Tort cu ciocolata da’ fara faina

Nu stiu de ce, probabil de la caldura, dar tortu asta mi se pare foarte usor de mancat. E asa usor, light, si…fara faina. Asta pentru cine e preocupat de gluten, sau doar de the bad carbs, acei dusmani ai siluetei. Daca se ridica cineva peste 30 de ani si cu 2 copii care si zice ca nu ii pasa de carbsometru…eu ma oftic foarte tare.

Sa revenim la tortul light (ca textura, ca in rest….well, there is sugar, and butter, and chocolate…damn the bad carbs).

Se topesc impreuna 150 gr de unt si 150 gr de ciocolata neagra (min 75%) si se lasa un pic la racit. Eu ca de obicei le topesc la microunde, foolproof as always.

Intre timp se bat biiiine, da bine de tot, 6 oua cu 250 gr da zahar, pana se face o spuma mare, cam de 3 ori marita in volum.

Se amesteca 4 lingurite de cacao cu 100 gr de migdale pisate. Acuma am auzit ca ar fi prin targ un produs deja macinat, dar eu nu am dat de el, asa ca macin eu migdalele in robot. Nu iese mega fina dar pentru tortul asta e perfect, mai are un pic de crocant prin el. Se incorporeaza usurel migdalale+cacao in spuma de oua si apoi si untul cu ciocolate topite.

Se toarna tot amestecul asta intr-o forma cu arc cu o hartie de copt pe fund si unsa cu unt pe margini si se da la cuptor (incins la 180 gr) cam 40 – 45 minute.

E gata cand e facut deasupra, dar dedesubt mai tremura nitel. Se scoate din cuptor si se lasa la racit pe un gratar. Se scoate din forma cand e rece de tot.

Acuma tortul se va lasa si crapa un pic, dar nu-i bai, face parte din farmecul lui. Se poate pudra cu zahar dar mie imi place asa, cu un scoop de inghetata langa (preferabil una ceva mai acrisoara de fructe, sau de vanilie).

Visul unei nopti de vara, nu alta.

 

 

3

4 thoughts on “Tort cu ciocolata da’ fara faina

  1. Adinuca

    Chiar ca este visul unei nopti de vara… Multumesc pentru reteta. Daca inlocuiesti zaharul cu fructoza e chiar de regim.

  2. Monica Post author

    nu am gatit cu fructoza deci nu as baga mana in foc ca iese la fel; si acuma chiar tort de regim nu prea exista…ar fi prea frumos

  3. Mihaela

    Interesanta reteta, arata f gustos. Cred ca daca il lasi sa se raceasca complet in cuptor fiind nu se mai crapa. Sigur ca probabil dureaza o vesnicie si rabdarea nu este o calitate a pofticiosilor 😀

  4. Pingback: Tort Bismarck - reteta vintageCooking with my soul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *