Holiday Rules pentru tarile nordice

Azi a inceput vacanta…de noiembrie. O vacanta cenusareasa, cea mai neinteresanta din an, in care nu prea se intampla mari aventuri. Un motiv bun totusi sa ne amintim de aventurile din vara, o recapitulare daca vreti a ce a fost mai frumos si mai interesant in periplul nostru din vara prin tarile nordice, ale carui aventuri culinare le puteti revedea aici.

1. Totul este mai gustos in vacanta. Asa ca incearca din toate.

2. 50 de saptamani din an, apa la masa. 2 saptamani pe an, Coca Cola la masa.

3. Orice piata sau targ cu mancare din drum merita vizitat. Chiar daca nu e mare lucru de capul lui, ceva ceva tot se gaseste interesant. Ne-au placut cat de cat piata de peste din Bergen si festivalul Gladmat din Stavanger, si ne-a placut mult piata din Stockholm.

4. Ia de acasa niste CD cu muzica. In Norvegia nu am gasit un singur post de radio care sa transmita numai muzica, majoritatea erau de tip RadioNorvegiaActualitati. Cred, ca se vorbea foarte mult dar nu intelegeam o boaba. Si oricum jumate din drum stai prin tuneluri in care nu se prinde radio.

5. Mananca inghetata in fiecare zi. Si desert. Compensezi cu mult mers pe jos si ce naiba, doar e vacanta!

6. Vin la fiecare cina. Daca nu iei cina la restaurant, atunci trebuie sa cauti magazinul numit sugestiv Vinmonopolet, magazin controlat de stat, caci numai aici gasesti vin de cumparat, sau alt fel de alcool. La supermarket are numai bere. Avantajul ar fi ca preturile sunt fixe peste tot si fara adaosuri imense.

7. Sa mananci de 2 saptamani numai la restaurant poate deveni plictisitor. Spice things up cu un picninc la margine de drum, sunt multe locuri amenajate in acest scop cu privelisti minunate, cu vedere la fiord sau alt peisaj de vis. Sau cu o cina pe terasa casutei. Si nu uita de roomservice cu adevaratele chiftelutze suedeze pentru copiii care nu mai vor sub nici o forma un alt restaurant de peste.

8. Renunta la programul de culcare pentru copii. Sau pentru cei mari. Mai ales cand afara e lumina pana foarte tarziu noaptea, nu poti adormi ca e lumina si stai cu orele pe terasa la restaurant.

9. ESTE posibil sa conduci cu maxim 70km/h. In trei zile si cu cruise control. Te inveti, si chiar incepe sa iti placa. Chiar si pentru foodie man/crazy race driver.

10. 10 hoteluri in 14 zile sunt un training minunat pentru eficientizarea operatiunii de facut bagajul. Sunt acum oficial the SuperMomPacker.

11. Daca copiii te bat la ca sa ii duci pe o croaziera 2 saptamani in Caraibe pentru ca au vazut un film cu pirati in Caraibe, incearca o traversare intre Oslo si Copenehaga cu feribotul. O zi si o noapte sunt suficiente sa le treaca cheful de locuit pe vapor pentru mult timp.

12. Nu te limita la hoteluri. Am stat si la casute de camping si intr-un far pe malul marii.

13. Daca ajungi in Norvegia ar trebui sa iti placa pestele. Mult. Nu prea gasesti alt fel de mancare si in plus este local si foarte bun si ar fi pacat sa nu il mananci.

14. Mergi pe jos peste tot daca ai ocazia, sau inchiriaza o bicicleta. Copenhaga este raiul biciclistilor. Si nici nu ai stresul parcatului. Sau alt pretului parcarii. Tarile nordice sunt scumpe rau.

15. Fa o plimbare cu barca de viteza pe fiord. Poate vezi balene. Noi am vazut. Pe urma mananca o friptura de balena. Noi am mancat. Cu barca de viteza (gonflabila deci nu pentru cei emotivi cu apa) te poti apropia mult de cascade si nu sunteti doar voi in barca.

16. Incearca sa ajungi acasa sambata, o zi tampon inainte de a merge luni la servici e necesara. Sau duminica aia pleaca la mare. Si condu pe autostrada cu mai mult de 70km/h…ti se va parea fantastic.

17. Renunta la regulile alimentare de acasa. E vacanta. Ketchup la orice.

18. Baietii (mari sau mici) au nevoie si de adrenalina nu numai de peisaje. Duh. Viziteaza oricate parcuri de distractie iti ies in drum. Da-le drumul pe tiroliana construita pe trambulina de sarituri cu skiurile din Oslo. Baga-i in simulatorul de ski.

19. Nu cauta izvorul de apa Voss in orasul Voss. Nu exista. Nu stiu ce vand in sticlele alea de apa Voss scumpe prin toata lumea dar nu e sigur apa din Voss. Exista insa cel mai mare/modern tunel de vant din Europa unde poti sa dai drumul copiilor sa zboare.

20. Un road trip este o idee minunata daca nu esti genul de zacut pe plaja. Vezi multe, faci multe si nu te plictisesti deloc.

21. Incearca si un muzeu. Ne-a placut mult muzeul petrolului din Stavanger, unic in Europa. Si scapi cu basma curata daca te intreaba cineva ce ai facut in vacanta si altceva decat…mancare.

22. Bifeaza un landmark remarcabil, pe langa peisajele minunate. Poti trece de exemplu peste cel mai lung pod din Europa, podul Oresund, care leaga Danemarca de Suedia.

 

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *