Galeta cu smochine

Pentru mine vine toamna cand gasesc smochine….stiu, stiu, ar trebui sa ma gandesc la mere. pere, struguri si ce mai enumera foodie kids in compunerile scolare de sezon, dar pentru mine smochinele sunt vestitorii toamnei. Smochinele grase si frumoase.

Majoritatea ajung pe o farfurie impreuna cu avocado si iaurt, poate chiar si fistic daca am rabdare sa curat, si asta e micul dejun pe care il prefer, pe care l-as mentiona in contextul “ce as manca intr-o zi ideala”.

iaurt smochine avocado

Sau pe o pizza cu gorgonzola…the yumm

pizza smochine gorgonzola

Restul sfarsesc intr-o tarta. Anul asta am facut in schimb o galeta, mai rapid, mai putina munca la intins perfect in forma. E o galeta cu frangipane (crema de migdale) si mascarpone…indulgent dar greu de refuzat, chiar si dupa o masa copioasa.

Ingrediente:

Frangipane:

60 g unt
coaja de la o portocala
50 g zahar
1 galbenus
30 g migdale maruntite bine intr-un robot

Blatul:

125 g unt taiat cubulete, rece
185 g faina
2 linguri zahar pudra
1 galbenus
1-2 linguri de apa
1 ou batut
3 linguri de zahar demerara

Topping:

5 smochine mari
250 g mascarpone
1 lingura zahar pudra
cateva frunzulite de cimbru

Metoda:

1. Incinge cuptorul la 180 C. Pentru frangipane amesteca zaharul, untul si coaja de portocala intr-un mixer pana devine cremoasa. Aduga galbenusul de ou si pudra de migdale si lasa deoparte.

2. Pentru aluat, amesteca untul, faina si zaharul pudra pana are consistenta unui pesmet. Adauga galbenusul de ou si 1/2 linguri de apa si amesteca pana aluatul se leaga. Mai framanta de cateva ori pana aliatul devine fin.

3. Pe o hartie de copt (taiata sa incapa in tava de cuptor) intinde aluatul rotund sau patrat cum doresti. Intinde frangipane peste aluat lasand o margine de 4-5 cm. Indoaie marginile peste frangipane. Da marginile cu oul batut si presara zahar demerara. Coace galeta 20-25 minute pana devine aurie. Lasa sa se raceasca bine.

4. Amesteca mascarpone cu zahar si taie smochinele in felii de 2 cm. Intinde crema de mascarpone peste galeta si aranjeaza smochinele deasupra. Presara si frunzele de cimbru, poti da si un fir de miere daca doresti.

galetasmochine2

galetasmochine4

galetasmochine1

Enjoy!

2

2 thoughts on “Galeta cu smochine

  1. Madi

    Smochinele intr-adevar si pentru mine inseamna toamna. Exista niste fursecuri, ceva dulce de la Barilla care se chiama Settembrini si sunt cu smochine. O sa incerc si eu reteta ta, pare delicioasa.

  2. Pingback: Festivalul smochinelor: cele mai frumoase retete cu smochine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *