Foodie man eats in Singapore

De-a lungul ultimilor cativa ani am avut ocazia sa merg de mai multe ori pentru cateva zile in Singapore. Astfel, pe langa business-ul de rigoare pt care am mers acolo, am testat din plin mancarea asiatica si nu numai. Se zice ca localnici nici macar nu gatesc pentru ca le este mult prea peste mana sa mearga la cumparaturi la supermarket sau la piata pentru a-si cumpara si prepara cina sau pranzul. Asta datorita numarului imeeeeeeeeens de restaurante si posibilitati de a lua masa in Singapore pentru toate gusturile si buzunarele. Hawker centers (sau cooked food centers) sunt faimoase aici, un fel de malluri numai cu mancare.

Vorbeam cu cineva care lucreaza acolo de vreo 4-5 ani si numai in jurul biroului lor in zona Suntec pt cunoscatori are peste 150 !!!!!!!!! de restaurant. Deci totul este la indemana… Poti alege de la mancarea thaylandeza, cantoneza, chinezeasca, malayisiana, japoneza, steaks, Italian, vietnameza, singaporeza etc etc etc

Cateva lucruri aparte despre Singapore:

– Cred ca este cel mai safe si civilizat oras din zona aia de Asia pe unde am fost

– Au niste pedepse de iti sta mintea in loc – 200$ daca mananci guma pe strada (e interzis sa intrii cu ea in tara iar la ei nu se vinde), tot 200$ daca nu tragi apa la WC public si esti reclamat, alte cateva sute de $ daca fumezi tigari pe care le-ai adus fraudulos in tara – ca nu mai ai voie sa aduci de loc din afara pentru ca la ei costa o avere – vreo 11 $ pachetul asa ca s-au gandit si au marcat ca sunt platite taxele pe fiecare (da fieccare!!!!!) tigara in parte – pt a fi usor de depistat o tigara de import

– 10 grame de marijuana iti aduc 5 luni de inchisoare iar pt 500 grame ajungi sa primesti pedeapsa capitala care la ei inca este aplicabila – the death penalty

– Iar ca sa vorbim de viata de acolo – e superba atata timp cat ai bani – un apartament de cca 150 mp la care chiria este 5000 $ pe luna te duce la un prêt de achizitiede 5 mil $ – incredibil

–  Un Mercedes E 220 care este 40-50000 euro in Europa acolo este 180000 $ si exemplele pot continua

Si totusi nimeni nu se plange…Se zice ca Singapore este cea mai democratica dictatura si inclin sa cred ca au dreptate.

Acum back to food si la mancarea nationala cea mai cunoscuta: Chili crab si pepper crab. Pot spune ca este o minunatie, asta daca si mergi sa il mananci undeva unde stiu cum sa il gateasca. Iar la Longbeach Restaurant chiar stiu! Numai lista de premii este uriasa: http://www.longbeachseafood.com.sg/awards.php. Asadar am fost la Longbeach Restaurant unde am avut ocazia sa stau de vorba si cu le chef care mi-a spus ca primesc crabi de 2-3 ori pe zi pentru ca nu au unde sa ii tina la cat de multi gatesc in fiecare zi – estima undeva la peste 1000 (o mieeeeeee!!!!!!) de crabi zilnic. Acolo se lucreaza cu niste monstruazitati de crabi – nu ce vedem noi pe aici – care ajung si la 10kg bucata!!! Aici am incercat – chili crab, black pepper crab, lobster in panko, grouper (o uratanie de peste dar foarte bun la gust) – toate au fost minunate si extrem de bune. La acestea daca mai adaugi si Tiger beer (locala Singapore – care tocmai a fost cumparata de Heineken) sau niste vin alb rece ajungi sa ai combinatia de o cina perfecta!!!

Pentru Dim Sum am fost la Din Tai Fung, un lant de restaurante care a fost premiat si de Michelin si care pot spune ca a fost cam cel mai ieftin dar totodata si bun restaurant la care am fost in Singapore. Varietatea de dim sum oferita era suficient de mare pentru a satisface toate gusturile – cu porc,pui, creveti, legume, sau combinatii din acestea. Puteai sa vezi cum construiau acele gogosele chiar acolo langa tine – intr-un ritual bine pus la punct. Restaurantul la care am fost eu – era intr-ul mall (Marina Bay Sands) dar ce mall!!!!! Daca va inchipuiti ca toata investitia in mall si hotel si surroundings a fost de 8 miliarde de $ – imens! Am vorbit cu niste oameni de afaceri din Singapore si mi-au zis ca se replateste singura in 2-3 animaxim! Asa ceva este incredibil – dar usor de crezut avand in vedere ca hotelul cu 3 picioare si cu infinity pool-ul de 150 metri situate la etajul 57 era ocupat 100%. Back to dim sum – mie mi se pare una din mancarile asiatice pe care cred ca as putea sa o mananc aproape in fiecare zi si mai este si super-healthy pe deasupra. Cred ca asta mi se trage de cand eram mic si o prietena de-a mamei care era poloneza ne facea coltunasi cu carne – cam tot ce inseamna si dim sum dar altfel gatiti.

Am experimentat si un lunch la un resturant thaylandez pe care il recomand cu caldura. Am avut parte de cel mai bun Tom Yum (clasic cu shrimp) ever!!!! Acrisor, iute serios dar totodata nu cat sa deranjeze peste masura (asta bine pentru mine care sunt pasionat de iute in general) cu niste ciuperci proaspete extrem de gustoase care cred ca fusesera culese in dimineata aia si totul asezonat cu niste coriandru proaspat. A urmat festinul cu curry green si red – cel verde cu pui si cel rosu cu roasted duck – exceptionale! Desertul nu a fost impresionant asa ca nu merita mentionat dar ce mi-a placut foarte tare este ceaiul de lemongrass care era peste tot – cald, rece, cu sau fara zahar. Trebuie sa il incerc si acasa pentru ca mi s-a parut demential.

La Marina Bay mall am gasit restaurantul Mozza, fanii Masterchef SUA stiu cine e Joe Bastianich, care impreuna cu Nancy Silverton si Mario Batali au deschis acest restaurant (printre altele)  si care e impartit in osterie si pizzerie.

Am fost la fiecare (na ca dupa 3 zile tot la italienesc am ajuns) Osteria a avut un meniu de degustare excelent – care suna cam asa:

Grilled Sardines with peperonata

Red Endive, Fennel & Parmigiano Reggiano with anchovy date dressing

Burricotta with radicchio, spiced walnuts, honey & fried rosemary; asa impresionat am fost de burricotta asta (un hibrid de burrata cu ricotta de care nu mai incercasem) ca am uitat sa ii fac poza

Burrata with bacon, marinated escarole & carmelized shallots

Farfalle with funghi misti e noci

Pan Roasted Iberico Pork Chop with fennel, onion & Sambuca

Pan Roasted Sea Trout with umbrian lentils & red cabbage sottaceto

Rosemary Olive Oil Cakes with olive oil gelato & rosemary brittle

Almond Cornette with toasted almond gelato & plum compote

La pizzerie am ramas surprins cat de gustoasa a fost painea cu ulei de masline si usturoi – taiata groasa de 3 cm si imbibata bine un ulei – asta bineinteles dupa ce fusese prajita anterior la cuptorul pe lemne. Cred ca puteam sa mananc numai d-aia. Pizza a fost altfel – nu cum se face la Montecarlo in Roma sau cum o fac eu acasa (prietenii care au incercat stiu cu siguranta despre ce e vorba) dar blatul subtire crocant si foarte umflat pe margini cu o compozitie de buricotta si peperonata au creat o pizza excelenta si gustoasa. Am mai testat o varianta cu peperoni care si ea la randul ei a fost putin picanta si extrem de gustoasa.

Un alt restaurant italian pe care l-am incercat a fost The Lighthouse – on top Hotel Fullerton cu un meniu delicios din care am incercat carpaccio de angus beef, scoici in supa de rosii aromata si linguine cu ragu de mistret. Nici privelistea nu e de colo la carciuma asta 🙂

Bucataria singaporeza este de o diversitate atat de mare incat nu stiu sa fie ceva ce au inventat ei, totul e cu o influenta de undeva. Si totusi este una din atractiile turistice ale acestei tari (poate unul din putinele motive pentru care sa mergi in Singapore ca turist), Singapore fiind mereu in top 10 al locurilor de vizitat pentru “best food”. Deci a true foodie destination!

 

1

2 thoughts on “Foodie man eats in Singapore

  1. The Wandering Oltean

    Adevarat paradis foodie!

    Cred ca din ignoranta, dar nu m-a prea atras foarte mult partea aia geografica (cu exceptia Australiei si Japoniei unde o sa ajung probabil o data). Si probabil tot din ignoranta, nu sunt mort dupa bucataria asiatica, si aici cu exceptii la bucatariile Japoneze, Coreene si Tailandeze. Bucataria Japoneza imi place la fel de mult ca alea Franceza si Italiena, pe cand la Coreana si Tailandeza, gasesc cate ceva sa mananc si sa-mi placa daca chiar trebuie 🙂

    Acum, dupa ce zici tu, daca ma gandesc, nu am vazut nici un restaurant cu specific Singaporez in NY. Japoneze, chinezesti, tailandeze, vietnameze, indiene sunt cu caruta

  2. Monica

    Nici noi nu stiu daca ajungeam in afara orelor de program:) pai nu cred ca sunt restaurante cu specific singaporez nicaieri (in afara de Singapore)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *