Ecole Ritz Escoffier

Partea a doua a cadoului de ziua mea a fost un curs de patiserie la care pofteam de mult. De mult de tot. Asa de mult ca anul trecut chiar mi-am sacrificat o luna din calendar si o bucata mare de buget sa ma duc o luna la cursul profesionist de patiserie sa ma fac cofetareasa. Dar nu au fost suficient inscrisi si s-a anulat treaba.

Asa ca acum m-am multumit cu 4 ore de patiserie in cadrul cursurilor de amatori, si modulul care s-a nimerit a fost Les tartes sucree.

Scoala se afla in cadrul hotelului cu acelasi nume, numai ca intrarea e prin spate, pe la acces personal/marfa etc. Acolo un nene cu casca de securist m-a interogat unde merg si mi-a dat drumul prin labirintul de culuare de sub hotel…La receptia scolii am primit shortzul, m-am bifat pe lista de participanti si am ajuns in sala pe care scria Patisserie si am facut cunostinta cu cei 9 colegi, 8 francezi si o japoneza. Cursul se tine in franceza, dar sous chef mai traduce si in engleza (nu tot si nu complet) si exista si brosura cu retetele in engleza. Dar tot e mai bine sa stiti franceza la scoala asta ca cele mai bune chestii nu se traduc (sous chef mai pleca prin alte camere).

Nu am stat mult la vorba si ne-am apucat de treaba, Chef formateur ne-a povestit ca vom face 2 tarte, una cu aluat fraged si una cu foietaj.

Am inceput cu foietajul ca tot trebuia amestecat si roluit untul in el. Cum foietaj nu mai facusem acasa am fost un pic socata de cantitatea imensa de unt ce am bagat in aluatu asta. Cu toate astea am framantat harnica la aluat, totul manual desi tronau pe acolo diverse mixere si malaxoare. Fiecare isi facea bucata si le puneam apoi pe niste tavi mari. ne scriam numele si Chef le tot ducea la niste frigidere.

Intre cele 6 tournage la foiteaju ala, mai lucram si la cealalta tarta. Chef ne arata cum, si fiecare isi intindea aluatul in forma lui. Daca nu iti iesea, iti mai arata o data. Insa cum aluatu asta nu se poate lucra mult daca se incalzeste, trebuia sa scoata alata coca de la frigider. Totusi cand unuia nu i-a iesit nici a treia oara, l-a facut Chef ca se prapadea atata coca. Naturelment ca mie mi-a iesit din prima 🙂

Dupa ce am terminat cu tarta frageda ne-am intors la cea cu foietaj, peste care am intins mere (am invatat sa curat merele de coaja corect, caci iata exista si asa ceva) si caramel cu beurre sale.

Iata deci ce am produs in 4 ore 🙂 Foodie man a lichidat-o pe aia cu mere instant, cea cu crema si zmeura a rezistat pana seara la Eurovision. Si am mai primit si un tort cadou de la ei pentru ca m-am dus la scoala de ziua mea. Ce sa mai, Euphoria curata 🙂

Pot sa zic cu mana pe inima ca de mult nu mai mai distrat asa bine de ziua mea. Happyness overload!!!

Ziua mea cea perfecta a continuat cu un periplu pe la magazinele de profil sa stock up la tavi si forme si ingrediente. Cel mai mult mi-a placut Mora, gaseai absolut orice pentru patiserie.

La Grande Epicerie Paris este by far magazinul meu alimentar preferat, arata asa frumos si are asa de detoate…dreamy. Nu m-am abtinut si mi-am luat setul de incepator molecular so watch this space 🙂 Iata numa cum arata standul de rosii…

Acuma daca v-a placut povestea si vreti si voi la scoala asta trebuie sa va grabiti caci la sfarsitul lunii iulie se inchide pentru renovari timp de 2 ani jumate. Eu cu siguranta voi reveni atunci.

 

 

3

6 thoughts on “Ecole Ritz Escoffier

  1. The Wandering Oltean

    First thing first … Happy Birthday !!!.. cu un pic de intarziere.. dar nu am stiut, zau 🙂

    Second.. pai eu cred ca ce ai facut tu este “as cool as it gets” in materie de ‘foodie’. Well, ok.. poate ca se poate si mai cool dar tot e super extraordinar. Felicitari! Pai asta da pasiune.

    Funny ca ai mai avut timp sa faci si poze.. asa cu mainile pline de coca si faina 🙂

    Kudos to the foodie man pentru cadou

  2. Ana

    Cind am citit ‘beurre sale’ mi-am amintit de mine la Berthillon, din ciclul ‘maninc (inghetata) si pling’. Nu stiam ce sa fac, sa inchid ochii si sa savurez sau sa dau din picioare si sar de bucurie.

    Iar rosiile … daca ajung acolo, ma duc cu sacul sa-mi iau yellow pear tomatoes.

  3. Monica Post author

    @Ana: stiu cum e 🙂 am facut acasa cum am venit caramele cu beurre sale si nu m-am oprit pana nu le-am mancat pe toate…nu am mai avut curaj sa mai fac 🙂

  4. Monica Post author

    @Wondering: Multumesc mult 🙂 cat despre poze…am lasat ceva urme pe iphone dar a meritat. Retele nu erau descrise complet in brosura, si erau destul de complicate. Mi-am facut dosar din poze ca sa le pot face si acasa.

  5. Pingback: Dinner by Heston Blumenthal | The Foodie Family

  6. Pingback: Eat the foodie year | The Foodie Family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *