Ratatouille a la Disney

Asa ca la sfarsit de post, o reteta care se adreseaza cui a vazut filmul de desene animate…ca sa stie despre ce vorbim. Daca nu l-ati vazut fuga la magazin si luati DVD si gatim dupa ce il vedeti.

Ai mei copii au fost foarte intrigati despre ce mancare a putut sa il faca pe Ego, atat de infelxibilul si durul critic culinar, sa fie impresionat de ce a gatit sobolanul. ” Ce mancare e aia?”, “Vreau si eu mancarea aia maaaaami”. Ei acu-i acu. Ratatouille am mai facut eu, dar in nici o carte nu era nimic asemenator cu modul in care il gatea sobolanul.

Cum am fost nevoita sa vad filmul de zeci de ori, la una din vizionari am luat notite, si apoi m-am aventurat in bucatarie. Si a iesit cam asa.

Ingrediente:

– o jumatate de ceapa

– 2 catei de usturoi

– o cutie/sticla de passata de rosii

– ulei de masline

– 1 vanata subztirica

– 1 zuchini

– 1 dovlecel galben (daca gasiti, mai apar din cand in cand la Metro sau in pietele mai cu motz)

– 1 ardei rosu lunguietz

– niste cimbru proaspat

 ingredientele

Se incinge cuptorul la 190C.

Deseneaza conturul vasului (eu am unul oval similar cu cel din film dar merge si unul rotund, din ceramica) pe hartie de copt si decupeaza potrivit sa intre hartia in vas. Pune deoparte.

Vanata si dovleceii se taie in rondele fine, egale, cu o razatoare Borner ca e mai usor, sau cu un cutit daca ai indemanare si/sau rabdare. Ardeiul se curata cu grija in interior de seminte, dar pe cat posibil trebuie sa ramana intact ca un tub. Taie si ardeiul in felii subtiri. Ceapa si usturoiul se toaca marunt.

felii, feliutze

felii, feliutze

Pe fundul vasului de ceramica se intinde sosul de rosii cu o spatula, apoi presara deasupra ceapa si usturoiul tocate, si un fir de ulei de masline. Asezoneaza generos cu sare si piper.

sos intins

Apoi incepe croshetatul de legume. Aseaza concentric alternativ, feliile de dovlecei, vanata si ardei, incepand de la margine spre interior. Suprapune-le destul de mult, sa ramana numai o margine mica vizibila din fiecare. S-ar putea sa nu intre toate sau sa iti mai trebuiasca legume, depinde de vas.

impletit

Dupa ca e gata impletitura, mai toarna un fir subtire de ulei de masline peste legume, si asezoneaza din nou. Rupe frunzele de cimbru de pe ramurele si presara peste legume.

checking

Acopera vasul cu foaia de hartie de copt pregatita anterior si da la cuptor aproximativ 45 – 50 minute. Legumele trebuie sa lase lichid si sa fie coapte dar sa nu isi piarda forma. Nu le lasa sa se arda la margini si ar trebui sa se vada sosul de rosii in jurul lor.

pour Ego

 Et c’est tout!

0

6 thoughts on “Ratatouille a la Disney

  1. dan

    nu stiu daca stii, dar mancarea din film a fost inventata de thomas keller; reteta este in French Laundry cookbook. Ii spune crepinette en byaldi. Daca suna cunoscut, o sa gasesti si in Sanda Marin o reteta turceasca, Imam Bayaldi. Am pomenit de chestia asta, aici http://paine-de-casa.blogspot.com/2010/01/semi-rateu-thomas-keller-fried-chicken.html
    si aici gasesti reteta povestita de cineva care a gatit toata cartea
    http://carolcookskeller.blogspot.com/2008/03/roasted-guinea-fowl-en-crpinette-de.html

    varianta din carte (si banuiesc ca si din film, n-am vazut filmul) e cu ardei caliti intai pe foc si apoi acoperiti cu rondele (crepinette) de dovlecei, vinete, etc si dati la cuptor. I’m just saying. Cred ca ti-a iesit foarte bine, cel putin din poze. Le-a placut celor mici?

  2. Monica Post author

    Stiam ca a fost implicat nu de alta da e trecut pe generic impreuna cu alti doi si cu restaurantele lor. Dar nu stiam ca reteta cu pricina este chiar a lui. In film nu caleste nimic inainte, le pune direct aruncate din brate 🙂
    Baietii au fost foarte incantati si au mancat tot.

  3. Florin

    hai ca l-am facut si eu ieri, a iesit foarte fain, doar ca m-am chinuit cu feliatul, ca razatoarea mea e mai mica si n-a vrut sa felieze decat dovleceii 🙂 acum o sa incerc ratatouille a la Julia, sa vedem ce iese 🙂

  4. Zazuza

    Imam Bayaldi este o chestie atat de savuroasa, incat lasi orice alta mancare pentru ea… Mama face asa ceva, e o mancare de vara sublima! da’ habar n-aveam ca se gaseste in cartea Sandei Marin, la noi e mostenire de familie, mama fiind dobrogeanca :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *