Spice Bazaar Istanbul

Cand cineva se gandeste in aceeasi propozitie la Istanbul si la piata, rezultatul este inevitabil Bazaar. Si cand ma gandesc eu la acealeasi cuvinte rezultatul este Spice Bazaar.

Situat chiar pe malul Bosforului, probabil istoric vorbind era cel mai convenabil pentru negustori, Spice Bazaar este CEL MAI AGLOMERAT loc in care am fost vreodata. Nici pe stadion la vreun concert nu am stat mai arhivati, si a trebuit sa car copii in brate ca altfel erau efectiv luati de valul de turisti. Pana la intrarea propriuzisa in bazaar se intandeau tarabe cu branzeturi si cascavale, muraturi, carnati suciuk si alte carnuri, dar avand mainile ocupate cu un Filip de 18 kg nu am putut sa fac poze.

Dupa aglomeratia initiala am reusit sa patrundem pe culoarele bazarului, unde stau frumos asezate toate mirodeniile pamantului, mormane de rahat si fructe uscate, toate alunele si nucile care iti trec prin cap, turnulete de halvita si galeti cu dulciuri lipicioase care iti pot imbogati fara probleme dentistul.

spices

nuts

aglomeratie

sweets

spices

sweets

halvitze

pickles

Negustorii tipa dupa tine, sa incerci si sa cumperi, dar locul este evident a turist trap, cu preturi pe masura, asa ca doar am privit. Plus ca unii ne auzeau vorbind in romana (mistake, I know, dar cand ai copii nu prea poti sa eviti asta) si ne apelau cu “Romania – Gigi Becali Fane Spoitoru” whooooaaa pai daca tu crezi ca asa o sa ma uit io la taraba ta … ce s-a intamplat cu clasicul “Hagi Hagi”?

O experienta mai umana si infinit mai placuta a fost o street market pe partea asiatica, mult mai putin turistica  si ca oferta si ca pret.  De la statia de vaporas Kadikoy, la cateva sute de metri pe langa un santier prafuit dai peste strada pietonala Guneslibahce de-a lungul careia se intind tarabe si magazine mici de tot felu, pescarii si brutarii. Aici nimeni nu tipa dupa tine, te poti uita in voie la ce vrei fara sa fi agresat.  Noua ne-a placut oferta imensa de masline, numai in  Franta am mai vazut atatea feluri, si pescariile in care se transau si portionau  pesti funny looking. De aici mi-am cumparat rosii uscate (vreo 2 kg…merci pt tip Florin) si pastai de cardomom, la preturi localnice ca sa zic asa.

fish

fishes

street market

masline

brutarie

legume

iar masline

ardei uscati

Bottom line, la Spice Bazaar merita de mers doar pentru plimbare si ca sa bifezi un punct de atractie, dar daca vrei sa cumperi ceva, mult mai bine iesi in magazinele mici si mai departate de zonele turistice.

1

2 thoughts on “Spice Bazaar Istanbul

  1. andreea

    ce bine arata, in mod clar m-as duce pentru una si as pleca cu 10 lucruri. noi de ce nu avem atata diversitate?

  2. Florin

    Andreea, most likely ai pleca cu 10 lucruri noi dar de care n-ai nevoie si pe care insa le-ai luat doar ca sa scapi de turcii cu “Hagi, Hagi” agatati de tine :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *