Tort de ciocolata cu surpriza

Hai ca v-am prins….care e surpriza nu-i asa? nu sunteti curiosi sa aflati? hm? Surpriza e CE BUN E TORTU ASTA desi e facut din faina de canepa. Deci nu as fi crezut ever ca iese asa bun….dar sa o luam de la inceput.

Totul a inceput de la un challange aruncat la fileu de Bogdana…si cum nu rezist la asa provocari culinare (mai ales ca am vazut prea multe episoade de Chopped – pentru cine nu cunoaste emisiunea: 3 chefi trebuie sa gateasca cu ingrediente date, din care unul cel putin unul este ciudat/necunoscut/etc) ce sa fac eu ce sa fac cu ceva produse de canepa Canah. Seminte nu, ulei nu, capsule…devine cam moleculara treaba. Faina zic, faina suna abordabil. Si dai si citeste despre faina de canepa…toate retele citite pentru inspiratie erau cam asa “Nustiuce de canepa: 50 gr faina de canepa, 250 faina de grau..” bai pai nu e corect, ori e cu canepa ori nu e. Asta e ca la cremele alea de galbenele care au numai 1% galbenele da pe eticheta scrie ca e de galbenele. Nu, sa fie numai canepa si nici un alt fainos. Cum ma documentasem eu ca faina asta are un continut mare de proteine (lowcarb interesati paici?) si la culoare este cam verde ma hotarasc in cele din urma sa adaptez o reteta destul de cunoscuta multor foodies, si anume tortul de ciocolata fara faina, si sa inlocuiesc pudra de migdale  cu faina de canepa de la Canah. In plus, ce spune Party Ideas mai mult decat un tort?

So here it is, tortul meu de ciocolata cu faina de canepa. SURPRINZATOR DE BUN si usor de facut.

Mai intai am topit 150 gr de ciocolata neagra. In timp ce ea se topea, am amestecat bine 150 gr unt cu 100 gr de zahar si 150 gr de faina de canepa. Apoi in compozitie am adaugat pe rand 6 galbenushuri, amestecand bine dupa fiecare galbenush. La final hop si ciocolata topita si un pic racorita.

Cele 6 albushe ramase le-am batut bine cu un vf de sare si cu 50 gr de zahar pana s-au facut ca o bezea.  Am turnat bezeaua in 3 randuri in crema de unt cu ciocolata, amestecand usor dar bine intre fiecare rand.

Si asta a fost amestecatul. Cuptorul s-a incins la 190 grade si compozitia am turnat-o intr-o forma cu arc data bine cu unt si faina (sau hartie de copt, cum va e mai usor). Am bagat-o la cuptor 20 de minute, dupa care am scazut la 180 grade si a mai stat 25 de minute. cand e gata trebuie sa se desprinda de pe margini. Se lasa in forma pana se raceste complet.

Dupa ce s-a racit de tot facem si glazura din 150 gr ciocolata neagra topita si 150 de ml de smantana dulce, amestecate bine. Pentru decor am folosit niste fistic tocat, inspirata de culoarea verzulie a fainii (care nu se remarca in produsul final).

E, ia uitati ce a iesit 🙂

Dar nu s-a terminat. Incerc eu o felie….damn it’s good. Vine foodie kid de la scoala “ieiiii tort de ciocolata…vreau”. Ii dau eu o felie fara sa ii spun din ce e, o fi el foodie kid dar are si el limitele lui (faina de canepa nu suna prea apetisant, nu?)…a mancat tot tot. Vine si ala mic, mananca si el. Apare foodie man. Lui ii zic secretul si astept curioasa. Este superbun 🙂

Mai ramane o jumate, plecam in weekend, ce sa facem cu tortul cel superbun. Foodie man zice “hai ca il duc la birou sa vad daca ghiceste careva”. Zis si facut. A doua zi pe la 11 mess de la foodie man: “tort disparut in 5 minute, s-au batut pe el, nimeni nu a ghicit nimic 🙂 ”

So there you go, cel mai cu surpriza tort facut de mine ever. Nu am crezut nici o clipa ca va fi asa un succes, lectie pentru data viitoare sa nu mai am preconceptii despre ingrediente si combinatii.

Faina de canepa gasiti pe Canah Shop sau la Plafar (eu din Plafar am luat). BTW, daca stiti si voi o reteta cu ingrediente superhealthy din Plafar le puteti inscrie aici si castigati un curs de gatit raw cu Olivia Steer.

4

6 thoughts on “Tort de ciocolata cu surpriza

  1. The Wandering Oltean

    Chiar ca ma prinsasi!! Cine-si inchipuia 🙂
    Lucios si ciocolatos asa cum se infatiseaza el, ar fi fost pacat sa nu fi fost si bun.

    Challenge, fai ceva cu high methoxyl confectioner’s pectin 🙂

  2. Monica Post author

    hi hi s-ar putea sa accept si acest challenge, pai tocmai ce mi-am achizitionat setul de incepator molecular…

  3. gianina

    Am incercat reteta, rezultatul a fost delicios! F interesanta textura data de faina de canepa!

  4. Diana

    Reteta e yummy!

    Insa am o mareeeee nedumerire! Tot vad scris “albuse” si “galbenuse”.. de cand?????????? Nu exista asa ceva, oameni buni! ALBUSURI si GALBENUSURI!!!!!! Niciodata nu a fost altfel!!!!!!!

  5. Monica Post author

    Multumesc pentru aprecierea retetei! Cat despre gramatica in cauza, ai dreptate ca se scrie corect altfel, dar este o licenta poetica de care sunt constienta si pe care mi-o asum 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *