Ce mananca Twix the foodie dog

Woof woof! Am implinit doi ani! Asta e foarte important pentru ca acum nu mai sunt pui ci catel mare. Dar la fel de pofticios. Cred ca sunt foarte norocos ca fac parte din Foodie Family pentru ca mereu miroase delicios prin casa si in bucatarie. Si pentru ca de multe ori primesc si eu cate o bucatica buna si ademenitoare. Cel mai mult imi place cand primesc o bucatica din puiul la cuptor sau placinta cu mere.

Dar si mancarea pe care o primesc de obicei e foarte buna, mult mai buna decat boabele alea uscate pe care le primeam anul trecut. Sa va povestesc cum am ajuns sa primesc mancare dintr-o cratita si nu din dintr-un sac.

M-am imbolnavit destul de rau asta primavara. Asa rau ma simteam ca nu am putut nici sa ma urc singur in masina sa merg la veterinar. Acolo mi-au facut injectii si mi-au luat sange pentru analize si am primit alte boabe de mancat, de regim si o multime de pastile. Mi-am mai revenit dar tot bolnav eram. Mai intai m-a lasat balta ficatul, apoi pancreasul, si mi-au aparut pe corp niste galme mari. Dieta cu boabe de regim si pastile nu prea m-a facut bine asa ca humommy m-a dus la spitalul mare de animale unde ii invata pe oameni sa aiba grija de noi. Acolo un doctor foarte amabil mi-a facut o poza la burta in timp ce trei fete dragutze ma tineau de vorba. Nu e chiar asa rau la spital šŸ™‚ Doctorul cel bun i-a spus lui humommy sa nu mai imi dea boabe de nici un fel si ca cel mai bine ar fi sa mananc ceva gatit de ea. A intrebat-o daca stie sa gateasca šŸ™‚ Woof woof ce am mai ras. Pai humommy gateste tot timpul doc!

SiĀ de atunci am primit numai ce a gatit humommy. M-am facut bine in doua saptamani fara sa mai iau nici o pastila si sunt in super forma.

O las acum pe humommy sa va povesteasca cum face mancarea cea buna. Woof!

twixthefoodiedog

Desi acum doi ani cand ne-am luat caine una din conditie era sa nu trebuiasca ca gatesc SI pentru caine, iata ca tocmai asta am ajuns sa fac. Dar cum era singura cale sa se faca bine Twix nu am avut de ales. Se pare ca fiind catel cu pedigree il face mai sesnibil decat alti caini, sangele albastru se tine greu šŸ™‚

Problema cu gatitul in casa pentru caineĀ este ca nu exista niste reguli clare, niste cantitati precise si nimeni nu stie sa iti zica exact ce si cum sa ii dai. La medicina veterinara nu se predau si cursuri de nutritie si mai toti veterinarii iti recomanda o marca sau alta de mancare uscata. Am citit tot netul intr-o seara, am gasit niste carti, si cu incurajarile medicul nostru veterinar (adept al mancarii de casa) ne-am apucat de experimentat. Acum ne-am gasit rutina si ne-am lamuritĀ ca ceea ce facem, facem bine.

Cantitatile de mai jos sunt potrivite pentru Twix, labrador retriever de doi ani, 34 de kg, bine alergat si in forma. Pentru alte rase si nivele de activitate se potrivesc alte lucruri dar ca idee asta facem noi.

Mancare de casa pentru caini

1 kg carne de vita sau curcan tocata
350 g orez sau arpacas
500 g legume potrivite pentru caini (mai ales fara ceapa sau usturoi).

Toata treaba dureaza 30 minute si cantitatea este suficienta pentru aproape 3 zile.

Pun orezul sau arpacasul la fiert, asta dureaza cam 20 minute. Separat calesc carnea intr-o cratita, fara adaos de ulei sau grasime, dureaza cam 20 de minute. LegumeleĀ le pun la abur care dureaza tot 20 de minute. Si toate se intampla in acelasi timp, deci inĀ jumatate de ora este gata totul.

twixthefoodiedog3

Carnea o cumpar deja tocata din Obor (pretul este intre 13-18 lei pe kg, depinde de taraba din hala). Legumele sunt de obicei din cele congelate si deja taiate, 2-3 lei punga de 500g la Lidl. Toamna folosesc numai dovleac si un dovleac mare este cam 5-10 lei in Obor, si ajunge pentru mai multe ture de gatit. Deci costul pe toata cratita este de 20-25 lei pentru aproximativ 5 mese, deci o masa de 500 g costa in medie 5 lei. Nu este mai mult decat mancarea uscata premium si mult departe de o conserva de mancare umeda care este camĀ 15 lei.

Tot din Obor cumpar un os mare cu genunchi de vita (vandut pentru ciorba) care costa 3 lei si care este premiul lui de fiecare weekend. Il tine ocupat cam 2 ore si este perfect pentru dinti, fara sa ii mai dam vreun sticks dental.

twixthefoodiedog4

Pentru treats ii dam biscuiti populari simpli sau morcovi. Din cand in cand cumpar o bucata mare de ficat de vita (tot din Obor, cam 5 lei) pe care il tai cubulete si le usuc in cuptor la 150 C, ne ajung o saptamana ca ajutor la dresaj sau treats. Sau ii facem biscuiti de catei ca acestiaĀ sau briose caĀ acestea.

twixthefoodiedog2

Disclaimer: reteta si ideile de mai sus imi apartin in calitate de stapan de caine, nu de medic veterinar sau in alta calitate cu autoritate medicala. Nu doresc sa discreditez mancarea uscata sau alte produse pentru caini din comert, este doar povestea lui Twix si a experientei noastre cu nutritia cainelui. Inainte de a schimba ceva in dieta cainelui vostru, consultati un medic veterinar.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *