Tarta germana cu prune

Aluat cu drojdie…cand ma gandesc la asta vad randurile de cozonaci de craciun pe care ii face bunica mea…si imi aduc aminte de fiecare data ce munca implica asta. Nu prea atragator. Dar pe vremea aceea nu exista Kitchen Aid…asa ca mi-am facut curaj intr-o zi de toamna cu ploaie sa incerc si aluatul asta, inspirata de cartea Nigellei, “How to be a domestic goddess”.

Pentru aluat trebuie asa:

– jumate pliculetz de drojdie uscata (3.5 gr)

– 350 g faina

– un vf de sare

– 50 gr zahar

– 200 ml lapte caldutz

– 1 ou batut

– 20 gr de unt foarte moale

Se amesteca faina, drojdia, sarea su zaharul, se adauga incet laptele, oul batut si untul pana se obtine un aluat lipicios moale.  Se framanta manual 10 minute pe o planseta data cu faina, sau 5 minute in Kitchen Aid cu carligul de aluat. Coca rezultata trebuie s fie moale si satinata dar nu lipicioasa. Se acopera si se lasa la crescut cam o ora.

In timpu asta se curata jumate de kilogram de prune se samburi, se taie in jumatati si se presara cu 3 linguri de zahar demerara.

Se incinge cuptorul la 190 grade.

Pentru topingul crocant se amesteca cu mana 140gr faina, 100 gr zahar, 110 gr unt si 200 gr alune sau nuci tocate.

Dupa o ora se aseaza aluatul direct cu mana intr-o tava unsa cu unt, se aseaza prunele si se presara topingul. Se coace in cuptor 30 minute pana cand aluatul e auriu, fructele coapte si topingul crocant.

Se pot folosi si alte fructe, cu si fara toping, sau poate deveni o tarta sarata cu praz sau ceapa calite un pic inainte (nu se mai pune zahar in cazul asta).

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *