Despre un miel si un tort

In ultima luna nu am scris nimik, due to some events care m-au scos din frumoasa rutina zilnica, dar iata ca revin pe scena.

Si cum firu s-a rupt cam dupa pasti, iata povestea mielului de pasti si a tortului asortat.

Mai intai the lamb. Dupa ce am cautat la metro un miel from down under dar nu am gasit, am trecut la treaba cu un miel loco, crescut pe pasuni alpine unde a mancat fericit niste iarba demna si de vaca mov.

Am luat pulpa, am aruncat pe ea sare si piper si am prajit-o bine in tigaie pana s-a rumenit pe ambele parti. Dupa asta am poftit-o afara din tigaie pe un fund sa se odihneasca si am invitat in aceeasi tigaie niste catei de usturoi (cam o capatana), vreo 10 fileuri de ansoa de la borcanash (pt umami) si niste masline. Cand s-au topit pestisorii am contribuit la petrecere cu un pahar de vin roze si un pumn de cimbru proaspat si s-a intors si mielu in tigaie impreuna cu tot sucu care se scursese intre timp din el.

La momentu asta ar trebui introdus la cuptor cu foc mic (150 C) dar tocmai atunci s-a oprit curentul. Dupa ce mi-am varsat nervii vocal pe infrastructura de suburbie, m-a salvat tajina pe care se cam punea prafu intr-un dulap. O cumparasem din cauza de peer pressure, si dupa un rateu marocan (nu mi-au pacut aromele de fel) am pedepsit-o pe tajine intr-un dulap. Dar uite ca venise si momentul ei de glorie sa isi dovedeasca utilitatea.

Am varsat toata tigaia in tajine si am pus-o pe foc mic vreo 2 ore. Rezultatul a fost minunat si declar asta cea mai buna reteta pt o pulpa de miel. Am zis.

Urmeaza partea dulce, tortul care il fac de pasti (sau inainte, sau dupa, dar oricum in tema asta).

Tortul asta frumos (si foarte bun, let me tell you)  necesita ceva castroane dar nu e greu de facut. Se topesc 250 gr ciocolata neagra (min 75%) cu 125 gr de unt. Separat se bat 4 albuse tzapan dupa care se adauga 100 gr de zahar pana se face o bezea dar nu foarte tare. In alt castron (am zis ca sunt multe) se bat  2 oua intregi cu cele 4 galbenuse si cu 75r de zahar plus niste esent de vanilie, dupa care se grupeaza cu amestecul din castronul 1 de ciocolata-unt. Peste ce a rezultat se incorporeaza si bezeaua din castronul 2, cam in 3 transe asa (nu tot o data, aveti rabdare). Si gata, ati scapat, amestecul se toarna intr-o forma (spring) care are niste hartie de copt pe fund si niste unt pe margini si se da la cuptorul incins la 180C pt 35-40 min, pana creste si se crapa. Se raceste in forma, timp in care se crapa si mai mult si se lasa ca un sufleu ratat.

Cand e rece se scoate si se umple cu bombonele in forma de oua de pasti, ale mele sunt Cadbury si le-am luat din Heathrow impreuna cu o revista pt zbor. Dar si pe la noi se gasesc diverse bombonele de sezon. Si gata cel mai dragutz si mai bun tort, care se mananca fara probleme indiferent cate oua rosii, drob si miel ati mancat inainte. It’s magic 🙂

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *