glazurez cu dulce de leche si revin cu impresiile familiei πŸ™‚ (dupa care o fac si pe cea cu prune, sa avem element de comparatie :))

  12. Cristina

    O reteta grozava…noi adoram laptele condensat indulcit. Nu stiam ca dulce de leche se poate face si in vas termorezistent, mai ales ca e mai rapid decat sa-l fierb direct in conserva. Eu am folosit lapte condensat indulcit DeLatte, cumparat de pe la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *