O noua poveste de inspiratie greceasca, de data asta o prajitura. O prajitura pe care am facut-o pentru anuala serbare de la scoala numita Cultural Celebration Day, anul asta partcipand la standul Greciei.
Am ales sa fac portokalopita pentru ca e usor de facut, usor de transportat si periculos de usor de…mancat 🙂 Prima data am gustat-o la restaurantul nostru preferat de profil (Meze, in centrul vechi) si ne-a placut tare. Se preteaza minunat si la picnic.
Ingrediente (pentru o tava mare ca cea din poza; daca aveti o tava mai mica, impartiti cantitatile): 800 g foi de placinta (adica fix un pachet), 6 portocale, 10 oua, 400 g iaurt grecesc (noua ne place Olympus), 360 ml ulei de masline, 200 g zahar, 2 lingurita praf de copt. Pentru sirop: 400 g zahar, 350 ml apa, o portocala, 1 lingurita de scortisoara.
Ungem bine tava cu ulei de masline si rupem direct in ea foile de palacinta in bucati cat mai mici (daca aveti foodie kids prin preajma aici se pot incadra perfect in schema). Radem coaja de la 5 din cele 6 portocale si le stoarcem sucul. Portocala ramasa o taiem felii subtiri. Intr-un bol mare amestecam sucul si coaja rasa, ouale, iaurtul, uleiul de masline, zaharul si praful de copt pana capata o consistenta spumoasa. Turnam peste foile rupte din tava si amestecam cu grija in tava, sa nu ramana foi de placinta uscate. Decoram cu feliile de portocala. Punem la copt 45 de minute in cuptorul incins la 180 grade.
Separat pregatim si siropul. Intr-un vas punem la fiert apa cu zaharul, sucul de la portocala, scortisoara si cele 2 jumatati de portocala stoarse pana da in clocot si fierbe serios cam 7 minute. Lasam apoi la racit.
Cand e gata prajitura, o scoatem din cuptor si turnam imediat peste siropul racit. Lasam sa stea minim 3 ore (eu o las de obicei peste noapte) sa absoarba siropul. Opa!!!
Aroma nu se poate descrie in cuvinte 🙂 Demna de zei Greciei antice…Am mai repetat experienta la o petrecere cu tema greek la care m-am prezentat cu tava de portokalopita si a fost din nou un succes. Palamakia, palamakia 🙂
wow..suna f bine..o sa o testez in weekend..am o intrebare: peste noapte se poate tine si la frigider?
@Mihaela: sigur ca o poti tine in frigider. Spor la….teste:)
Am si eu o problema. Portokalopita e la cuptor, sper sa iasa bine, dar pachetul de foi de placinta pe care l-am gasit are 500 g, nu 800 g, cum e mentionat in reteta. Am emotii, ca pare sa fie cam mult ulei pentru 500 g de foi.:)
E clar, e nevoie de 2 pachete de foi de placinta. Am gasit tutorialul cu toate cantitatile injumatatite si acolo se folosea un pachet. 🙁 Pacat de munca, dar o s-o mai fac, ca arata prea bine.
@Speranta:cum a iesit pana la urma? nu cred ca a fost chiar rau…ai avut mai multa umplutura.
Pingback: Prajitura greceasca (portokalopita) | Retete pentru weekend
Cred ca e a 4-a oara cand fac aceasta reteta minunata ador portocalele si mai ales ador retetele dvs de aici va multumesc frumos pt ele.
Multumesc mult Diana!