Tarta de catina

Prima seara in Copenhaga din excursia memorabila de Bloggers night out at Noma a fost evident la Fiskebar, restaurant care ne cucerise in urma cu doi ani, asa ca si acum ne-am dus direct acolo, sau mai bine zis l-am dus pe sus pe Madalin. Pe Florin nu am reusit sa il convingem, ne-a tradat pentru un thailandez. A fost o seara memorabila, am mancat din toate, in mai multe randuri, in timp ce asteptam sa aterizeze (la propriu) si Cornel, ni se facea iar foame sau comandam pentru ei “ca or a vina acum si le-o fi foame”…si tot noi mancam. Atata am stat si comandat ca a venit si Cheful sa vada cine sunt aia care comanda mancare intruna :)))

Pentru ca nu m-am putut decide la desert mi-am luat selectia din toate trei, si desi toate au fost minunate cel mai mult mi-a placut tarta de catina (in mijloc). Mi-am zis imediat ca trebuie sa o fac si eu.

tartacatinaCopenhaga

Am cercetat internetu in sus si in jos, am citit si comparat retete dar nimic nu se apropia de adevar. Nu mai gatisem nimic cu catina, nici macar un suc, sirop ceva…eram intr-o mare ceata. Asa ca mi-am zis pana la urma ca acesta catina este doar ceva acru asa ca o sa o inlocuiesc lamaia din faimoasa mea tarta de lamaie cu catina si vedem ce iese.

Mai intai blatul. Reteta pe care o folosesc cel mai des la tarte este acest pate sucree, la lamaie mai ales pentru ca mai aduce un pic de dulce.

tartacatinaIngrediente pentru blat:

250 g faina
100 g zahar pudra
100 g unt taiat cuburi
2 oua
Vf de sare

Se amesteca cu mainile faina, zaharul pudra si untul pana are textura unui nisip ud. Se adauga ouale si se amesteca pana are textura unui aluat elastic. Se da forma unui disc gros si se pune in folie de plastic la frigider. Aluatul trebuie odihnit in frigider 1-2 ore, apoi il scot si il intind, il asez in forma de tarta si mai sta in frigider 20 de minute. Intre timp topesc 100 gr de unt pentru umplutura, unt care trebuie sa se raceasca, asa ca do it now. Scot de la frigider tarta si intep blatul cu furculita de cateva ori, asez hartie de copt si boabe grele (fasole, etc) si il coc orb 20 de minute la 180 grade.

Ingrediente pentru umplutura:

350 g catina
4 oua
4 galbenuse
100 gr unt
250 g zahar

In timp ce se coace blatul facem umplutura. Intr-un vas de mixer pun cele 4 oua si 4 galbenuse cu zaharul si se bat bine. Am pus catina in blender si am facut un piure pe care apoi l-am dat prin sita. Am adaugat piureul obtinut la mixer, iar apoi untul topit si racit.

Intre timp blatul s-a copt, scoatem hartia cu boabele, turnam umplutura si mai lasam la copt inca 20 de minute.

Se lasa la racit in forma si se serveste rece. Aroma de catina este impresionanta! Enjoy!

tartacatinafoodiefamily

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *