Cotlete de miel cu piure de varza rosie sousvide

Imi plac dinner parties. Adica serile (din timpul saptamanii) in care invitam prieteni la masa. Sa iesim seara in oras on school nights este exclus in conditiile in care foodie kids au ori lectii ori ceva activitate la/de la care trebuie dusi/adusi. Asa ca “hai sa veniti la cina la noi” e deja o traditie la foodie family si incercam sa facem asta in fiecare saptamana. De multe ori ne iese in functie de programul calator al lui foodie man, si am avut si doua in aceeasi saptamana, and lots of cooking and fun that was.

Pe langa placerea de a ne vedea prietenii si de a mai afla ce mai fac (no FB here so meet we must) imi place ca pot incerca retete noi si “ciudate” cum le zic baietii. Hai sa recunoastem ca nu sousvidesc in fiecare seara sau mesele noastre de seara au trei feluri in fiecare zi. Dar imi place tare asta si ce ocazie mai buna decat sa imi folosesc prietenii drept cobai. Si pana acum nu s-a plans nimeni 🙂

Acum nu va inchipuiti ca stau vreo 5 ore sa gatesc pentru asta. Numai vreo 2 🙂 Si cu putina organizare si gatit desertul cu o seara inainte nici atat. Si daca fac ceva la sousvide atunci clar il fac cu o seara inainte si in seara cu pricina imi ia jumatate de ora sa il termin si sa fac o garnitura si un amuzbush.

Cel mai reusit fel de anul asta so far a fost cotlet de miel cu piure de varza rosie, ambele gatite la sousvide.

Reteta pentru miel este aici, cu diferenta ca acum am facut marinada cu cafea Nespresso si miso (200 ml cafea, 2 linguri de pasta miso, 1 lingura otet balsamic, 1 lingura mustar Maille, sare, piper). In rest acelasi procedeu.

Inspiratia pentru reteta pentru piureul de varza (oh so purple) vine de la ChefSteps (sursa mea de inspiratie sous vide), cu lista de ingrediente modificata un pic. Necesita ceva utilaje, pe langa aparatul sousvide, un blender puternic (gen Vitamix), un aparat de vidat si un ingredient de bucatarie moleculara (guma xanathan pe care o gasiti aici). Dar rezultatul e magic.

450 g varza rosie taiata mare
50 g vin rosu
20 g mustar dijon
5 g sare
0,5 g chimen
1,1 g guma xanathan

Punem in punga de vidat varza si vinul si o vidam cu functia moist pentru ca are mult lichid. De curand mi-am luat aparatul de vidat de la Food Saver si e minunat. Punem punga in baia de apa la 95 grade C pentru 90 de minute. Cand e gata turnam tot continutul pungii in blender, adaugam si celelalte ingrediente si pasam bine aproximativ 2 minute. Cateva vorbe despre guma xanathan, rolul ei este de a oferi o consistenta foarte cremoasa si de a nu lasa piureul sa lase apa (zeama aceea care se scurge cateodata din piureul de legume). Dar evident, daca nu aveti, nu inseamna ca nu puteti face acest piure, are de suferit doar un pic estetic.

Al treilea component al farfuriei este o salata calda de varza rosie si alba. Se toaca marunt o jumatate de varza rosie si una de varza alba, se amesteca cu ulei de masline si se pun la cuptor sub gratar (functia grill) 10 minute pana se caramelizeaza partial. O lasam putin la racit si tocam grosier o mana de alune de padure. Le amestecam cu varza impreuna cu sucul de la o lamaie, putin ulei se masline, sare si piper.

mielvarzarosiesousvide

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *