Somon hot-smoked

Doua lucruri imi amintesc pana in cel mai mic detaliu de la cursul de peste la scoala lui Rick Stein din Padstow unde am fost acum 4 ani. De fapt trei daca socotim si intalnirea cu the man himself .

Rick Stein and me

Imi amintesc perfect cum nu mirosea deloc a peste desi am taiat, curatat si filetat 4 zile cateva lazi. Si aroma si gustul macroului hot smoked si tehnica foarte simpla prin care se obtinea. Desi m-a impresionat atat de tare nu am recreat si acasa reteta, a ramas asa, ceva frumos care s-a intamplat acolo.

hotsmoked mackrel

Asta pana de curand cand foodie man si-a luat un gratar Primo de la Camping Grill impreuna cu o colectie de chipsuri de afumat.  Si de la chipsurile alea m-au lovit amintirile si am zis ca tb sa fac si eu pestele afumat. Nu am gasit un macrou in ziua in care m-au lovit amintirile asa ca am luat un file de somon.

chips de afumat

Necesar: un file mare de somon, un wok, un gratar potrivit care sa intre in wok (eu am folosit un grill pe care de obicei racesc prajituri), chipsuri de afumat, folie de aluminiu.

Am taiat cea mai frumoase bucata din fileul de  somon si l-am dat bine cu sare. L-am lasat pe gratar, cu pielea in jos, in frigider 3 ore, neacoprit.

Dupa 3 ore (pot fi si 2 daca va grabiti, hai si una daca chiar nu mai aveti rabdare) am incins wok-ul 5-6 minute. Apoi am pus doua maini de chipsuri si le-am lasat 5 minute pana au inceput sa scoata fum. Am asezat gratarul cu grija peste chipsuri.

hotsmoked somon

hotsmoked somon2

Am acoperit generos cu folia de aluminiu, trebuie sa nu atinga pestele, sa aiba loc fumul sa circule. Ca sa fiu sigura ca nu se intampla asta am pus o tava de aluminiu peste gratar si apoi folia de aluminiu peste tava si wok, sa nu iasa fumul.

hotsmoked somon3

Am lasat asa la foc mediu cam 8 minute, dupa care am redus focul la minim si am mai lasat 15 minute. Am verificat temperatura fileului, trebuie sa aiba 50 grade. Am scos gratarul din wok si am lasat sa se raceasca 30 minute.

hotsmoked somon4

Aroma este incredibila si a mers grozav cu niste bok-choi tras rapid la tigaie cu usturoi, ghimbir si ulei de susan.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *