In fiecare an duc o lunga dezbatere, cu mine si cu cei care rezista, despre ce tort sa fac de ziua mea. Trebuie sa fie evident special si sa aiba ceva mai deosebit, sa fie cu adevarat foodie. Ceea ce se dovedeste destul de complicat.
Anul asta am rezolvat problema asa: tort cu capsuni (sa fie de sezon), adaptat dupa reteta unui bucatar celebru (Inaki Aizpitarte), cu un ingredient mai putin obisnuit in prajituri (otet de soc). Eu zic ca sunt sufiente motive sa spunem ca tortul asta e deosebit si foodie.
Pentru cei non foodie cateva cuvinte despre Inaki. Bucatar de origine francezo-basca, este chef la Le Chateubriand in Paris, locul 27 in top, adica inaintea lui Robuchon si la 2 locuri dupa Arpege…nu-i putin lucru. Face parte din miscarea bistronomiei, prin care multi chefi au redus preturile si au renuntat la atmosfera scortoasa tipica stelutelor, dar care ofera mancare spectaculoasa.
Otetul de soc nu il aveti multi in dulap cred, nici eu. Dar l-am gasit la Apiland si a ajuns la mine rapid. Il puteti face si singuri acasa infuzand un otet simplu cu cateva inflorescente, dar dureaza cateva saptamani si eu am vrut tortul asta acum. Daca nu vreti sa asteptati nici macar 2 zile sa comandati otetul de soc, puteti folosi unul de zmeura (mai des intalnit prin supermarket) sau un otet de orez (la raionul asiatice).
Si acum sa facem un tort 🙂
Ingrediente:
Pentru tort:Â 110 g unt, topit, racit un pic;Â 250 g zahar;Â 185 g faina; un vf de sare; 6 oua
Pentru umplutura: 500 g capsuni, 60 g zahar, 2 linguri otet de soc; 4 inflorescente proaspete de soc
Pentru glazura: 1 albus; 150 g zahar pudra; un vf de sare; o lingurita otet de soc
Mai intai sa facem blatul care este de fapt o genoise. Se incinge cuptorul la 180 grade. Se da cu unt o forma rotunda si se presara zahar. Se amesteca faina cu sarea intr-un bol.
Se bat ouale cu zaharul pana se omogenizeaza un pic intr-un bol rezintent la caldura, apoi se muta bolul peste o oala in care fierbe apa (bain-marie) si se bat 4 minute pana se topeste bine zaharul. Se ia bolul de peste abur si se bate inca 5 minute pana isi tripleaza volumul.
Se adauga cu grija faina in trei randuri apoi untul topit si racit. Se toarna compozitia in forma pregatita si se coace 25-30 de minute. Se lasa la racit in forma.
Cat timp se coace blatul pregatim umplutura. Capsunile se pun intr-o craticioara cu zaharul si otetul de soc pana da in fiert, se zdrobesc capsunile cu o furculita, apoi se scade focul si se lasa 5-8 minute pana are consistenta unui gem. Se ia de pe foc si se adauga inflorescentele de soc si se lasa la infuzat. Dupa ce s-a racit bine se scot florile de soc, unele floricele mai raman printre capsuni, este ok.
Cand blatul si umplutura s-au racit, se taie blatul in jumatate orizontal cu un cutit mare serat (de paine) si se pune umplutura intre straturi.
Pentru glazura batem spuma albusul cu lingurita de otet de soc si un vf de sare pana face spuma. Adaugam gradual zaharul pudra pana avem o bezea tare, apoi subtiem cu apa pana are o consistenta curgatoare. Asezam tortul peste o tava si turnam deasupra glazura, surplusul va curge in tava. Lasam 1 ora la temperatura camerei.
Decoram cu flori de soc chiar inainte de servire.
Ce sa zic, este unul din cele mai bune torturi facute pana acum, a intrat direct in top 10 si deja am cereri sa il mai fac o data. E usor, lejer, pufos dar si insiropat iar aroma de soc este minunata.
Happy birthday to me! 🙂
La multi ani, Monica! Tortul e foarte fain, iar decorul cu flori de soc mi se pare foarte diafan :). Am o curiozitate, ce mai poti face cu otetul de soc?
Foarte tare combinatia!
Multumesc Andreea 🙂 Pai cred ca la o salata ar merge foarte bine.
Pingback: Inghetata de capsuni si soc si un giveaway de ploaie | The Foodie Family
Pingback: Le Chateaubriand | The Foodie Family
Pingback: Zile lenese si mese afara | The Foodie Family
Pingback: Ziua mea in imagini si un cadou pentru voi | The Foodie Family
Pingback: Foodie Trends 2017 | The Foodie Family