Porchetta

Daca ati citit postul de vineri ati vazut ca am dat-o in porc. O fi si de la frig care anul asta ma zgribuleshte mai mult ca oricand. Dar precis e de la porcul de Peris pe care l-am primit spre testare. Si daca m-am pornit pe testat si gatit porc, apoi sa fie bal pana la capat. Sau in cazul de fata sa fie porchetta.

Cine a ajuns prin Italia (si este o calatorie de initiere pentru orice foodie, a must do ) precis ati vazut standurile cu porchetta, prin piete sau prin locuri turistice, care se serveste de obicei pe o felie de paine. Si cum am avut o bucata de spata cu sorici cu tot, din acelasi frumushel porc de Peris, am zis sa incerc si o porchetta a la maison. Ca aia originala e de fapt un porc intreg curatat pe dinauntru si umplut cu tocatura de organe si ce s-a mai scos si cusut la loc si fript la protap, cu totul alta liga. Asa ca eu am facut varianta mini.

Se ia o bucata de spata cu sorici cat mai dreptunghiulara, atat cat sa se poata rula (adica test de rulat acum). Se cresteaza partea cu carne, asa in romburi, nu foarte adanc. Apoi se intoarce cu soriciul in sus si se inteapa sadic cu cutitul de multe multe ori. Asa ca la CSI. Deci stab a lot. Dupa care se ia un ciocan de batut snitele si se bate soriciul injunghiat vreo 3 minute bune. Ceea ce face bine la nervi (cine are), la muschi (cine n-are) si la fragezirea soriciului.

Dupa episodul criminalistic se intoarce din nou cu carnea in sus si se da cu un rub compus din: o lingurita de seminte de fenicul, 2 linguri de salvie tocata, 1 lingura de rozmarin tocat, 3 catei de usturoi, sare si piper. Se maseaza bine si se mai aseaza deasupra niste felii subtiri de portocale. Apoi se ruleaza frumos si se leaga cu sfoara din 2 in 2 cm. Se lasa 24 de ore in frigider pe o farfurie sa se usuce bine soriciul, neacoperit.

A doua zi se scoate si se lasa 2 ore afara, ca sa nu aiba vreun soc cand intra la cuptor. Se da soriciul cu sare si se baga in cuptor la 220 grade timp de 40 de minute, intorcand-se o data. Acum va fi evidenta partea cea mai frumoasa: prin gaurelele facute in sorici cu cutitul se topeste nonstop grasimea si unge porchetta, asa ca o sa se faca super crocanta si aurie. Dupa cele 40 de minute se reduce cuptorul la 180 si se mai coace vreo 2 ore (se socoteste cam 1 ora pe kilogram, a mea a avut 2 kg).

Dupa ce e gata se lasa la odihnit 30 de minute, dupa care se taie felii cu un cutit searat si se serveste pe farfurie frumos cu garnitura sau chiar intre 2 felii de paine ca la mamma ei acasa.

 

0

7 thoughts on “Porchetta

  1. Mihai

    Vroiam sa fac si eu anul trecut dar n-am avut curaj. Acum ca vad ca te-ai incumetat, parca nu mai pare asa scary. Cred ca merge de minute pentru Craciun.

  2. Monica Post author

    Hai Mihai ca nu e scary, doar ca dureaza mult si ce mi se pare cel mai complicat este sa gasesti o bucata in forma ca iti trebuie, ca sa o poti rula. In rest e greu sa te opresti din mancat 🙂

  3. ana

    Arata foarte bine..din 2 kg de carne cam cate portii ies? pentru o masa mare de vreo 15 persoane cam cata carne crezi ca mi ar trebui? gasesc spata de porc atat de mare? Multumesc!

  4. Monica Post author

    @Ana: din 2 kg iti ies cam 10 portii, eu calculez cam 200 g pe portie. Pentru 15 persoane cred ca 3 kg iti ajung, daca nu gasesti una asa mare, ia doua bucatii mai mici. Oricum ajunge fasii, nu conteaza 1 sau 2 bucati.

  5. Ana

    Iti multumesc mult pentru răspuns .. Organizez o masa pentru prima data si sincer.. Imi este frica de ce va ieși .
    Pentru 3 kg de carne va trebui sa o țin 3 ore la cuptor? Imi trebuie termomentru pentru carne sau pur si simplu după 3 ore sigur va ieși cum trebuie? Fasiile de carne le pot rula la fel de bine? Nu sunt o experimentata in retete cu carne . Multumesc!

  6. Monica Post author

    @Ana: depinde si ce alte feluri mai ai, daca mai sunt si altele atunci e ok, iti ajung 3 kg. Daca nu, mai bine iei 4 kg (sau doua bucati de 2kg). In ceea ce priveste timpul sunt necesare 4 ore la o bucata de 2kg, e greu de spus un timp clar pentru ca nu stiu cat de groasa e bucata pe care o iei, ce cuptor ai, etc…cand se rupe usor fasii cu furcultia e gata. Eu in general calculez 1 ora la jumate de kilogram, dar incerca cu furculita pentru a fi sigura. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *