Being a foodie kid – concurs Electrolux

Foodie kids se cresc de mici…mici de tot. Incep de mici sa aprecieze piureurile din legume de sezon, primesc un set de tacamuri frumoase si adevarate de la inceput (lingurite de plastic? nope), printre primele cadouri de copil mai marisor gasim si un set de gatit (da, chiar si pentru baieti), Kitchen Shop are disponibila o gama variata de produse pentru copii, merge la restaurant de la 6 luni si apreciaza din cosuletul lui atmosfera si mirosurile, mai tarziu primeste si o grisina sa rontaie ca apoi sa stea la masa cu toata lumea. Dar cel mai important pentru un parinte foodie este sa educe prin exemplu: mancam impreuna si gatim impreuna.

Foodie kid sta la masa cu parintii si mananca impreuna din faza cu piureul, nu primeste masa separat. Astfel devine curios si va dori sa incerce din toate, va primi explicatii despre provenienta mancarii (laptele e de la vaca nu de la sticla, etc…). Un foodie kid va invata nume de chefi celebrii cum prietenii lui cunosc nume de fotbalisti, ca 3 stele Michelin valoreaza mai mult ca un FB la mate, i se arata si are voie sa taie cu un cutit normal de pe la 6 ani. Un foodie kid merge la piata si stie sa identifice legumele in starea lor originala, nu prelucrata, stie ca numai vara capsunile sunt in sezon si merita savurate. Evident ca toti foodie kid sunt pastavori, si au preferinte clare in ceea ce priveste pastele, in speta ravioli cu ricotta si spanac, “extra spanac va rog” (ador expresia ospatarului cand foodie kid zice asta). Invata sa dea la manivela masinii de facut paste in casa cam in acelasi timp cand invata sa mearga pe bicicleta.

Un foodie kid trebuie invatat care este diferenta intre un croissant adevarat si un sevendays. Dupa ce a cerut chestia aia ca a vazut la scoala la un coleg am cumparat unul si un croissant de la Paul, le-am pus pe masa si i-am spus sa le incerce pe ambele…nu a mai cerut vreodata sevendays. Gustarea preferata pentru scoala este o briosa homemade sau o branzica babybel cu ceva boabe de struguri…Un foodie kid incepe sa gateasca singur cam pe la 8 ani. Dupa ucenicia pe langa parintele foodie poate incepe si singur cu o carte pentru copii sa faca retete simple, pana la faza cu cuptorul unde are nevoie de putin ajutor.

Evident ca exista si efecte mai putin placute…acum 2 zile foodie kid junior a protestat ca nu are la masa cutit de peste, ci unul obisnuit, si in farfurie are peste…

Si nimic nu e mai frumos cand 2 foodie kids, plictisiti de ploaia de afara, stau impreuna vreo 4 ore si fac prajituri…ah the joy of being a foodie parent. Am profitat de ocazie si i-am fotografiat in actiune in timp ce au facut broscutze cakepops, broscutze cu care vom participa si la concursul Electrolux.

Reteta de cakepops am mai povestit-o dar iata inca o data ce si cum.

Se bat 120 gr de unt moale cu 150 gr de zahar pana se face spuma. Se adauga extract de vanilie, si apoi 2 oua, unul cate unul. Apoi se incorporeaza 180 gr de faina (in care s-a amestecat inainte o linguritza praf de copt) si 4 linguri de lapte, tot pe rand. Se toarna intr-o forma cu arc data cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptor (incins la 180 C) cam 20 de minute. Se scoate din cuptor si se raceste complet.

Separat se face crema. Se amesteca 80 gr de unt cu 40 gr de branza crema (gen Philadelphia), se adauga treptat 200 gr de zahar pudra si o linguritza extract de vanilie. Se pune in frigider minim 30 de minute.

Cand blatul si crema s-au racit bine, se combina. Mai intai se faramiteaza bine de tot blatul, ori cu mana ori in robot. Se adauga incet crema in frimituri, mai intai numai jumatate din cantitatea de crema, apoi cate o lingura, pe rand, depinde de cat de umed a fost blatul. Se amesteca cu mainile pana ce trece de la stadiul de “nisip ud” la o consistenta mai compacta. Ca sa testez daca e gata strang in mana putina compozitie, daca sta compacta si nu se faramitzeaza e gata. Daca e prea multa crema in compozitie pops-urile vor fi prea umede si grele si cad de pe bat.

Se formeaza pops in mana, ca pe chiftelutze, nu prea mari ca sa nu fie prea grele si se pun pe o tava cu hartie de copt. Se pun la frigider cam 20 minute sa se raceasca bine.

Glazura ar trebui sa fie din candy melts, niste banutzi de ciocolata alba colorata. La final au textura similara cu fondantul de pe bomboanele fondante. Pentru cine este dedicat (sau obsedat ca mine) se gasesc la B&B Superimport. Dar pentru inceput recomand ciocolata alba, are textura perfecta si se gaseste peste tot. Se topesc cam 3 tablete de ciocolata alba pentru 20 de pops, intr-un castron suficient de adanc sa incapa toata bilutza. In ciocolata topita se baga batzul cam 2 cm si apoi se introduce in pops, nici prea mult nici prea putin, aproximativ pana la mijloc. Se lasa la intarit 2 minute.

In cazul broscutzelor noastre am topit candy melts verzi, si pana sa se intareasca am infipt 2 ochi din tic tac. Dupa ce s-a intarit am pictat ochii si gura cu glazura la tub (de ex Dr Oetker)

Asa au petrecut o dupamiaza ploioasa de weekend 2 foodie kids…sa tot ploua cu broscutze!

 

2

7 thoughts on “Being a foodie kid – concurs Electrolux

  1. Mihai

    Foodie kids rules! (not to mention their foodie mom first, of course) 🙂
    Felicitari, Monica pentru cum iti cresti baietii si mult succes la concurs!

  2. The Wandering Oltean

    WOW! This is serious stuff :).
    Ce pot sa mai zic… felicitari!!

    Personal am stiut ca nu am irosit timpul degeaba cind fata mea, in vizita cu scoala in Italia a comandat la restaurant paste cu trufe si toti colegii ei americani au crezut ca este “crazy” sa dai 25 de euro pe niste paste cu “some black mushroomy stuff in it” 🙂

    Ce este sevendays ca nu am mai auzit pana acum?

  3. Monica Post author

    clar nu ai irosit nimik 🙂 7 Days e ca o painica asa cu forma de croissant si cu ceva gem sau crema in el…

  4. Angelica

    Grozava postare!Abia acum am dat de ea.
    Imi place mult de tot colierul baiatului cel mare.Super!Am si eu unul :-).
    Felicitari pentru blog,e minunat!
    Seara faina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *