Eat the foodie year – Iulie

Luna iulie a trecut ca un tren…asa repede si atat de multe am avut de facut ca nici nu imi dai seama cand a trecut. Combinat cu noul decor dentar pe care il port acum recunosc ca nu prea am gatit. Se apropia sfrasitul lunii si nu facusem nici un sfert din lista de chestii de gatit pe luna in curs. Foodie kids fiind acasa in vacanta nu au protestat la inceput ca au fost lasati sa manance “ce vrei, vezi tu prin frigider sau dulap”. Dupa doua saptamani insa foodies din ei nu au mai rezistat. Cand i-am auzit in camera de alaturi comentand “bai da are bucataria aia mare plina cu toate si nu mai gateste nimic, vrem si noi ceva bun”…nu am putut sa imi sterg zambetul de pe fata. Pentru ca aveau dreptate si eu recunosc mereu cand altul are dreptate si pentru ca m-am umplut de mandrie ca uite, mi-au iesit niste foodie adevarati si nu pot sa manance numai paste cu sos si paine cu nutella.

Asa ca mi-am luat o zi libera de la birou si am gatit toata lista. Tot. Am umplut masa cu prajituri si oalele cu mancare. Cand a venit foodie man acasa s-a speriat ca uitase ca avem musafiri 🙂

1 iulie – Creative Icecream Flavour Day

Noroc cu ziua asta ca am dezgropat dintr-un sertar plicurile cu ube praf aduse din Japonia. Ube e de fapt un cartof mov dulce (a nu se confunda cu cartofii mov care se gasesc pe la noi, care nu sunt dulci) si inghetata de ube e populara in Asia si America de Sud. Adica la ei Algida si Nestle scot comercial inghetata din asta. Se face simplu daca ai praful cu pricina, doar se combina cu ceva smantana, lapte de cocos si lapte condensat si se da la masina de inghetata. Am testat pe foodie kids fara sa le zic ce e ube. “Are gust de granola din aia sanatoasa care ne obligi sa mancam” :))) How cool are my kids? Bingo, chiar are gust de fainos, duh, e din cartofi. Dar mie mi-a placut, e subtila si as fi putut manca usor tot castronul. Plus e mov, si toata lumea stie ce mult imi place mov.

3 iulie – Chocolate Wafer Day

Ziua napolitanelor cu ciocolata am serbat-o cu niste napolitane Joe fata de care incerc o oarecare nostalgie. Sunt, daca imi amintesc eu bine, printr primele produse aparute pe piata in anii 90 sub o marca noua. Ulterior i-a cumparat un mare concern dar numele a ramas.

4 iulie – Caesar Salad Day

Pe 4 iulie 1924 chef Caesar Cardini a creat aceasta salata pentru niste vedete de la Hollywood care i-au vizitat restaurantul mexican. Restul e istorie si azi se gaseste pe aproape jumatate de meniuri din toata lumea. Salata crocanta, crutoane si parmezan, simplu dar a facut istorie.

5 iulie – Apple Turnover Day

Cred ca la noi le zice buzunare cu mere. Recunosc ca am folosit un aluat puff pastry de cumparat dar merele eu le-am curatat si ras si calit. In mai putin de 30 de minute aveam pe masa de la micul dejun aceste mici minuni care miroaseau a mere si a scortisoara si a …toamna? cine naiba a pus sarbatoarea asta in iulie…

6 iulie – Fried Chicken Day

Nu am mancat des pui prajit, dar cel mai bun a fost acum cativa ani intr-un joint indoielnic in NY.  Ne e greu de facut dar e laborios si dureaza (trebuie marinat puiul) si implica si mult ulei. Hai sa recunoastem ca o data pe an e suficient sa il fac acasa. Cine mai vrea sa se duca frumos la kfc.

7 iulie – Strawberry Sundae Day

Am mai revenit in sezon (fara mere sau prajeli cand afara e sauna). Sundae e un fel cu inghetata care se servea duminica (sunday – sundae…get it?) si implica doar un pic de plating cu inghetata de vanilie, capsuni taiate si sos de capsuni in varianta de azi. Evident ca mai sunt si cele cu ciocolata, caramel si cate si mai cate. De fapt cam cate sundays sunt intr-un an:)

10 iulie – Pina Colada Day

Acest cocktail dulce renumit contine (sau asa ar trebui) lapte de cocos, suc de ananas si rom. Este bautura nationala din Porto Rico inca sin 1978 si a fost coktailul meu preferat cand am ajuns la varsta legala pentru consumul de alcool. Acum suntem oameni seriosi, astea dulci nu ne mai plac 🙂

11 iulie – Blueberry Muffin Day

Despe briosele cu afine nu sunt prea multe de spus. Doar de mancat. Le fac des ca am o colectie vasta de afine congelate din productia proprie, de fapt dintre toate briosele pe astea le fac cel mai des. si doresc sa precizez ca pana acum nu s-a plans nimeni.

13 iulie – French Fries Day

Aaaa, cartofii prajiti. Cui nu ii plac? In America se baga in ketchup, in Belgia si Olanda le plac cu maioneza si in Vietnam se presara cu unt si zahar. Daca ii faceti acasa cheia e sa nu aglomerati cratita ca scade temperatura uleiului si nu mai ies crocanti. Dar rabdarea va va fi rasplatita cu cei mai buni cartofi prajiti. Altfel o excursie la Amsterdam e indicata pentru cei impatimiti.

14 iulie – Grand Marnier Day

De ziua Frantei nici nu se putea o sarbatoare mai potrivita. Am serbat cu o portie de clatite Suzette ca sa ramanem pe filiera franceza. Grand Marnier este un lichior de portocale al carui nume a fost “gasit” de Cesar Ritz. In schimb, creatorul bauturii Marnier-Lapostolle l-a ajutat sa isi cumpere un hotel 🙂 Se foloseste in mod traditional si in sosul de la rata cu portocole si in cocktailuri clasice precum Cosmopolitan sau B-52.

16 iulie – Corn Fritter Day

Cum porumb pe stiulete nu mai mananc de luna asta, m-am bucurat la sarbatoarea asta ceva maxim. Corn fritter este de fapt un fel de clatita/chifteluta cu boabe de porumb, oua, verdeata si ceva faina. Evident ca le puteti face si cu porumb de la conserva dar in mijlocul lui iulie e plin de porumb in piata si ar fi si pacat.

17 iulie – Peach Icecream Day

Pai da, normal ca a picat in luna iulie. Am numarat in piata la Obor nu mai putin de 6 feluri de piersici pe tarabe asa ca nu aveti nici o scuza. Pentru foodie geeks piersicile fac parte din aceeasi familie ca prunele, caisele si migdalele.

18 iulie – Caviar Day

Avand in vedere ca se zvoneste ca nu vom mai manca caviar peste cativa ani (pescuit intensiv, embargouri, etc) am zis sa fac un efort si sa o serbam nitel. Am produs rapid la ceas de seara niste oua umplute peste care am pus micile icre pretioase. Nu mancam asta in fiecare zi si am savurat fiecare inghititura.

19 iulie – Hot Dog Day

Haaa, cred ca stiti unde am serbat nu? Cu ai nostri Za Germans!!!

20 iulie – Lollipop Day

Chiar un Chupa-Chups nu am mancat, zau acuma. Desi sunt cele mai faimoase din lume. Desi logo lor a fost creat de Salvador Dali….haaaa, v-am prins. Nu stiati asta, asa-i? “Lollipop” ar insemna literal “tongue slap” si cuvantul a fost spus pentru prima data de vanzatorii stradali din Londra care isi faceau reclama verbal la marfa.  Am facut unele repede din pepene desi foodie kids au protestat ca “nu se puneeee”.

21 iulie – Lamington Day

Aceste prajituri simple invelite in cocos au aparut in Australia. Numele lor vine de la Lord Lemington care a fost guvernator in Queensland pe la 1900. Ele a aparut ca mai toate creatiile culinare dintr-o intamplare. Lordul a avut brusc musafiri si bucatarul lui francez (evidement) a taiat repede un pandispan ramas din ziua anterioara, l-a dat prin ciocolata topita si nuca de cocos si voila.

Desi se face usor nu e usor sa iti iasa bine 🙂 Pandispanul trebuie sa fie foarte aerat si pufos altfel in combinatia cu cocos devine greu de inghitit. Cel mai bun pe care l-am mancat (in afara de cel facut de mine, duh) l-am gasit in aeroport in Townsville, Australia, un aeroport nu mai mare ca cel din Cluj, cu 2 porti si 1 banda de bagaje. De unde tragem concluzia ca nu e bine sa ai idei preconcepute ca nu stii de unde apare surpriza si un foodie adevarat incearca de toate nu numai restaurante stelate si de top.

29 iulie – Lasagna Day

Nu am putut rata acest fel inconic italian, care de fapt poarta numele vasului in care se face. In mod traditional se face cu carne si paste, dar evident ca exista feluri nenumarate si combinatii de legume si/sau paste si/sau carne. Foodie teen a produs-o pe cea de mai jos si cu exceptia unor legume taiate cam marisor a fost foarte buna. That’s my boy 🙂

30 iulie – Cheesecake Day

Cheesecake este unul din cele mai populare deserturi din lume. Si exista atatea feluri cate feluri de branza sunt fara sa mai numaram fructele sau ciocolata care fac parte din ea. Eu am facut una cu mure si branza de vaci de data asta.

31 iulie – Cotton Candy Day

Aaa, vata de zahar. De cate ori mergem in Herastrau foodie kid se duc glont la ghereta cu vata de zahar. Se face incalzind si lichefiind zaharul care se intinde si apoi se raceste asa ca apar firele subtiri. Desi pare foarte mare, o vata de zahar nu are mai mult de 30 de grame de zahar asa ca nu e chiar un capat de tara (sau o gaura in plus la curea) cand mananci una. Pe langa Cotton Candy (in state, China, India) se mai numeste Fairy Floss (Australia), Candy Floss (UK, Canada, Noua Zeelanda) sau Tooth Floss (Africa de Sud).

Pana luna viitoare, Eat the Foodie Year!

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *