Foodie Family eats in Toscana

Dupa ce anul trecut am descoperit Toscana, am hotarat ca vacanta de vara tot aici trebuie sa fie. Asa ca deja din februarie ne-am rezervat o saptamana la pensiune agroturistica, Il vecchio Manegio. Si desi era numai februarie abia am gasit o saptamana in iulie, locul e fully booked tot timpul si cum mult imp in avans. Este faimos pentru bucataria Tizianei. Are numai 5 camere (de unde si aglomeratia), si este la numai 10 minute de San Gimignano – cel mai frumos orasel medieval din Toscana.

Timp de o saptamana am vizitat imprejurimile iar seara ne intorceam pentru masa de poveste. Singura problema era ca portile sunt imense, poti cu usurinta sa pleci cu 5 kg de aici. Mai ales ca Tiziana te cearta zdravan daca nu termini portia (ma rog, glumeste, dar ne-am prins de asta dupa 2 zile). Asta e locul in care poti invata cu adevarat sa spui “nu”. In fiecare seara primeam un antipasto din salumi misti, paste, fel principal cu carne, desert, branza pecorino cu miere produse chiar la pensiune, totul in cantitati industriale. Masa este foarte vesela, stai la o masa mare cu ceilalti turisit cazati, asa ca intri in vorba cu toata lumea. Spre deosebire de un hotel unde nu schimbi o vorba cu nimeni aici dupa o saptamana ai prieteni noi. Ca element social a fost funny ca toate, da toate celelalte familii erau multinationale (el neamt ea belgianca, el american ea poloneza, copii vorbeau din toate limbile…), noi eram si din acealasi oras, fusesem si la aceasi scoala etc – noi devenisem ciudatenia, familiile multinationale deja sunt ceva normal.

Am plecat de aici cu 2 super retete pe care Tiziana mi le-a dat cu mare drag, una pentru chiftelutzele de mai sus si una pentru curcan la cuptor (nimeni nu a ghicit ce carne era, pana nu ne-a spus).

In San Gimignano am descoperit o gelaterie superpremiata…si dupa vreo 6 vizite pot sa spun ca merita. Gasesti aici orice inghetata iti trece prin minte,

Tot in San Gimignano ne-a placut foarte mult osteria Dulcisfundo, cele mai bune paste si bisteca fiorentina da vero.

[nggallery id=9]

Merita sa faceti o vizita la Panzano. Nu are nici un castel, ruine, ori alte obiective turistice (care devin cam boring la un moment dat) ceea ce e minunat ca nu sunt haorde de turisti, dar are o maceleria faimoasa, Antica Macellaria Cecchini. Am auzit de ea intr-o emisiune a lui Gary (Rhodes across Italy) si am trecut-o pe lista. Macelaria asta are si un restaurant  unde poti manca la pranz sau cina.

Spre deosebire de macelarie care arata intradevar antic, restaurantul de la etaj (si la care ajungi trecand chiar prin maceleria, gruvy :)) are un decor cat se poate de modern. In mijloc e  o masa lunga la care te asezi in ordinea sosirii (nu se fac rezervari, cel mai bine e sa ajungi pe 12 jumate ca la 13 era deja full).

Meniul este scurt dar foarte interesant si gustos.

Chianti sushi – steak tartar…

Chianti tuna – a pork dish

Meatloaf with sweet bell pepper sauce; o rulada foarte gustoasa cu un sos cam dulce (gen gem asa) dar care se potrivea perfect

Pork roasted with herbs and garlic; porc la cuptor incredibil de fraged (mie asta mereu imi iese uscat) si cu o aroma de rozmarin pregnanta

Half pound burger in a crisp crumb crust; cel mai gustos hamburger ever, cu cartofi la cuptor; si mai jos ce a mai ramas din painea toscana (cea fara de sare)

In macelarie tot ce vrei din carne, plus colt cu degustare free, plus colt cu diverse chestii la vanzare. Eu am luat sare cu parfum de Chianti si Andrei un sos iute intitulat sugestiv “Brucia culo” (in traducere libera sos iute de iti arde curu…scuzati expresia). In poza mai jos este chiar el,  macelarul Dario Cecchini.

Un alt loc care meriat vizitat (mai ales daca va place Brunello) este Fattoria dei Barbi, una din cele cateva podgorii care produce Brunello di Motalcino. Pivnitele se viziteaza de 5 ori pe zi (cu ghid explicaretz) si cantina este deschisa la pranz. In ziua cand am ajuns noi acolo au servit doar meniu rece pentru ca bucatarul fugise la spital ca ii nastea nevasta 🙂 Dar oricum a fost foarte interesant, la fel si vizita in pivnita (unde era racoare si bine).

Daca nu aveti inspiratie si ajungeti totusi in Florenta (care nu e de vizitat vara ca toti turistii din lume sunt aici), ocoliti locurile turistice si mergeti un pic mai mult pana la Gusta Pizza (via maggio 46). Nu se fac rezervari, se sta la coada (dar merge repede), platesti la casa ce vrei, primesti un bon, si apoi iei un loc la mesele mari impreuna cu altii si cand iti striga numaru te duci si iti iei cea mai buna pizza. Cuptorul e chiar in sala cu pricina, deci e cam cald, dar de aia si merge repede ca nimeni nu se eternizeaza pe la mese.

Dupa saptamana in Toscana ne-am mutat la lacuri. Lacul Como este frumos ca in filme (ca de aia se si filmeaza aici o gramada), dar…nu prea ai ce face.  Ori esti in luna de miere si te uiti galesh la lac, ori esti octogenar si te uiti galesh la lac. Sau vizitezi gradini de vile vechi. Deci ne-am cam plictisit aici 3 zile, dar ne-a trecut necazul pentru ca in fiecare seara am mancat la o frumoasa tratorie, San Giacomo din Bellagio. Nici aici nu se fac rezervari, daca nu esti la 7 fix cand deja e plin, trebuie sa astepti tura 2 pe la 8 jumate. Dar asteptarea asta se face pe treptele de langa, e un mare cosh cu perne ca sa stai comod pe pietre, primesti si un pahar cu ce vrei ca sa iti treaca asteptarea mai usor si te uti la lac.  Este atata lume pe scari la asteptat, aproape este parte din distractie sa stai aici. Mancarea este plin de savoare (mai putin pestele de lac…care chiar asa apare pe meniu “pesce di lago”, un fel de pastrav fara nici un gust, indiferent de sos), multe feluri cu mamaliga, multe tocanite (inclusiv de vanat). Si toate pastele din lume.

Vacanta s-a incheiat cu alte 3 zile la lacul Garda, unde chiar nu e nimic de vazut, nici macar peisaj nu e. Dar dupa 10 zile de indurat calduri pe la monumente si stat cuminti prin zeci de restaurante a trebuit sa se distreze si cei mai mici, asa ca am bifat gardaland si movieland si acquapark. Cel mai rau loc din lume pentru foodies (mancarea era horror ca in orice parc de distractie) dar aveau cool rides.

Toscana a fost minunata cum ne asteptam, si abia astept sa revin in octombrie (cooking school again, evident 🙂 ).

3

2 thoughts on “Foodie Family eats in Toscana

  1. cristi

    Buna,

    Pe site pretul la cazare e intre 70 si 100 de euro?
    Asta e pretul pe care l-ati platit si voi si include si mesele sau e doar B&B?

  2. Monica Post author

    Noi am platit 85 euro pe dubla cu mic dejun. Cina este 30 de euro de persoana, si e optionala. Trebuie sa anunti dimineata daca vi sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *