Despre briose si un giveaway

Am mai scris eu despre briose dar se pare ca nu suficient pentru ca lately am tot primit cereri de retete de briose. Si tot lately am facut multe briose ca sunt foarte practice pe post de snack la scoala. Am trecut la faina integrala spelta si miere ca sa nu dea sugar rush in foodie kids la ore si sa nu mai aiba stare pe scaune.

Mai intai reteta de baza:

Se amesteca ingredientele uscate si cele ude separat, apoi se amesteca intre ele foarte putin. Consistenta finala trebuie sa aiba cocoloase si sa nu cada prea usor de pe lingura. Also o tava de briose si forme de hartie sau silicon sunt de ajutor 🙂

Pentru 12 briose trebuie asa:

280 gr faina (cum ziceam eu pun integrala spelta)

2 lingurite de praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

1/4 lingurita de sare

1 ou

90-140 gr de zahar ( dupa gust; eu pun miere)

120 ml iaurt simplu (my choice Napolact Iaurt numa bun)

150 ml lapte

90 ml ulei/unt topit

1 linguritza de extract de vanilie

1. Se incinge cuptorul la 200 grade, se pun formele in tava

2. Intr-un vas mare se amesteca ingredientele faina, prafurile, sarea.

3. Intr-un alt vas se bate oul, se adauga zahar/miere, iaurt, lapte, ulei, vanilie.

4. Se amesteca cu o lingura de metal ingredientele ude peste cele uscate, foarte putin, sa nu se mai vada faina (max 30 secunde asa)

5. Se umplu formele cam 3 sferturi, se dau la cuptor in jur de 20 de minute pana sunt crescute, pufoase si bronzate.

 

De la reteta asta de baza se mai pot face enshpe variatiuni. Cele pe care le fac eu cel mai des sunt cam astea:

1. Cu banane: in loc de iaurt pun cam 3 banane bine coapte bine pisate si scad laptele la 90ml.

2. Cu ciocolata: scad faina la 250 grame si adaug 4 linguri de cacao

briose ciocolata foodiefamily

3. Cu  mac: adaug 4 linguri de seminte de mac, pun 150ml smantana (din cea de se pune la ciorba, nu din aia lichida) in loc de iaurt, 180 ml lapte si 60 ml ulei, extract de migdale in lod de vanilie

muffins mac foodie family

4. Cu dovleac: adaug 350 ml de piure de dovleac in loc de iaurt, scad laptele la 90 ml, scad si faina la 250 gr si adaug 1 linguritza de scortisoara si 1/2 linguritza de praf de ghimbir. De decor o nuca pecan.

muffin dovleac nuca pecan foodie family

5. La oricare din astea se pot adauga 100 gr berries (direct congelate e ok) si se coc extra 5 minute sau chocolate chips cam 85 gr sau fructe uscate tot 100 gr.

Acum iata si primul giveaway la noi pe blog, si anume forme de biscuti pentru Halloween, mai precis un liliac, un dovleac si o fantoma. Bau!

Cine le vrea trebuie sa faca fata incercarilor grele si pline de groaza. buhuuuhuuu:

1. Like pagina de FB Foodie Family

2. Share poza giveaway pe wall personal

3. Comentariu aici pe blog. Daca nu vreti sa participati la giveaway, comentariile strict legate de briose va rog sa le postati abia de luni. V-am zis ca e de graoza

Extragerea o sa se intample duminica seara si tot atunci afisam si castigatorul. Premiul din poza pleaca catre norocos luni. Nu se iau in considerea comentariile duble. Succes!

 

Later edit.

Si avem o castigatoare, felcitari Mihaela Stancescu! Sper sa le folosesti cu drag.

1

13 thoughts on “Despre briose si un giveaway

  1. Gabi

    Monica, intrebare – nu e problema cu mierea la gatit? Am citit io undeva ca daca mierea trece de 100 de grade, e toxica…

  2. mihaela stancescu

    Arata minuna formele pentru prajituri! Si eu mi le-as dori 😀

    Legat de briose, am, mai degraba, niste intrebari:

    1.Briosele pe care le fac in tava de silicon nu imi ies niciodata (nici painea etc). Oricat le-as tine la cuptor, ies nefacute la mijloc, ceea ce nu se intampla cu tava de teflon. Nu inteleg de ce…

    2. Apoi, cand le scot din tava, hartiutele de muffins sunt atat de patate de grasime, incat nu li se mai observa modelul. Cum pot evita neajunsul acesta?

    Multumesc anticipat si la cat mai multe plimbari food-istice! 🙂

  3. Andreea

    Normal ca vreau giveaway-ul asta! Count me in! Si eventual daca s-ar putea ca Random.org sau orice extragator folosesti :), sa ma si aleaga pe mine :P. Pup!

  4. Mona

    Dacă le câștig eu, pot să le schimb pe un Snikers din acela pentru oameni mari și/sau foodies?
    Glumesc! Dar mi-a rămas mintea și stomacul la poza aia care mi se topește în cap și face să îmi plouă în gură…

  5. oana

    i have 2 Q : 1. cata miere pui in briose aprox? si 2. cum e cu mierea la cuptor ca am tot citit ca nu ar tb sa incalzesti mierea ca-si pierde proprietatile, devine toxica ( nu cred ca asa toxica cum e zaharul), etc -ce parere ai.?

  6. Monica Post author

    @Mihaela: 1. Nu prea am folosit forme de silicon, deci sincer nu stiu ce sa zic. Ma gandesc ca r tb sa modifici nu numai timpul (mai mult) dar poate si temperatura astfel incat sa se coaca si inauntru dar fara sa se arda afara.
    2. din pacate calitatea hartiei e de vina, de cele mai multe ori sunt prea subtiri. Cel mai bine le pui in 2 hartii (cea cu model frumos la exterior).

  7. Monica Post author

    @Gabi: asta cu mierea incalzita toxica nu am mai auzit pana acum. Am cercetat si eu pe net si se pare ca e un mit, si am gasit si surse care zic ca e mai buna incalzita ca asa are mai multi antioxidanti…ce sa zic. In toate cartile mele zice ca poti inlocui zaharul cu miere fara probleme. Mai mult la briose, aciditatea ei naturala reactioneaza cu bicarbonatul si cresc si mai bine.

  8. Monica Post author

    @Oana:1 intre 4-6 linguri, depinde cat de dulci vreau sa iasa. 2. dupa cum ii ziceam si lui Gabi, din ce am citit eu asta cu toxicul e un mit, deci eu pun miere fara probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *