Pe intuneric

Ieri a fost Ziua Internationala Persoanelor cu Dezabilitati, stiati? Nici eu nu am stiut pana ieri. Cine e norocos sa nu aiba nici o dezabilitate habar nu are de ziua asta. Dar uite ca sunt si persoane sau companii care se gandesc la asta, chiar daca nu ii obliga vreo lege (cum e cazul in domeniul farma). Si din cate stiu eu, in afara de cei de la Olympus, nici o alta companie nu a mai avut initiativa sa scrie pe ambalajul produselor in Braille. Si poate o sticla de lapte nu e o chestie majora, dar e un inceput, e un semn ca cineva se gandeste si la aceste persoane, pentru care sunt convinsa ca fiecare lucru care ii ajuta conteaza.

Si ca sa testam cat de important e fiecare gest,  am facut un experiment de 15 minute cu foodie kids, sa stea legati la ochi si sa vedem cum li se pare. La inceput a fost foarte distractiv, au crezut ca e un joc. Au incercat sa-si identifice jucariile pe pipaite. Dupa 5 minute Filip a zis ca e “urat jocu asta mama, nu mai vreau”. L-am rugat sa mai incerce. Au lasat jucariile si am mers la baie sa ne spalam pe maini. Din instinct Alex a aprins lumina…dar tot intuneric. Cat de marunte ni se par gesturile acestea, si ce greu constientizam importanta lor. Dupa ce au lasat o balta in baie, am mers la bucatarie sa bem apa. Au pipait toti peretii (bine ca se spalasera pe maini) si si-au pus singuri apa in pahare…o alta mare balta. Filip nu a mai putut deloc, “mama chiar nu mai vreau, pot sa dau asta jos?”  L-am lasat, era vizbil afectat. Alex a mai orbecait prin camera lui pana a dat cu capul de tocul usii, dupa care si el a aruncat carpa si s-a reapucat de Angry Birds, declarand ca “e nashpa rau sa nu vezi nimica”.

Le-am povestit de ce ne-am jucat asa, cati copii si oameni sunt care nu vad deloc, care nu se pot uita la desene sau juca Angry Birds…ca suntem norocosi ca putem sa scoatem carpa cand vrem, si ca e important pentru acesti oameni sa aiba orice ajutor pentru o viata mai usoara, chiar si o sticla de lapte.

 

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *