Azi a fost zi de picnic, de iesit la iarba verde, de mancat al fresco. Cine a fost inspirat si-a luat cutia de picnic de la Cookubau si a avut o zi minunata (Era cu branza brie. Si ecler. Sigh). Cum ce e Cookubau, primul serviciu de livrare a unei cutii minunate cu ingrediente si retete, ready to cook at home. Dar de 1 mai a fost cutia ready to eat, asa ca, cum ziceam, cine si-a luat cutia a avut o zi frumoasa si relaxata.
Altii, au mancat azi al desko, si abia sambata vor manca la iarba verde. Pentru ei, pentru noi (ca foodie man nu are liber de 1 mai muncitoresc), pentru vara care abia a inceput iata un meniu de picnic si iarba verde, care se face acasa si se ia in cosul de picnic si se mananca la umbra cu ochii in frunze de copac.
Ingredientul comun al tuturor celor 3 feluri este chefirul, my new secret weapon. Are calitati foarte bune de crestere in aluaturi si prajituri si le face in acelasi timp foarte moist. Il foloseam la briose de ceva vreme, dar am zis sa imi extind arsenalul. La marinat carne iar este foarte bun, acidul din chefir face carnea foarte frageda.
Sa incepem cu puiul marinat in chefir, reteta pe care am facut-o de multe ori si de fiecare data ni se pare cea mai mare descoperire. Prima data am incercat-o pentru un road trip pana la Viena acum vreo 7 ani si pana azi imi amintesc exact parcarea in care am mancat puiul si ce bun a fost. Si tocatoarele de bambus cumparate atunci si care si azi arata impecabil. Gata cu amintirile, hai cu reteta aia.
Pui la cuptor marinat in chefir
12 ciocanele pui, 500 ml chefir, 50 ml ulei masline, 2 catei de usturoi turtiti cu palma, 1 lingurita de sare, 1 lingura de sirop de artar. Se pun toate intr-o punga, se amesteca bine si se lasa macar jumate de ora sa se imprieteneasca, mai bine ar fi 2 ore, ideal ar fi peste noapte in frigider. Se incinge cuptorul la 220 grade, se scot ciocanelele din punga, se scutura de excesul de marinata si se pun intr-o tava de cuptor. Daca nu aveti chef de spalat vase, mai bine le puneti intr-o tava de aluminiu care dupa o aruncati. Cum vreti. Se coc 30 de minute pana se rumenesc frumos, chiar se ard pe ici pe colo.
La puiul asta merge perfect si minunat o salata coleslaw cu dressing de chefir, reteta pe care am povestit-o aici. Dar cum probabil va grabiti hai sa o mai zic repede o data.
Coleslaw de varza si pere cu dresssing de chefir
1 varza mica, 2 pere tari, 100 ml chefir, 3 linguri maioneza light (Hellmann’s for choice), 150 grame smantana (din aia de se pune la sarmale sau ciorba), 1 ceapa rosie, chives, 1 lingura seminte de mac, 1 lingura otet de vin alb, sare piper.
Se toaca varza si se taie perele si ceapa rosie juliene. Se amesteca intr-un castron chefirul cu maioneza, smantana, macul, otetul, sare si piper. Se toarna peste legume si se amesteca bine. Se lasa 1 ora sa se inmoaie bine varza si se serveste garnitura la un gratar. Preferabil cu puiul de mai sus 🙂
Orice picnic trebuie sa aiba un desert, si oricum eu nu simt ca am gatit un meniu complet daca nu e si o prajitura ceva acolo. Checul de fata este foarte fraged datorita chefirului si are o aroma bogata de la uleiul de cocos. Are o singura problema: nu te poti opri la o felie…
Chec de ciocolata, cocos si chefir
60 g unt, 190 g faina, 60 g cacao, 1 lingurita sare, 3/4 linguritza praf de copt, 120 ml ulei de cocos extravirgin, 300 g zahar, 3 oua, 1 lingurita extract de vanilie, 160 ml chefir, fulgi de cocos mari pentru decor.
Se incinge cuptorul la 170 grade si se pregateste o forma de chec cu hartie de copt in ea..
Se amesteca faina, cacao, sare si praful de copt intr-un vas. Se bate la mixer uleiul de cocos, untul si zaharul pana se face spuma, cam 5-7 minute. Se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Se bate in continoare pana compozitia isi dubleaza volumul, 5-7 minute. Se adauga vanilia.
Se reduce viteza mixerului la minim si se adauga faina cu cacao, in 3 randuri, alternand cu chefirul intre ele in 2 randuri (faina, chefir, faina, chefir, faina).
Se toarna compozitia in tava pregatita, se face un mic canal de-a lungul checului cu spatula, se presara fulgii de cocos si o lingura de zahar.
Se coace 70 minute la 170 grade (incercam cu o scobitoare sa fie copt in mijloc…trebuie sa iasa uscata). Se lasa la racit in tava 20 de minute si apoi se scoate. Se lasa la racit complet inainte de a fi taiat.
Un sfarsit de saptamana (lung sau scurt) frumos sa aveti!