Chowder de scoici si cartofi

Chowder, o supa de peste de cele mai multe ori, dar si de legume sau pui sau o combinatie, isi are originile in Europa si America de Nord, este un fel care a calatorit pe vapoare si s-a dezvoltat in satele pescaresti. Termenul se pare ca vine de la chaudiere, numele francez al vasului in care pecarii faceau supa chowder.

Este o supa groasa, de cele mai multe ori de la cartofi dar sunt si variante cu faina si se face cu scoici sau peste. Am mancat cateva farfurii de chowder in vara cand am fost in San Francisco. Si tot de acolo si-au amintit si foodie kids de ea cand mi-au cerut sa le fac “supa aia de scoici si cartofi”.

chowderSF

Desi implica cateva oale si strecuratoare, chowder se face destul de usor. Varianta aceasta cu scoici e si plina de legume deci victorie pe toate planurile nutritiei. Chowder se face de obicei intr-o oala de fonta (gen Le Creuset/Staub) sau intr-o oala mai solida.

Ingrediente:

o punga de scoici (din cele negre, eu iau de la Metro)
1 l apa
500 ml vin alb
100 g unt
2 lg ulei masline
2 cartofi albi mari curatati si taiat cuburi
2 morcovi taiati felii subtiri
1 praz curatat si taiat subtire
1 ardei galben taiat
250 ml smantana dulce
patrunjel

Metoda:

1. Se curata scoicile si se pun intr-o oala mare cu apa si vinul. Se fierb 5 minute, scuturand din cand in cand oala, pana se deschid. Se strecoara lichidul obtinut si se pastreaza. Scoatem carnea din scoici, mai putin cateva pentru decor.

2. Incingem untul si uleiul in oala de fonta, si adaugam cartofii si sare si ii calim 5 minute. Adaugam morcovul, prazul si ardeiul si calim legumele cu oala acoperita la foc mic 10-12 minute pana se inmoaie.

3. Adaugam lichidul obtinut prin fierberea scoicilor (avem grija sa nu turnam si sedimentul care se depune) si fierbem inca 5-10 minute pana sunt fierti cartofii. Adaugam si smantana si carnea de scoici si mai fierbem 3 minute. Asezonam cu grija.

4. Chowder are gust mai bun daca o servim a doua zi, reincalzita, dar daca nu mai aveti rabdare este foarte buna si acum, cu patrunjel tocat deasupra si cateva scoici.

chowderFoodieFamily

Este perfecta intr-o seara ploiasa de octombrie 🙂

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *