Salate colorate de vara

Imi place sa citesc despre restaurante si ale lor signature dishes…feluri pe care ei le-au inventat si care ii definesc si pentru care oamenii merg special sa le incerce.

Anul trecut am facut o serie de salate albe inspirate de un chef american, dar acum ca a trecut vara sa va arat ce salate colorate am produs, inspirate de chef Maranda Engelbrecht de la restaurantul Babel, in cadrul hotelului Babylonstoren. Acesta este un loc magic langa Cape Town, cu un concept inventiv. Poti sa culegi fructe din livada, sa te trezesti dimineata devreme sa coci paine, sa iti presezi singur uleiul de masline, sa aduni mierea din stupi, apoi sa mergi sa iti gatesti singur cina cu ce ai cules. Ar fi un dream foodie vacation sa ajung aici…

Intre timp m-am distrat incercand sa recreez cateva din salatele lor, toate coordonate pe culori, ideea Marandei fiind ca daca arata bine impreuna, atunci precis au gust bun impreuna, si a creat si vinegrete care sa le completeze perfect. Si ce sa vezi, chiar sunt foarte bune 🙂

1. Salata rosie cu vinegreta de sfecla rosie

salatarosiefoodiefamily

Vinegreta:

6 sfecle rosii mici curatate, 2 star anise, 500 ml verjus, 1 lingurita sare. Verjus este un suc produs din struguri acrii si il gasiti la FT-Shop. Personal, verjus m-a cucerit de cand urmaresc Masterchef Australia, down under este foarte popular. Dar daca nu aveti, se poate inlocui cu un otet de mere.

Se pun sfeclele, star anise, verjus si sare impreuna cu 250 ml apa intr-un vas si se fierbe la foc mediu pana da in clocot. Se reduce focul si se fierb 30 de minute (se mai adauga apa sa fie mereu acoperite de lichid).  Se lasa la racit si se pastreaza lichidul separat. Cand s-au racit se pun in mixer 2 sfecle impreuna cu 2 linguri de seminte de dovleac, 2 file de ansoa, 1 catel de usturoi, 2 linguri de parmezan ras, cateva frunze de busuioc, 2 linguri de ulei si zeama de la jumatate de lamaie. Se mixeaza si se subtiaza pana la consistenta dorita cu lichidul pastrat.

Salata:

Se pun pe o farfurie sau intr-un bol cateva linguri de vinegreta si se aseaza fructe si legume rosii taiate in felii, jumatati sau intregi. Eu am folosit sfecla, ardei rosu, ridichi, rosii, mure, afine, zmeura, capsuni, struguri rosii, coacaze rosii si negre, prune, tamarilo si busuioc rosu.

 2. Salata galbena cu vinegreta de citrice si curmale

salatagalbenafoodiefamily

Vinegreta:

2 curmale, 3 linguri ulei masline, 2 linguri zeama de lamaie, 2 linguri suc de portocale, 1 lingurita mustar de Dijon. putin chimen macinat. Se mixeaza toate ingredientele si se subtiaza cu putina apa pana are consistenta dorita.

Salata:

Se pun pe o farfurie cateva linguri de vinegreta si se aseaza fructe si legume galbene taiate. Eu am folosit porumb, mango, ardei galeben, nectarine, caise, rosi galbene, ananas, mandarine, physalis, kaki.

3. Salata verde cu vinegreta de prosciutto

salataverdefoodiefamily

Vinegreta:

4 felii de prosciutto, 1 catel de usturoi tocat marunt, 3 linguri ulei masline, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingura otet alb, 1 lingurita miere. Se incinge cuptorul la 150 C si se coc feliile de prosciutto pe un gratar 20 minute pana se usuca si se fac crocante. Se lasa la racit si sa sfarama in bucatele mici cu mana. Se amesteca uleiul, lamaie, usturoiul, otetul si mierea, se adauga bucatelele de prosciutto si se asezoneaza.

Salata:

Se pun pe o farfurie cateva linguri de vinegreta si se aseaza fructe si legume verzi taiate. Eu am folosit ardei, struguri, castraveti, telina, mere verzi, pere verzi, kiwi, fasole verde (oparita in prealabil), avocado, kiwano.

Eu m-am distrat teribil “desenand” aceste salate si mi-au facut pranzul in multe zile de vara o adevarata bucurie. M-au inspirat si atras mai mult decat orice candy bar de la un botez 🙂

3

One thought on “Salate colorate de vara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *