Tarta cu ciocolata si caramel sarat

Luna asta Mihai de la Placeri simple a lansat o mare provocare in cadrul Dulce Romanie, si anume “la liber ce vrea fiecare”, pentru ca e editie aniversara. Asa ca mi-am facut de cap cu tarta asta de ciocolata si caramel sarat.

tarta ciocolata caramel sarat foodie family

Saptamana trecuta am avut de sarbatorit o mica victorie personala si m-am tot zbatut ce sa fac, ce sa fac, asa mai special si mai cu motz si m-am oprit la tarta asta care nu e greu de facut dar necesita un pic de organizare si timp in frigider.

Pentru blat se amesteca 120 gr de unt cu 120 gr de zahar pana se face cremos, se adauga o linguritza de extract de vanilie, apoi 150 gr de faina si 50 gr de cacao (best u can buy, max continut de cacao posibil, Valdhona in cazul ideal) si se formeaza un aluat.

In forma data bine cu unt (ideal din asta dreptunghiulara cum e in poza) si se intinde aluatul cu mana uniform. Se coace blatul la 160 grade timp de 15 minute. O sa se umfle si o sa alunece de pe margini, asa ca imediat ce se scoate se aseaza repede la loc si se apasa bine cu o lingura. Se lasa la racit.

Intre timp se face caramelul sarat. Intr-o craticioara se amesteca 375 gr  zahar cu o linguritza rasa se sare de mare si cu 90 ml de apa, pe foc mic, fara a amesteca pana se dizolva zaharul apoi se da focul mare si se urmareste pana se face caramel auriu, nu mai mult ca devine amar. Se ia de pe foc si se adauga 75 gr de unt taiat cubulete, 3 linguri de mascarpone si 3 linguri de smantana lichida. Se omogenizeaza bine. Se toarna caramelul in forma peste blatul bine racit. Se lasa la racit si apoi se pune in frigider minim 2 ore.

Pentru crema de ciocolata se pun 125 gr de ciocolata neagra 55% intr-un bol. Se incalzeste 125 ml smantana lichida si cand este aproape de dat in clocot se toarna peste ciocolata. Se lasa sa stea 2  minute si apoi se amesteca pana se omogenizeaza. Se toarna peste caramel si se intinde bine cu o spatula. Se lasa din nou la racit 1 ora in frigider.

Pentru servire trebuie sa fie la temperatura camerei (altfel nu se taie neam), si se orneaza cu brittle de alune. Cred ca ar fi mers si cu o inghetata ceva langa dar cum foodie kids aveau gatul plin de microbi scolari…fara inghetata, poate data viitoare. Caci va fi o data viitoare, asa buna a fost.

Enjoy 🙂

tarta ciocolata caramel sarat foodie family

tarta ciocolata caramel sarat foodie family

2

5 thoughts on “Tarta cu ciocolata si caramel sarat

  1. Mihaela

    Buna Monica, mi-au atras atentia multe retete participante luna asta la Dulce Romanie, dar cand am vazut-o pe a ta, am vrut sa iti zic sa trimiti o felie spre mine 🙂 Glumesc cu trimisul, dar arata senzational, abia astept sa o fac si eu. A fost multa liniste din partea mea, dar te astept in noiembrie cu o provocare speciala pe blogul meu. Numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *