Despre cutite in NY

Dupa o saptamana de vis in Toscana si o zi sans rien la Paris, a venit momentul pentru cursuri avansate, de adevarat foodie ….pai l-ati vazut pe Jamie cum taie ceapa?

Si cu 2 luni inainte de calatoria in lumea nou am reusit sa imi rezerv un loc la cursul de KNIFE SKILLS al maestrului Weinstein la Culinary Institute of NY. Si l-am convins si pe Andrei sa mearga cu mine. Aflata la etajul 9 intr-un zgarie nori, Institul Culinar din NY pregateste chefi pentru marile restaurnate iar maestrul  Norman Weinstein ii invata cum sa foloseasca cutitele. Si din cand in cand (la cateva luni) are si un open class in care am avut norocul sa intru. Am prins Knife Skills 1 si Knife Skills 4 (fruits).  Mai erau disponibile (intr-o perioada in care nu eram eu acolo) Knife skills 2 si 3 (carne si peste).

intrarea

panoul de onoare

ustensile antice

Maestrul e un nene venerabil foarte volubil si face o gramada de glume, in ciuda faptului ca din punctul lui de vedere nici nu stim cum sa tinem un cutit dar sa taiem cu el. Invatam intai cum sa alegem, ce cutite sa cumparam (niciodata la set cu suportul lemn, asta e o capcana pentru ignoranti) si cum sa le ingrijim, cum un cutit neascutit e mai periculos decat unul bine ascutit. Are si un ajutor in clasa, un tinerel student de culoare pe nume Lenin (?!) care sare cu leucoplast de cate ori cineva greseste tehnica.  La intrebarea de cate ori ai dus cutitul la ascutit toti se uita de parca a intrebat din ce aliaj e cutitul. Pentru ca da, trebuie ascutit la tocilar si mentinut acasa cu o lama de ascutit.

cu ceapa

tehnica si precizie

Invatam apoi cum sa taiem si sa tocam corect ceapa (DA! pentru asta am venit aici), morcovi, telina, si alte legume, cuburi, patratele, bastonase, etc. A doua zi e curs numai de taiat fructe si facem si o mega salata cu care plecam acasa incantati. Am invatat sa facem supreme de grapefruit (adica fara coji si pielite, asa cum le gasesti la micul dejun in marile hoteluri), felii de mango, barcuta de ananas, sa cuream coaja de kiwi cu lingura, floricele de capsuni, si tot asa. Poze nu prea am putut sa fac pentru ca blitzul si cutitele ascutite nu prea merg bine impreuna si trebuia sa ii cer voie maestrului pentru fiecare poza.

floricica din rosie

o galeata de supreme

2

2 thoughts on “Despre cutite in NY

  1. ildi

    ma uitai acu la Jamie cum taie ceapa…wooww…si eu care o bag in robotel…:*)
    foarte fain cursul asta 🙂

  2. Pingback: Bloggers we away la Kuib | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *