Foodie Family eats in Singapore

Cu scuzele de rigoare pentru Franta si Italia, nu cred ca exista o tara mai mancacioasa decat Singapore, daca e ceva care nu poti spune in Singapore este “imi e foame”…la cate optiuni ai peste tot si la orice ora, si foarte bune, este imposibil sa te apuce foamea.

Am avut parte de cateva zile eminamente foodie in acest oras vibrant, in care nu poti vaita de foame dar suferi grav de caldura si umiditate. De la faimoasele hawker centers la restaurante stelate, tarabe si piete, toate mi-au placut.

Restaurante, cafenele, baruri

Lolla.

I-am dus pe baieti aici, intr-o zona care aduce a cartier frantuzesc, pentru ca Lolla a fost nominalizata in 2014 ca unul din cele mi bune noi restaurante deschise in lume. Lume! Un mic bar, doi chefi care gatesc in fata ta, un loc plin de personalitate. Au la subsol si o masa mare, probabil pentru evenimente. Tema este mediteraneana cu influente locale, farfuriile sunt mici gen tapas. Puddingul cu cerneala de sepie si arici de mare este vedeta din meniu si este incredibil. Mi-a placut mult untul cu kombu, tiramisu cu matcha si fasole neagra (matcha e the thing in Singapore in perioada asta) si scamorza cu piersici.

Shinji. 

Acest loc este un mini templu pentru sushi deschis de Kanesaka, chef cu 2 stele Michelin in Tokio. Un loc mic, un bar (o singura bucata de lemn taiata dintr-un chiparos batran de 220 de ani) si 2 chefi care gatesc in fata ta, destul de ascuns pe culoarele faimosului hotel Raffles, care ofera un meniu simplu pe principiul puritate si armonie. Omakase de diferite dimensiuni (si preturi), iti poti alege cam cate feluri vrei dar nu afli ce vei primi decat atunci cand iti ajunge farfuria in fata. Sashimi, nigiri si maki, incredibil de proaspete venite direct din Tokio in fiecare zi, dar si feluri gatite precum Hokkaido abalone tinut la aburi 5 ore. Wasabi proaspat ras pe piele de rechin in fata noastra, yuzu proaspat…nu degeaba este pe locul 32 in top Asia 50.

 

FIve & Dime

O mica schimbare fata de mancarea asiatica, am ajuns aici pentru un brunch si nu ne-a parut rau. Vedeta este galbenusul de ou, conservat (se tine cateva zile in zahar si sare si apoi se usuca in cuptor, se foloseste ras peste cartofi sau desert). Daca va spun ca am acum in frigider niste galbenusuri care se usuca in zahar si sare, o sa intelegeti ce mult mi-a placut ideea asta.

Long Beach

Un must-try pentru oricine ajunge in Singapore este chili crab, asa ca am fost dusa in acest loc sa incerc minunea. Sosul de chili crab este intradevar minunat, versiunea mai iute pentru curajosi este cea cu piper. Am baut vreo 3 nuci din astea cu apa de cocos si o gramada de frunze verzi intr-un sos pur umami. Altfel nu imi explic de ce nu puteam sa ma opresc din mancat.

Din Tai Fung

Un stabiliment cu coltunasi, de toate felurile, gatiti perfect, impaturiti in vitrina de o armata inreaga, si cu un numar perfect de pliuri. Este un lant prezent in mai toate mall-urile si galeriile de hotel, asa ca nu il poti rata.

 

Plain Vanilla Bakery

Cea mai instagramabila patiserie din oras. Am incercat 2 prajituri grozave, mi-am luat gem de fructe exoctice si zahar aromat cu violete. Merita excursia daca te ia dorul de cupcakes si te-ai saturat de coltunasi. Este intr-o zona in dezvoltare, sa zicem spre hipster asa, cu multe cafenele printre blocuri, cu multi tineri, si cu o piata grozava, Tiong Bahru (despre care vorbim mai jos).

 

Raffles Bar. Singapore Sling

Nu puteam sa ratam cel mai iconic bar din oras, mai ales ca faimosul cocktail isi aniversa 100 de ani. Singurul loc din Singapore unde este mizerie pentru ca se incurajeaza arncatul de coji pe jos, asa cum faceau Hemingway si contemporanii sai. Atmosfera de epoca si un cocktail dulce inventat pentru ca si femeile sa poata bea alcool in public 🙂 Ce vremuri domne…

SingaporeFoodieFamily71

 

Piete

China Town

Am luat la picior si zone mai departate de centru si centrele comerciale. Prima oprire a fost in China Town, plin de mici terase si restauramte, si tarabe care vand legume si fructe, si multe chestii uscate care promit tinerete fara batranete si viata fara de moarte. In mijloc este China Town Center, un fel de mall mancacios. La subsol este piata de peste, cu intrare usoara pentru camionele care descara, la parter sunt legume si fructe, si tot felul de taitei si galuste de orez proaspete, iar la etajul 1 multe localuri cu mancare. Oamenii astia clar nu gatesc acasa, toata lumea era aici la pranz la masa, de la copii la strabunici.

 

Little India

Fata de China Town, aici am predomina tarabele cu legume verzi, si ghirlande de flori, fara urma de uscaturi ciudate. Majoritatea habar nu am ce erau si tare as fi incercat cate una.

 

Tiong Bahru Market

Singura piata configurata ca o piata clasica, fata de insiruirea de tarabe pe strazi din celelalate doua, aceasi oferta larga de fructe si legume, in plus carne de porc si oua, si tarabe care vindeau mancare gatita. Aici merita incercat Lor Mee, un sos concentrat este turnat peste taiteti lati, chifteluta de peste, porc si ou fiert, asezonate cu otet. Mi s-a parut cam “de toate in aceasi oala” si nu am gustat dar coada era lunga, ma gandesc ca o fi fost tare bun. Tot in piata asta gasesti Ice Kachang, fulgi de gheata acoperiti de ciocolata rasa si alune macinate. Cand se topeste apare de sub gheata porumb si fasole rosie…Suna ciudat dar cica e nemaipomenita.

 

Supermarket

Nu am rezistat tentatiei de a intra intr-un supermarket, mai precis cel din Takashymaia Shopping Center. Oferta foarte bogata, toate taiate perfect si la dunga, dar si preturi mari. De fapt cei care stau acolo nu prea cumpara din supermarket sa gateasca acasa, toti mananca la hawker centers. Dar ca si expozitie, iti faci o idee cam ce poti cumpara. Multe dulciuri pe baza de durian si inghetata de matcha, ceai si anghile uscate.

 

Hawker Centers. Makansutra

Aici am ajuns intr-o seara intre doua serii de calificari or some such legat de cursa. Pentru ca de fapt am ajuns in Singapore ca sa vada niste baieti, nu spun care, o cursa de F1. Desi erau multe locuri cu mancare amenajate langa traseu, am fost dusa aici pentru ca este cel mai cel. Dupa o tura pe langa tarabe si nu am stiut ce sa iau, nu ma atragea nimic, toate aveau forme si culori dubioase. Asa ca m-am oferit sa gasesc o masa si sa ii las pe ei sa comande ce o fi. M-am ales cu niste lipii grozave si cu niste minifrigarui de pui. Was happy. Trebuie sa recunosc ca aceste hawker centers, unde isi deschid taraba cele mai bune localuri din oras, sunt o inventie minunata. De aceeasi parere este si Bourdain care s-a hotarat sa deschida ceva similar in New York.

 

Stiu ca pare multa mancare pentru cateva zile, dar v-am avertizat de la inceput, mancarea buna este peste tot si nu te poti abtine sa nu o incerci. Poti sa mananci regeste numai prin hawker centers, dar e pacat sa nu explorezi si celelalate comori din acest oras.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *