Foodie party food la 6 ani

Sa scriu repede pana nu devin melancolica…Alex a implinit 6 ani. Si la un asa eveniment am pregatit impreuna party food demn de un foodie de 6 ani.  De ce Alex foodie?

Alex a crescut mai mult prin bucatarie, cand era mic jucaria preferata era o lingura de lemn si o oala, primul cuvant din categoria 2 (adica dupa mama, papa, etc) a fost unt. Si acum ca a implinit 6 ani si are voie sa taie cu cutitul si e foarte fericit cu un morman de ceapa verde si un cutit 🙂 Si eu sunt, ca nu ma omor dupa curatul de ceapa verde. Cand avea 2-3 anisori si se plictisea il asezam in fund pe masa langa mine si gateam…era fascinat, statea cuminte ore intregi, si manca fara probleme masa “pentru ca el a gatit”. Shmecheria functioneaza si acum. Daca avem in meniu ceva care nu sunt convinsa ca va manca (legume noi, sau feluri noi) il las pe el sa amestece in oala si mananca precis.

Anyways, sa revenim la petrecerea cu pricina. Pentru ca au fost prezenti multi si nu aveam loc sa stam la masa am pregatit petites cuillieres. Lingurile si micile farfuriutze le-am cumparat acum vreo 2 ani de la Paris, dintr-un supermarket oarecare.

petites cuillieres

 

Si pentru ca am primit cereri si reprosuri ca “de ce nu scri si reteta” iata ca de azi incep si aventura asta.

Sa le luam pe rand.

Rillettes de sardines

 

Mentionez ca la aceste cuilleres 90% din shmecherie este prezentarea, caci iata avem aici o banala pasta de peste facuta din 1 conserva de sardine in ulei, niste unt, sucul de la o jumatate de lamaie, sare si piper. Se amesteca in blender sau cu furculita si atat. Pentru decor o frunza de patrunjel sau de coriandru.

Rape de legumes aigre-doux

 

Aici devine un pic mai complicat. Se rade un morcov, un courgette (adica un dovlecel verde inchis), 1 tulpina de telina, 1 ardei rosu. In cazul dovelcelului se rade doar coaja. Se amesteca legumele cu sucul de la 1 jumatate de lamaie si se lasa in frigider. Intr-o craticioara mica se incalzeste o echalote (ceapa foarte mica, sau arpagic) tocata marunt marunt, 1 lingura de otet de mere, un varf de cutit de curry, un varf de cutit de chimen picat, 1 lingura de miere si 1 vard fe cutit de five spice (condiment chinezesc). Se lasa pe foc pana da in clocot, apoi se toarna imediat peste legume, si le lasa la marinat in frigider 2-3 ore. Marinada va “gati” legumele la rece si le va fragezi.

mousse de foie au pain d'epices

 

Se toaca o caserola mica de ficatei de pasare si se amesteca cu smantana lichida si 1 ou, cat sa aiba o consistenta nu foarte lichida. Se asezoneaza si se toarna intr-un vas de ceramica potrivit cat sa flie plin 3 sferturi. Se coace la cuptor in bain-marie (intr-o tava mare de friptura se toarna apa fiarta, si se pune vasul de ceramica in tava cat sa ajunga apa cel putin pana la jumatatea inaltimii vasului), in jur de 20 – 30 minute. Se scoate si se lasa la racit. Opreste cuptorul dar cat mai este cald se pune o tava cu pain d’epice (turta dulce dar nu din cea glazurata; eu am gasit la Carrefour) ca sa se usuce. Dupa ce s-a uscat de macina ori in robot ori intr-o punga sau prosop batut bine cu facaletzul. Se scoate terina de ficat si se bate cu o furculitza sa devina pufoasa ca un mousse si se aseaza in farfuriutze. Se decoreaza cu pain d’epices pisata si cu o jumatate de bob de strugure negru.

cannelons de courgetters a la creme au crabe

 

Teoretic trebuiau fashii de courgettes dar nu am avut suficient asa ca am folosit fashii lungi de castravete. Si asa nici nu a mai trebuit nici sa le fierb. Pentru crema de crab se amesteca carne de crab (din conserva, tot de la Carrefour) cu smantana lichida (putina, cat sa lege carnea), sucul de la o jumatate de lamaie si un pic de ulei de masline. Se asezoneaza dupa gust si se umplu caneloni de castravate. Nu-i foarte complicat, castravetele sta lipit in forma de caneloni singur singurel, se aseaza pe farfuriutza si apoi se umple  crema de crab cu o lingurita. Se orneaza cu fire de ciboulette.

mozarella cherry

 

Asta e chiar simplu. Se taie o rosie cherry in 2, si se inteapa pe o scobitoare o jumatate de rosie, o mozarella mica, o frunza de busuioc, si a doua jumatate de rosie.

cosulete cu oua de prepelita

 

Pentru cosulete trebuie o tava de muffins. Se taie coaja de la feliile de paine alba toast (de care altfel nu ma ating, dar aici nu merge cu altceva), aseaza in forma de muffins si se umplu cu o felie de sunca si un ou de prepelita. Se dau la cuptor cam 10 minute pana se coace oul si se usuca painea in forma de cosulet.

fromage frais au coeur de basilic

 

Linguritza cu surprize…Se amesteca fromage frais cu un pic de ulei de masline. Se aseaza mai intai cate o jumatate de linguritza de pesto in fiecare farfuritza. Se acopera cu branza sa nu se vada surpriza de pesto si se presara cu bucatele de grisine.

roules de bacon au gorgonzola

 

Se amesteca gorgonzola cu un pic de smantana lichida cat sa aiba o consistenta mai cremoasa dar sa nu curga. Se formeaza rulouri de sunca (bacon) si se umple cu crema de gorgonzola. Se securizeaza ruloul cu un fir de ciboullete.

mini pavlovas

 

Acum desertul. Pana la tort am mancat mini pavlovas… Trebuie facute cu o seara inainte. Intai se incinge cuptorul la 180C. Se amesteca albusurile de ou, 50 de grame de zahar pt fiecare albus (eu am facut aici din 4 albusuri, dar depinde cat de multe pavlovas trebuie), un linguritza mica de amidon (Gustin), un pic de extract de vanilie si o lingurita de otet. Iese o bezea lucioasa si foarte tzeapana. Pe o tava captusita cu hartie de copt se aseaza cercuri nu foarte mari, cu lingura, cat de precis iese dar nu m-am stresat prea tare. Ce e important e ca inainte de a le pune la cuptor sa le apesi cu fundul unei linguri pentru a obtine o scobitura. Se pun la cuptor si se scade imediat temperatura la 150C. Dupa 30 minute se opreste cuptorul dar nu se scot, se lasa la racit in cuptor (de obicei eu le las peste noapte). Cu putin timp inainte de a le servi se bate frisca si se umple scobitura din bezele. Nu le asambla cu mai mult de jumate de ora inainte sa le servesti pentru ca frisa inmoaie bezeaua si efectul nu mai e acelasi. Deasupra eu am presarat seminte de rodie, dar in alte sezoane se mai poate folosi zmeura, capsuni, coacaze…fructe rosii in general pentru un contrast frumos.

Alex

 

Si iata si la piece de resistence…tortul Rococoa . Dar despre el in alt post imediat, ca e destul de lunga reteta.

Happy birthday Alex!

0

2 thoughts on “Foodie party food la 6 ani

  1. andreea

    La multi ani, Alex! super idee cu linguritele astea, o sa fac si eu rost pan’ la ziua lui nichita:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *