Daca nu v-ati facut deja planurile turistice pe anul acesta (noi suntem organizati pana in septembrie deja) iata vin cu o propunere toscana. Pistoia.
Capitala culturala a Italiei in 2017 si una din cele 10 destinatii in topul Lonely Planey Best in Travel tot in 2017, Pistoia nu v-a mai fi doar un mic orasel de langa Florenta ci o destinatie turistica in toata regula.
Pana anul acesta foarte putini turisti ajungeau aici, atrasi de mai cunoscutele destinatii toscane, lucru foarte evident prin faptul ca nu exista nici cel mai mic magazin de suveniruri. Nimic. Niente. Faptul ca este capitala culturala a Italiei in 2017 inseamna ca orasul va primi fonduri importante pentru modernizarea si pastrarea a obiectivelor importante, construirea de piste de biciclete, renovarea spitalului Ceppo datand din din sec XV, muzeul de arta moderna de la Palazzo Febroni. Dar intre aceste obiective, se remarca Domul si Catedrala di San Zeno, similar celui din Florenta, si din turnul caruia se vede intr-o zi senina pana in capitala Renasterii.
Am vizitat Pistoia in cadrul food blog tour din Noiembrie organizat de Vacanta in Toscana. Am avut ocazia sa urcam in campanila, care nu este deschisa publicului decat cu programare cu ghid si in grupuri foarte mici.
Dupa ce am vizitat si am aflat cate ceva din istoria locala ne-am indreptat spre ce era mai important, obiectivele foodie 🙂
Primul stop, piata.
In jurul pietei alte magazine de profil. De exemplu Madalin s-a oprit la o macelarie. Evident 🙂
Mie insa mi-a placut foarte mult un…sa zicem aprozar, Sauro&Assunta. Cea mai frumos aranjata selectie de legume si masline si fainuri si tot ce isi mai poate dori un foodie.
Dupa atata vizitat si admirat evident ca food bloggerii au plans de foame. Ghidul nostru ne-a dus la unul din cele mai populare restaurante din oras, La Bottegaia.
Un loc primitor si cat se poate de italian, unde proprietarul te si serveste la masa si iti da cu mandrie din uleiul de masline recolta proprie. Ne-am bucurat de un pranz de noiembrie deosebit.
La inceput o tapenade de masline si un platou cu salamuri locale, parfumate bine cu fenicul.
La felul principal am avut o surpriza…burta de vita cu sos. Arata ca niste paste dar nu sunt, sunt feliute de burta de vita. E bine de notat aici ca exista foarte putine lucruri pe care nu le mananc sub nici o forma, ciorba de burta fiind una din ele. Eh, dar ce sa fac, a trebuit sa gust. Nu e rea, dar sosul ala mergea mai bine pe niste paste daca ma intrebati pe mine. Cum era o zi de noiembrie ploaioasa, a mers farfuria aromata si calda de Trippa alla Fiorentina. Dar acolo sa ramana, tot nu imi place burta.
Mi-am revenit cu niste paste cu ragu de rata, pfiu.
O mica selectie la desert, prajitura cu pere si ciocolata, un mousse de castane cu sos de kaki, si prajitura casei cu ciocolata 73%.
Acum ca scriu compunerea asta intr-un ianuarie friguros si cetos, tare mi-as dori sa fiu la Bottegaia pentru un pranz. Oh well.
Sper ca v-am convins ca merita o excursie la Pistoia, macar pentu migdalele acoperite cu ciocolata de la Bruno Corsini, faimoase in zona. Puteti apela si voi la cei de la Vacanta in Toscana pentru recomandari si organizare de excursii in zona pentru o zi de vis in Pistoia.
The pictures are very tempting.I can’t wait to taste these food items.Thanks for sharing with us.