Cand a vazut la Carrefour la raionul de carne proaspata “set supa rata” si gat de rata si piept de rata am stiu imediat ce o sa fac, o supa ramen. Dupa cum am povestit aici, cea mai draga amitire foodie din Japonia este o supa ramen. Si am incercat sa o refac acasa cat de bine.
Supa ramane se face in doua etape. Mai intai supa baza (stock) si apoi supa ramen in sine.
Pentru supa baza ai nevoie de timp dar nu timp efectiv de lucru si timp de asteptat. Dureaza minim 3 ore, asta ca sa tii ca nu te poti apuca sa o faci cand vi de la birou si vrei ceva rapid la cina. Cel mai bine faci supa baza in weekend. Mie imi place sa o fac (cea de rata sau de pui sau de vita) duminica seara. Toata lumea prin casa a terminat treaba/lectiile pentru saptamana viitoare si se uita la TV, si eu imi fac de lucru prin bucatarie cu planificarea meniului pentru saptamana viitoare in timp ce pe aragaz fierbe o oala mare cu supa, care va fi baza pentru o parte din mesele saptamanii.
Metoda asta merge la fel de bine si cu pui (dar de obicei sar primul pas pentru ca folosesc carcasa ramasa de la puiul la cuptor) si cu oase de vita (din cele frumoase, cu maduva). Dar sa ne vedem de ratele noastre.
Supa baza (stock) de rata
Incingem cuptorul la 180 C si punem intr-o tava bucatile de rata si legumele. Le lasam 1 ora pana se rumenesc.
Transferam continutul tavii (fara grasimea ramasa) intr-o oala mare, acoperim cu apa, adaugam o legatura de patrunjel verde, 2-3 foi de dafin, sare si boabe de piper. Lasam la fiert la foc mic cam 2 ore. Daca se ridica spuma deasupra o luam din cand in cand. Strecuram supa si o punem la frigider peste noapte. A doua zi indepartam stratul de grasime care se strange la suprafata. Daca nu vrei sa astepti o noapte intreaga, poti sa o folosesti si asa dar va fi un pic mai grasa.
Supa ramen
Zdrobim tulpinile de lemongrass si indepartam frunzele mai uscate de la suprafata. Le taiam pe lungime. Le punem in supa impreuna cu ghimbirul si anasonul si o dam 1 min in clocot. O lasam deoparte.
Toppinguri
Pipetul de rata in cresatam pe piele cu grija si il dam cu sare pe ambele parti. In punem intr-o tigaie de fonta rece (!!!) cu pielea in jos si aprindem focul. Lasam la cel mai mic foc sa isi lase grasimea si sa se faca pielea crocanta (8-10 minute). Intoarcem si gatim si pe cealalta parte (si pe margini cate 1 minut (sau mai mult daca in vrem mediu spre bine facut). Lasam pe un fund de lemn sa se odihneasca 5 minute. Il taiem felii subtiri.
Punem intr-un bol toppingurile, si turnam deasupra supa. Servim fierbinte.
Nu stiu de, dar imi face cu ochiul supa ramen. In mod ciudat pentru ca nu imi plac ciorbele si supele, deci nu ar trebui sa imi placa nici ramen. As incerca intai la un restaurant, dar data fiind situatia actuala cred ca voi incerca singur reteta ta. What can go wrong? 🙂