Eclere cu cafea

Anul asta foodie man nu a vrut de ziua lui tort ci eclere cu cafea. Initial reactia mea a fost “ups”, apoi “hm” si s-a terminat cu “de ce nu am facut asta mai de mult” 🙂 Pentru ca desi suna si arata greu de facut de fapt nu este deloc. OK, dureaza ceva ca nu-i cel mai rapid desert, am folosit multe castroane, linguri si spatule, dar overall nu e greu. Zau.

Mai intai am pregatit crema patisierre. Se pun la incalzit 500 ml lapte cu extract de vanilie. Pana se incalzeste am amestecat 6 galbenushe cu 100 gr de zahar bine la mixer, dupa care am adaugat si 40 gr de amidon (maizena). Se toarna laptele cald peste amestecul cu ou si apoi totul inapoi pe foc unde se amesteca bine si nonstop vreo 5 min pana se leaga frumos. Se ia de pe foc si se adauga o treime de ceasca de espresso (Nespresso, what else?). Se lasa la racit.

Pentru eclerele propriu zise se face un aluat de choux care desi suna periculos e chiar usor si fun de facut. Amesteci si amesteci si brus totul se leaga exact cum trebuie. Dar sa vedem ce amestecam. Intr-un vas (v-am zis ca e rost de multe castroane) se pun la incalzit 125 ml apa cu125 ml lapte (dar merge si numai cu 250 ml apa daca tot laptele din casa a ajuns la crema patisierre) cu 100gr de unt si un vf de sare. Cand s-a topit untul se adauga 130 gr de faina dintr-o data si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se reduce focul la mediu si se tot amesteca pana cand aluatul se desprinde frumos de pe marginile cratitzei. Asta e un moment din ala de evrika 🙂

Se lasa la racit un pic si se incorporeaza PE RAND 4 oua. Adica nu se adauga unul pana nu s-a amestecat bine cel dinainte. Eu fac operatiunea asta la  mixer (yep, inca un castron) ca manual ia cam mult. But it can be done. Rezultatul final e un aluat care se desprinde fasii. Alt moment de evrika.

Se incinge cuptorul la 190 grade si se asterne hartie de copt pe doua tavi. Se pune aluatul intr-o punga de patiserie cu douille si se insira in tava eclerele. Eu le fac la dimensiune medie si imi ies cam 30 de bucati. Se coc cam 20 de minute (fct de cuptor, deh).

Cand sunt gata sunt crescute si frumos rumenite, se lasa la racit si ele.

Urmeaza asamblarea, adica se taie de-a lungul eclerului (de tot sau numai pe o parte) si cu o linguritza sau alta punga de patiserie se umplu cu crema patisierre.

La sfarsit se glazureaza cu o glazura simpla din cele 2 treimi de ceasca de espresso ramase si zahar pudra cat sa aiba o consistenta spreadable.

E voila, eclere cu cafea. Bon appetit.

 

 

2

7 thoughts on “Eclere cu cafea

  1. Papusha

    Chiar zilele trecute vorbeam despre eclere, despre cat de greu sau cat de usor este sa le faci. Incerc si eu in weekend – mi-ai dat curaj 🙂

  2. Monica Post author

    Multumesc! Crede-ma, cel mai greu e sa te abti sa nu mananci toata tava 🙂

  3. Monica Post author

    asta e foarte frumos la eclere, iti ies si cand nu te astepti 🙂 pacat ca multa lume de teme de ele…

  4. cristina

    Au iesit perfect, multumesc mult pentru reteta 🙂 sunt un mare fan eclere si m-ai facut tare fericita! O singura intrebare am – cum faci glazura? Nu am reusit niciodata sa ajung la consistenta de la cofetarie…

  5. Monica Post author

    Merci Cristina 🙂 pentru glazura secretul sta in zaharul pudra, singurul competent l-am gasit la mega image, de la Billington, ii zice “Icing sugar”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *