Am ajuns la ultimul capitol al povestii japoneze, capitol dedicat faimoasei piete de peste Tsukiji, cea mai mare piata de peste engros din lume.
Piata este impartita in doua, inner market este partea unde se face comertul cu peste, si outer market unde sunt si tarabe care vand fructe, legume, ustensile de bucatarie si multe mici restaurante de peste. Am vizitat piata Tsukiji cu ajutorul unui ghid care ne-a condus eficient prin labirintul de tarabe.
Am inceput cu inner market unde majoritatea pestelui fusese deja tranzactionat, dar a ramas destul sa facem si noi poze. Pozele nu sunt incurajate si chiar primesti privirii dezaprobatoare. Oamenii sunt acolo cu treaba serioasa si nu apreciaza ca vin unii sa le faca poze. Cum ar fi sa vina grupuri de turisti la noi la birou si sa ne faca poze in timp ce lucram 🙂 Nu ar fi foarte placut. Daca nu se uita urat la tine te ignora complet si da cu masinutza peste tine fara nici o jena.
Noi eram entuziasmati maxim ca puteam vizita acest loc asa ca nu ne-am vazut linistiti de treaba si am pozat la greu. Piata arata foarte vechi, zici ca o sa cada tavanul pe ei, casa de marcat e inexistenta totul se scrie pe nicte bonuri pe care o batranica le scrie intr-un catastif si el cu aspect antic. Ce norme europene nene, aici se taie pe sus si pe jos, pe lemn si pe ce o mai fi, lazi de peste oriunde te uiti. Piata se va reloca in noiembrie 2016 ca parte a planurilor pentru olimpiada.
Mult peste de care nu stiam ce e, crevetei si crabi, serpi si scoici de dimensiuni nemaivazute.
Am iesit din hala de peste si ne-am indrepatat spre outer market, sa ne uitam la fructe, legume, peste uscat, muraturi si cutite 🙂 Ca la piata. Daca vreti sa va faceti o idee despre preturi, impartiti la 100 si va da pretul in dolari. Adica 15 dolari o piersica, 10 dolari o casoleta de capsuni, 90 de dolari ladita cu cirese asezate zen si 150 dolari un mango…cine vreo o cura detx cu fructe in Japonia trebuie sa aiba ceva putere de cumparare.
Toata nebunia e inghesuita pe strazi mici ticsite de lume si tarabe.
Oriunde te uiti sunt localuri care vand sushi si sashimi, evident cu peste proaspat tocmai achizitionat din piata.
Ghida ne-a tras spre o usa mica acoperita cu o perdea si am intrat intr-un mic restaurant unde ne-am bucurat de un brunch de peste. Dreamy!
Am iesit cu greu din piata strecurandu-ne printre tarabe, dar foodie man nu a pierdut ocazia sa mai incerce o stridie direct de pe taraba.
Ne-am bucurat tare ca am reusit sa vizitam aceasta piata legendara in actuala forma. Am mai bifat un “must do before you die foodie thing” de pe lista 🙂
Si eu eram in Tsukiji acum 2 luni. Ma bucur ca am reusit s-o vizitez inainte de a o muta in alta parte (parca in noiembrie urmeaza sa se faca mutarea). Piata noua sigur n-o sa mai arate la fel ca cea actuala.
@elena: In noiembrie o muta da, si dupa modernizare precis nu isi va pastra caracterul. Asa ca amandoua suntem norocoase ca am vazut varianta veche.
Pingback: The Foodie Family | KissTheCook