Toscana….mamma mia!!!!

Imi place la scoala, zau…imi place sa invat lucruri noi. Imi place si sa gatesc, deci o scoala de gatit parea o idée buna. Dupa multe cercetari si stat pe net am descoperit destinatia ideala, Casa Ombuto din Toscana, nominalizata top 10 cooking schools in Europa.

Mancarea italiana este prima mea preferinta si zona avea un miraj bine infipt subliminal de filmele hollywoodiene asa ca mi-am luat inima in dinti si am plecat. Singura, pentru prima data singura intr-o vacanta.   Am peste 30 de ani, vorbeam limba, cat de greu putea sa fie…(tata nu era asa convins)

Reactia multora a fost “Cum pleci singura in vacanta? Divortezi?” Nu, nu divortez, ma duc sa invat sa ii fac lui bruschete. Oau, si asta pare extrem. “Dar nu o sa te plictisesti singura?” si mai trist mi se pare sa te plictisesti in propria companie.

Anyway, am ajuns la Roma in aeroport unde am stat vreo 5 ore (deh, Alitalia merge prost peste tot, inclusiv la ei acasa), dar a trecut foarte repede pentru ca am citit “Under the Tuscan Sun”, ce putea fi mai frumos decat sa citesc cartea astea in drum spre Toscana. Dupa inca un zbor si un drum cu un trafic ce imi parea suspect de familiar am ajuns…Doamne locul asta e chiar binecuvantat (sau cum a spus un coleg “e magic”). Chiar e, Hollywood nu a exagerat cu nimic.

pe langa casa

loc de racorit dupa gatit

La cina de intampinare am cunoscut-o pe Paola care urma sa ne invete (si sa ne ingrase cu grija unei mame italience) si colegele: Sharon din San Francisco, Anita din Beijing, Monique din Australia, Cortney din Texas, si Brenda din Yukon…destul de international nu? Programul era simplu, dimineata ne relaxam, dupaamiaza gatim, seara mancam ce am gatit. Ora incepea cu instructiuni, prezentarea meniului si apoi fiecare primea cate 1-2 feluri sa gateasca sub atenta indrumare a Paolei “put the lid on!!!”,  “more olive oil”, “too much oil”.

organizarea orei

ingrediente

drumul spre sos

pizzaiolo

clatite umplute cu sparanghel si legate cu fasii de praz fiert

aluat de paste

si uite asa faci paste de casa

La unele feluri stiam ce si cum, dar la altele am invatat lucruri grozav de simple. Cum se face uleiul cu usturoi, indispensabil la bruschete (venisem cu o misiunede acasa), cum se urca pizza pe paleta, cum sa faci maioneza fullproof si mega rapid, cum sa fierbi caracatita, ce este sfanta treime in bucatarie (ceapa, morcovi, telina…orice mancare incepe cu ele).

il polipo

piu sotile!!!!

Am invatat si lucruri care nu o sa le fac acasa, ca ravioli si torteloni. Bun dar complicat, si fara Paola care sa ma bata la cap “mai subtire foaia” nu cred ca ar iesi ceva comparabil.

ravioli

Paola la telefon

Am avut si o zi dedicata turismului foodie…am vizitat o ferma de branzeturi si una de ulei de masline. La cea de ulei de masline am mancat de pranz cu toata familia producatorului…o atmosfera de film italian…Am vizitat si o podgorie cu vinuri premiate de Decanter.

Ulei Ravagni

zeci de feluri de ulei

con tutta la famiglia

Tiratari

vinul premiat Decanter Silver

In program este si o zi libera in care ti se recomanda sa vezi Florenta dar fix in acea joi avea loc in Sienna faimoasa cursa de cai…nu puteam sa ratam asa coincidenta, un eveniment deosebit, un festival de culoare si traditie italiana

steagurile traditionale

Il campo

o mare de oameni

in pas de defilare

prezentarea cailor

Nici un alt loc pe care l-am vazut in lume (si am vazut cateva) nu mi-a ramas asa in suflet, si nu pot sa umplu o oala fara sa o aud pe Paola “put the lid on” si sa nu zambesc.

grouphug

Cu adevarat magic. V-am spus ca ma intorc la anul?

2

4 thoughts on “Toscana….mamma mia!!!!

  1. andreea

    sunt impresionata. citesc frecvent cateva bloguri, unele dintre ele ale unor oameni cu pretentii literare.. si ma simt foarte bine pe blogul tau dupa doar 3 minute! si e un blog despre mancare!:) povestesti savuros despre lucruri simple. promit sa te citesc. astept sa ne inveti sa si gatim cate ceva. toscana intra si-n travel wish list-ul meu. cred ca dupa provence, totusi:)
    iti urez super trafic pe pagina.

  2. Carmen

    Bravo!
    Sa stii ca eu deja te-am promovat si deja ai un fan(o colega) , pe langa mine normal 🙂
    Sper ca incepi sa ne mai luminezi si pe noi in ale mancarurilor… sau nu..:-(
    Eu te pomenesc de cate ori tai ceapa, sau fac caracatita…am facut de 2 ori si a iesit:-)
    Ne inveeeeeeeeti?
    Succes!

  3. gabi ene

    as vrea sa merg si eu in toscana la aceasta scoala. cam cat costa si cat dureaza? am si eu doi copii pe care nu pot sa-i las chiar asa mult timp singuri. mersi frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *